De oorsprong van geweld

Gebruik van geweld en oorlog zijn één van de grootste plagen voor de

Het mensenoffer van Isaak

Het mensenoffer van Isaak

mensheid. Sedert de mens verscheen zijn naar schatting minstens 140 miljoen mensen gedood in oorlogen. En de moordpartijen gaan door. Elke dag sterven mensen door de hand van andere mensen…

Geweld is altijd inherent is geweest aan elke menselijke samenleving.

De maatschappijen van jagers en verzamelaars waren ook niet vrij van geweld. De mens had een dodersinstinct  in functie van een succesvolle  jacht maar gebruikte dit eveneens  tegen andere  mensen. Geweld is ongetwijfeld een erfenis uit het biologische verleden van de mens maar naarmate de geschiedenis vordert spelen culturele factoren een groeiende rol. Wapens in combinatie  met het dodersinstinct van de mens maakten van hem een ware ‘killer ape’ niet in het minst door de kracht en de dodelijke precisie van de wapens die de mens maakte.

Geweld was ook toen vooral aan mannenaangelegenheid. Jongens werden opgeleid om te jagen en te vechten, geweld binnen het gezin trof vooral vrouwen en kinderen.

En er werd altijd wel een reden gevonden om oorlog te voeren: voedsel, territorium, prestige, wraak, vrouwen, …

Moeilijker te verklaren zijn  mensenoffers. Religies hebben wereldwijd mensen geofferd om van hun goden iets in ruil te bekomen. Baby’s, bijvoorbeeld de eerstgeborenen, kinderen, mannen en vrouwen werden vermoord. Niet enkel Maya’s en Azteken maar ook Inca’s, Chinezen, Indiërs, Semieten maar ook onze voorouders de Kelten maakten zich er ook schuldig aan.

Hoe kan dit geweld verklaard worden?

Wie op afstand naar oorlog kijkt kan niet anders dan vaststellen dat oorlog alleen maar verliezers voortbrengt. Aanvallers toen en nu blijven er echter van overtuigd dat de strijd hen uiteindelijk iets zal opleveren.

Nochtans moet geweld voor de mens geen fataliteit zijn. Er is ook veel samenwerking tussen mensen , er is de sterke wens voor vrede. Wat moet uit het verleden van de mens zeker veranderen om in de toekomst geweld in te perken en uit te schakelen?

De mensheid zou moeten ophouden om zich te zien als een groep clans met tegengestelde belangen maar als één clan waarbinnen gemeenschappelijke belangen primeren. Het is na 2,4 miljoen jaar mens gemakkelijker gezegd dan gedaan maar er is geen alternatief. Er is hoop: op lange termijn neemt geweld af en ja, daar zijn de wereldoorlogen van de twintigste eeuw meegerekend.

Vragen? Mail mij: marc.vermeersch@gmail.com

Marc Vermeersch, De geschiedenis van de mens. Deel I, Jagers en verzamelaars.
Over geweld: Boek 1, Van pan tot Homo sapiens, p. 80-81 (definitie) .

Advertenties

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in mensenoffers, oorsprong van geweld, prehistorie, religie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De oorsprong van geweld

  1. VAN ELSLANDE ANNIE zegt:

    ZEER INTERESSANT WIJ WACHTEN OP UW DERDE BOEK
    GROETJES ANNIE

  2. Wim Thienpont zegt:

    In een ecologische visie zie je een clan als een organisme. Dat organisme maakt deel uit van een groter organisme: de mensheid, die op zijn beurt deel uitmaakt van een nog groter organisme: de levende wereld op aarde. Vanuit deze visie kan je de vraag stellen hoe een deel organisme kan functioneren binnen een groter organisme en omgekeerd. (cfr Koestle, Wilbe, Von Bertalanfy, Cuvelier, Varella.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s