Virtueel bezoek van Lascaux

Afbeelding van stieren in Lascaux

Afbeelding van stieren in Lascaux

Wie interesse heeft voor kunst van jagers en verzamelaars en de grot van Lascaux wil bezoeken kan dat nu virtueel doen op:
http://www.lascaux.culture.fr/#/en/02_00.xml
Het wordt een korte maar fantastische trip.
De echte grot kan vandaag niet meer bezocht worden omdat de schilderingen door schimmels zijn aangetast en men naar een oplossing zoekt. In de omgeving werd de grot nagebouwd, Lascaux II, nagebouwd. Ik bezocht Lascaux II enkele jaren geleden, het virtueel bezoek van Lascaux is ‘the next best thing’. Jagers en verzamelaars realiseerden Lascaux ongeveer 17.000 jaar geleden. Wie Lascaux II zelf wil bezoeken vindt ook praktische informatie op de site.

Zie ook: Marc Vermeersch, De geschiedenis van de mens. Deel I, Jagers en verzamelaars. Boek 2, de maatschappij van jagers en verzamelaars, 472 pagina’s.  ISBN 978 908 134 7716.  Europese kunst in het aurignacien, p.185 – 197.

Als u interesse hebt voor kunst dan kan deze tekst op deze blog u misschien ook interesseren: Kunst. Het oudste liefdesbeeldje ter wereld

Kunst. Chauvet, de oudst bekende grottenkunst in Europa

en: een virtueel bezoek aan de grot van Lascaux.

Der Löwenmensch, het oudst bekende beeldje met een combinatie mens-dier

Andere schilderijen en een olielamp van Lascaux.

Lascaux painting of a bison, a man on the ground and a bird
Lascaux schilderij van een bison, een man op de grond (met erectie) en een vogelLascaux painting of horses running
Lascaux schilderij van rennende paardenLascaux lamp burning on greaseLascaux olielamp (waarop me vet verbrandde. De schilders hadden licht nodig in de grot.
Lascaux painting of reindeer
Lascaux schilderij van rendieren. Op rendieren werd in de Dordogne meest gejaagd. Het is het enige grote dier uit het paleolithium dat nog in het wild in Europa voorkomt, in Zuid-Noorwegen.

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in esthetisch gevoel, jagers en verzamelaars, kunst, Lascaux en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s