De domesticatie van wilde dieren (3) de kat

Tot voor enkele jaren dacht men dat katten in Egypte gedomesticeerd werden. De kat was er het meest gemummifieerde dier en er waren geen andere archeologische vondsten die dit tegen spraken. Enkele jaren geleden werden echter resten van katten gevonden in Cyprus. In de chronologie van de langst geleden gedomesticeerde dieren steeg de kat verschillende plaatsen.

Kat bij mens begraven in Cyprus. 7500 VOT.

Kat bij mens begraven in Cyprus. 7500 VOT.

Cyprus is om nog een andere vondst in Shillourokambos interessant. Men vond er ook een graf waar een mens met grafgiften, rode oker en een grote jonge kat was begraven! De kat was geen inheems dier, katten kwamen voor de aankomst van de mens niet voor op Cyprus, ze was er zeker ingevoerd. De kat leek sterk op de wilde katten van Zuidwest-Azië. Er waren nog geen morfologische veranderingen van het skelet opgetreden die zouden wijzen op veranderingen als gevolg van domesticatie. Deze kat was getemd maar nog niet gedomesticeerd. Uit de opgravingen bleek dat de kat twintig cm van de dode was begraven. Ze zou kunnen gedood geweest zijn om met de mens begraven te worden. Was ook dit een gezel, met een ziel, van de overledene?

Uit de opgravingen bleek ook dat mensen in deze periode, 7500 à 7000 VOT (voor onze tijd) ook katten aten. In Shillourokambos, maar ook in Milounthkia, werden muizen gevonden die met de mens van Zuidwest-Azië naar Cyprus moeten meegereisd zijn. Waar muizen aan de voorraden van de mens knagen zijn katten nuttig. Rond dat tijdstip moest de landbouw nog zijn intrede maken in Egypte. Een oude stelling is daarmee weerlegd, namelijk dat de kat pas zou gedomesticeerd zijn in Egypte in het vierde millennium VOT. De oudste vondtst is een skelet uit Hierakonpolis van rond 3700 VOT

De cirkel is rond. De landbouw ontstond in Zuidwest-Azië. Mensen teelden er granen en die trokken onvermijdelijk muizen aan. Waarschijnlijk trokken zij op hun beurt katten aan die door de mens geduld en gewaardeerd werden als muizenvangers.

Toen mensen het door mensen onbewoonde eiland Cyprus koloniseerden en er hun planten en dieren invoerden kunnen muizen mee op de bootjes tussen de granen meegereisd zijn. Katten zullen daarna door de mens als nuttig roofdier ingevoerd zijn om muizen plagen onder controle te houden.

Marc Vermeersch

Stukje ter voorbereiding van het boek in de reeks: Marc Vermeersch
'geschiedenis van de mens', Deel II. Landbouwers en veetelers
Boek 3 Het ontstaan van landbouw en veeteelt.

Andere blogs over de domesticatie van dieren:

algemeen, o.a. dieren gehouden door jagers en verzamelaars. https://marcvermeersch.wordpress.com/2010/10/23/domesticatie-van-wilde-dieren-1/

de hond. https://marcvermeersch.wordpress.com/2010/12/16/de-domesticatie-van-wilde-dieren-2-de-hond/

het paard. https://marcvermeersch.wordpress.com/2010/11/16/de-domeie-van-wilde-dieren-3-het-paard/

Advertenties

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in domesticatie van dieren, kat. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s