Pocahontas in IJsland

 

De ontvoering van de Indiaanse Pocahontas

De ontvoering van de Indiaanse Pocahontas

Recent werd bij IJslanders het vrouwelijke mtDNA C1e gevonden.

[1]Dat het mtDNA C1e in IJsland werd aangetroffen is eigenaardig want de C–familie komt meest voor bij Noord-Amerikaanse Indianen, en wel in drie varianten C1b, C1c en C1d. Indianen kwamen uit Siberië waar een ander lid van de familie voorkomt, C1a. Het IJslandse C1e is een nieuw, pas ontdekt lid van de familie.  Het DNA van de meeste IJslanders komt uit Skandinavië maar ook van de Britse eilanden waar de Vikingen slaven maakten en meesleurden naar hun eiland. De studie wees uit dat C1e niet recent was aangekomen in IJsland maar er minstens sedert het jaar 1700 was, misschien wel van in 874 of kort er na toen Ingólfur Arnarson en andere Noren zich op op het reeds vroeger ontdekte IJsland definitief vestigden.

Van de IJslandse Vikingen is geweten dat ze ook Groenland koloniseerden en er contact hadden met de eskimo’s of Inuit maar deze hebben geen variant van C1-mtDNA. De Vikingen hebben ook korte tijd een kleine nederzetting, L’Anse aux Meadows, gehad in Newfoundland, Canada, waarschijnlijk rond het jaar duizend. We mogen aannemen dat ze de kusten van Noordoost-Amerika lang hebben bezocht, onder andere om voor hout te zorgen dat ze op Ijsland nauwelijks hadden.

Hoe kan dit mtDNA in IJsland terecht gekomen zijn?

De afstand tussen IJsland, Groenland en New Foundland was voor Vikingzeevaarders niet overdreven groot
De afstand tussen IJsland, Groenland en New Foundland was voor Vikingzeevaarders niet overdreven groot

De kans is groot dat Indiaanse vrouwen door Vikingen werden geruild met Indianen of ontvoerd en naar IJsland gebracht. Een liefdesgeschiedenis mag niet uitgesloten worden, Pocahontas die met haar geliefde naar IJsland reisde, maar dat is minder waarschijnlijk. De periode 900-1400 komt daarvoor in aanmerking. Een andere periode is vanaf het einde van de zeventiende eeuw toen IJslanders in het zog van Fransen en Britten weer contact hadden met het Amerikaanse continent. Dat zou inhouden dat C1e er toen nog voorkwam maar er reeds zeldzaam geworden was want het is er door mtDNA-studies nooit aangetroffen.
Een dergelijke situatie is niet uitzonderlijk. De Canarische Eilanden werden eerst bevolkt door Berbers uit Noord-Afrika. Het mtDNA van hun afstammelingen komt op het vasteland voor een deel niet meer voor.

Een andere mogelijkheid valt niet absoluut uit te sluiten. Van C1e is een exemplaar gevonden in Duitsland en een ander op de Canarische Eilanden. Hoe die daar zijn terecht gekomen is een raadsel. Een mogelijke uitleg is dat C1e zeer oud Europees mtDNA is dat bij jagers en verzamelaars over heel Europa voorkwam.  Veel van dat oud mtDNA verdween in de loop der tijden maar een aantal maakte de stap van Noorwegen naar IJsland en bestaat er tot vandaag net als de (voorlopig) unieke gevallen in Duitsland en de Canarische eilanden.

Zoals vaak in de wetenschap roept een nieuwe ontdekking vaak meer vragen op dat ze er oplost.

Wanneer kwamen de eerste mensen in Amerika aan?

Over DNA zie: Marc Vermeersch, De geschiedenis van de mens. Deel I, Jagers en verzamelaars. Boek 1, van Pan tot Homo sapiens, p.236-243.

[1]mtDNA is DNA dat via vrouwen wordt doorgegeven. Alle mensen stammen – voor wat hun mtDNA betreft – van een Afrikaanse vrouw. Zij had afstammelingen, waarvan genen muteerden. Men noemt die dochters, kleindochters, achterkleindochters enzovoort. Men gaf de verschillende takken namen: A, B, C enzvoort. Kenden die weer mutaties, dan werden dat C1, C4, C5 … C1 had dochters: C1a, C1b, C1c en C1d. Mannen hebben ook mtDNA maar geven het niet door.

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, C1e, DNA, IJsland. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s