Laatste neanderthalers tegen de noordpoolcirkel? Byzovaya

Byzovaya en Mamontovaya Korya en andere vindplaatsen van neanderthalers en Homo sapiens. Permanente ijskap (26.000 - 20.000 BP)

Byzovaya en Mamontovaya Korya en andere vindplaatsen van neanderthalers en Homo sapiens. Permanente ijskap (26.000 - 20.000 BP)

Het is langer bekend dat neanderthalers in staat waren om in het hoge Noorden te leven, b.v. in Mamontovaya Kurya (West-Siberië, ten oosten van de Oeral).[1] Deze site is 40.000 jaar oud.

Recent werd bekend gemaakt dat in de noordwestelijke Oeral op de site van Byzovaya moustérienwerktuigen werden gevonden, technisch is dit de midden-steentijd (250.000 – 40.000 BP[2]) horen. De site is tussen 34.000 en 31.000 (cal) jaar oud.

Voor ze verdwenen maakten de laatste neanderthalers werktuigen die als laat-paleolithisch kunnen geklasseerd worden (châtelperronien, szletien, uluzzien[3]). Tot nog toe nam men aan dat de laatste Europese neanderthalers in refuges in Iberië, de Balkan en de Krim leefden.

De onderzoekers van Byzovaya veronderstellen dat deze meest noordelijk gelegen site (1000 km meer naar het noorden dan andere neanderthalsites) ooit door neanderthalers werd bewoond. Er werden geen menselijke resten gevonden, er is dus geen absolute zekerheid.

Byzovaya zou dus een noordelijke refuge geweest zijn van neanderthalers. Dit is niet onmogelijk. Tot vandaag leven de laatste jagers en verzamelaars van het noordelijk halfrond ook in Noord-Europa, Siberië en Amerika tegen of aan de noordpoolcirkel.

Voor zover het nog nodig was is deze vondst ook goed om aan te geven dat neanderthalers niet verdwenen omdat ze niet bestand waren tegen de ijstijd. De opmars van Homo sapiens kan er ook beter door in perspectief geplaatst worden: het was geen snelle opmars, geen blitzkrieg.[4]

Marc.Vermeersch@gmail.com

site: www.geschied.be

English blog: http://marcivermeersch.wordpress.com/

 [1] Zie: Mamontovaya Kurya, Rusland: de aanpassing aan extreme kou begon na 40.000 BP. Marc Vermeersch, De geschiedenis van de mens. Deel I, Jagers en verzamelaars. Boek 2, de maatschappij van jagers en verzamelaars, p.446-447. Daar wordt op de bijhorende kaart ook de ligging van Mamontovaya Kurya aangeduid.

[2] BP : Before Present, Voor vandaag, waar vandaag 1950 is.

[3] Over deze steenbewerkingstechnieken van de laatste neanderthalers zie: Marc Vermeersch, op. cit., p. 271-272.

[4] Mogelijke oorzaken van het verdwijnen van de neanderthalers, in: Marc Vermeersch, op. cit., p. 286-291.

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Byzovaya, Mamontovaya Kurya, neanderthaler en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Laatste neanderthalers tegen de noordpoolcirkel? Byzovaya

  1. frits van duijnhoven zegt:

    Mousterien werktuigen werden in de levant gebruikt door neanderthalers en door archaic homo sapiens groepen ……. mousterien werktuigen zonder fossielen zijn geen bewijs voor neanderthalers…als het nakomelingen van b.v. jebel Qafzeh groepen waren dan zou dat een hele verassing zijn….of denisovans….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s