mensenoffers in vroege landbouwstaten (2) Kreta, Judaïsme, Grieken en Romeinen enz.

 Op Kreta

Peter Warren onderzocht in 1975 een klein gebouw op de site van het paleis van Knossos op Kreta. Die site bestond reeds 4.000 jaar geleden. Hij vond er de verspreide botten van vier kinderen die tussen acht en twaalf jaar oud waren toen ze stierven.[1] Veel botten hadden krassporen, zoals die ontstaan als men vlees van botten snijdt. In een aangrenzende ruimte werden ook kinderbotten gevonden, waaronder een halswervel met snijsporen die volgens pathologen ontstaan als men iemand de keel oversnijdt. Warren kwam tot het besluit dat deze kinderen geofferd waren.

Kelten en Germanen

De Keltische priesters, de druïden, voerden mensenoffers uit. Julius Caesar verhaalde hoe bij de dood van vooraanstaande Galliërs slaven en andere mensen die van hen afhingen met het lijk van hun meester werden verbrand. De Kelten (of Galliërs) maakten bij andere gelegenheden houten constructies waarin mensen en dieren werden opgesloten die dan als offer, voor het bekomen van een goede oogst, verbrand werden.

In Lindow (VK) werd in 1984 in een veen een goed bewaarde naakte man gevonden, een twintiger. Hij was gezond geweest en had weinig fysieke arbeid verricht want zijn vingernagels waren verzorgd, ze vertoonden geen vuil. Dat kan er op wijzen dat hij een hooggeplaatste of een druïde was. Zijn maaginhoud kon geanalyseerd worden, hij had voor zijn  dood nog gegeten. Hij was gewurgd, op het hoofd geslagen, het kaakbeen en de nek gebroken en zijn keel was doorgesneden. Hij was in het veen gegooid in de eerste eeuw VOT Was hij het slachtoffer van een rituele moord, was hij ter dood veroordeeld, ging hij vrijwillig de dood in? Het zijn vragen die niet kunnen beantwoord worden. Dergelijke veenlijken komen voor onze tijdrekening frequent voor.

Dergelijke veenlijken werden ook op andere plaatsen in West-Europa gevonden. In Tollund (Denemarken) werd een veenlijk gevonden van een man die in de derde eeuw voor onze tijdrekening werd gewurgd. Hij had het touw nog rond zijn nek. De analyse van andere veenlijken wijst vaak ook op rituele mensenoffers.

Grieken en Romeinen

Van de oude Grieken werd aangenomen dat ze geen mensenoffers brachten. Een boek van Dennis D. Hughes, “Human Sacrifice in Ancient Greece” (2001) stelt dat ze die wel deden. De Romeinen brachten ook mensenoffers. Naarmate de tijd vorderde nam dit gebruik af, al zouden de gladiatorengevechten een evolutie uit een oorspronkelijk mensenoffer kunnen zijn. De Romeinse senaat schafte volgens Plinius de Ouders in 97 VOT mensenoffers af. Het was echter reeds lang niet gebruikelijk meer. De afschaffing was dus grotendeels symbolisch.

Judaïsme en christendom

In het oud testament komen verschillende verwijzingen en verhalen voor waarin mensen worden geofferd. Het bekendste voorbeeld is dat van Abraham die zijn zoon Isaak moest offeren maar op het laatste moment hield god hem tegen. Abraham offerde in de plaats een ram (Genesis)

Rechter Jefta belooft god het eerste dat door de deur van zijn huis komt te offeren in ruil voor gods hulp bij de een veldslag tegen de Ammonieten.  Na de overwinning is het Jefta’s enige dochter die hem begroet. Hij houdt zich aan zijn belofte en slachtoffert zijn dochter. (Rechters 11:39)

Het christendom kende geen mensenoffers maar de zelfopoffering van Christus ligt in het verlengde van het idee dat een mensenoffer voor het groter goed van de gemeenschap. In het christendom blijft dit idee de eerste eeuwen doorspelen bij martelaars die voor hun geloof vaak op gruwelijke wijze gedood werden. De eucharistie is in essentie de herdenking van dit offer. De gelovigen die de hostie eten, eten in principe een deel van het lichaam van Christus. De priester die wijn drinkt, drinkt het bloed van Christus. Voor alle duidelijkheid: voor de gelovigen (niet alle protestanten) zijn dit het lichaam en het bloed van Christus. Dit doet onwillekeurig denken aan gesublimeerd endokannibalisme of hoe gebruiken die tienduizenden, waarschijnlijk honderdduizenden jaren oud zijn vandaag nog doorwerken. In het Romeinse rijk was het de eucharistie de basis waarop christenen beschuldigd werden van kannibalisme.

Plinius de oudere. Yet Pliny the Elder (23 OT -. 79 OT) wrote “It is beyond calculation how great is the debt owed to the Romans, who swept away the monstrous rites, in which to kill a man was the highest religious duty and for him to be eaten a passport to health.”

Ook in Afrika, Hawaï werden mensenoffers gedaan. Tot vandaag worden in Afrika mensen vermoord om religieuze redenen. Van albino’s wordt gedacht dat ze kwade geesten zijn. Van sommige kinderen wordt gedacht dat het heksen of boze tovenaars zijn. Men kan er over discussiëren of dit mensenoffers zijn. Het zijn op zijn minst moorden om religieuze redenen. Zuivere mensenoffers komen ook nog voor, ze gaan vaak gepaard met kannibalisme.

Dr. Marc Vermeersch
Marc.Vermeersch@gmail.com

 Voor mensenoffers bij Maya's, Azteken, in Afrika zie het in 2014 te
verschijnen boek: Marc Vermeersch. De geschiedenis van de mens.
Deel II. Boek 4 Het ontstaan van landbouw en veeteelt in Oost-Azië
en Amerika.

 [1] Peter Watson, Ideen. Eine Kulturgeschichte von der Entdeckung des feuers bis zur moderne. C.Bertelsmann, 2005, p.175. Oorspronkelijke versie: Ideas. A History From Fire to Freud. Weidenfeld & Nicholson, London.
[2] Nora Reggio, Pre-Columbian Sacrifices, Art History, Spring 2000, 2000. http://gallery.sjsu.edu/sacrifice/precolumbian.html

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in geweld, ideologie, landbouw en veeteelt, mensenoffers, prehistorie, religie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op mensenoffers in vroege landbouwstaten (2) Kreta, Judaïsme, Grieken en Romeinen enz.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s