De positie van de vrouw bij de Baruya van Papoea-Nieuw-Guinea

De  positie van de vrouw bij de Baruya van Nieuw-Guinea

door Marc Vermeersch op dinsdag 24 november 2009 om 20:33
Ik las recent voor de tweede keer op een paar jaar tijd het boek van Maurice Godelier “La production des grands hommes”. Het boek gaat over de Baruya van Papoea-Nieuw-Guinea waar Godelier, één van de bekendste Franse antropologen, lang verbleef.
Maurice Godelier La production des Grands Hommes Maurice Godelier foto
Maurice Godelier, Laproduction des grands hommes
De Baruya zijn boeren die in het regenwoud tuinen aanleggen en er voornamelijk zoete aardappelen maar ook taro, een wortel, en groenten en fruit telen. De vrouwen kweken ook varkens die de mannen slachten en zelf de meest gegeerde delen houden. De mannen jagen ook. Godelier analyseert de verhoudingen tussen mannen en vrouwen. De posite van de vrouwen is er zeer ongelijk aan die van mannen. Vrouwen hebben het er in ongeveer alle opzichten slechter dan de mannen. Ze worden als minderwaardig beschouwd, kunnen geen grond erven en komen in ongeveer alles na de mannen. Belangrijk is dat Godelier duidelijk aantoont dat in een maatschappij zonder klassen een diepe en permanente ongelijkheid tussen mensen, tussen man en vrouw, bestond. Hij analyseert hoe die door -onder andere- de initiatie van de jongens in stand werd gehouden. Het belangrijkste aspect van de onderdrukking van de vrouw was ideologisch. De mannen hielden actief de ideeën in stand dat mannen superieur zijn aan vrouwen.
Het boek van Godelier zal in mijn vierde boek de basis vormen van een hoofstuk over de positie van de vrouw. Er kunnen belangrijke punten uit geleerd worden die van algemeen belang zijn voor het begrijpen van de onderdrukking van de vrouw in de geschiedenis, tot vandaag.
  1. Maurice Godelier, La production des grands hommes, Champs/Flammarion, 1982 (1996)

Uit het te verschijnen ‘Het ontstaan van landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea’

“Een vrouw moest vermijden in de mannelijke helft van het huis te komen en zeker om met haar been over de haard te stappen want dan kon haar geslacht zich openen boven het vuur. Dat diende om het eten van de man klaar te maken dat in zijn mond zou terecht komen. Het geslacht van de vrouw was vervuilend voor de man. (Godelier, 1982, p.31-32) “

“De overheersende positie op economisch terrein werd door de mannen ideologisch verantwoord. Ze bestempelden vrouwelijke taken als inferieur hoewel ze even noodzakelijk waren als de mannelijke. Baruyavrouwen zouden ook bomen kunnen omhakken, grachten graven en boogschieten maar ze hadden er sociaal het recht niet toe en ze mochten het niet leren. De arbeidsverdeling bij de Baruya kon dus de sociale overheersing van de mannen niet verklaren aangezien ze er de voorwaarde van was.”

“Vrouwen hadden niets te zeggen over het wild dat de mannen vingen. De mannelijke overheersing uitte zich ook hier ideologisch. De vrouwen kregen bijvoorbeeld de tong en de ingewanden van het varken. De mannen verantwoordden dit doordat de varkens uitwerpselen, menselijke of andere, die in en rond het dorp lagen opaten. De mannen aten de lever die als de zetel van het leven en de kracht beschouwd werd. Ze bereidden hem vaak apart. (Godelier, 1982, p.38-40)”

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Baruya, ideologie, landbouw en veeteelt, Nieuw-Guinea, Papoea Nieuw-Guinea, positie van de vrouw en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s