Mensenoffers in vroege landbouwstaten (4) Jezus

Het zelfoffer van Jezus paste in een lange religieuze traditie

Dat Jezus een wrede dood stierf aan een kruis lijkt als religieus verschijnsel uit de lucht te vallen. Nergens in het Oud Testament wordt iemand vrijwillig op die wijze brutaal vermoord. Maar waarom hield god Abraham tegen om zijn zoon Isaak te offeren en waarom offerde liet hij –die almachtig was –  zijn eigen zoon vermoorden? Er staan veel tegenstrijdige zaken in de bijbel maar het zelfoffer van Jezus paste wel in een lange religieuze traditie.

Jezus offerde zichzelf uit vrije wil voor het heil van de Joodse gemeenschap. Hij deed dat bewust. Pontius Pilatus was enkel het instrument dat van Jezus’ dood een langdurige martelsessie maakte die het zelfoffer des te meer betekenis gaf. De Incakinderen en de Aztekenkinderen die gekozen werden om geofferd te worden wisten ook dat ze gingen sterven voor hun gemeenschap. Bij hen was het nut goede oogsten, het aanleggen van een weg die gezegend zou zijn enzovoort. Concrete zaken.

Het zelfoffer van Jezus Christus had een hoger abstractieniveau dan dat bij Inca’s en Azteken, het was voor het algemeen belang van de gemeenschap maar het was in essentie niet anders dan wat men bij andere religies vond.

De ziel bleef verder bestaan

Na drie dagen stond Jezus op uit de doden. Die drie dagen betekenden niets speciaals bij veel jagers en verzamelaars of boeren. Men geloofde soms dat de ziel enige tijd nodig had om zich uit het lichaam los te maken. Jezus vervoegde daarna zijn ‘vader’, met andere woorden zijn voorouder. Het verder leven van de ziel maakte de dood wereldwijd minder erg.

Marc.Vermeersch@gmail.com

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in geweld, mensenoffers, religie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s