Neanderthalers aten 150.000 jaar geleden schelpdieren

Vindplaatsen die bewijzen leverden dat Neanderthalers schelpdieren en vis aten.

Vindplaatsen die bewijzen leverden dat Neanderthalers schelpdieren en vis aten.

Spaanse onderzoekers o.l.v Miguel Cortés-Sanchez vonden in de Bajondillogrot in de omgeving van Torremolinos resten van werktuigen uit de midden-steentijd en schelpdieren die 150.000 jaar oud zijn. De oudste bewijzen dat neanderthalers schelpdieren aten waren tot nog toe slechts 50.000 jaar oud. Ze worden met de nieuwe vondsten drie maal zo ver naar het verleden geduwd. Voor zover het nog noodzakelijk was wordt de veronderstelling dat neanderthalers (mentaal) niet in staat waren om over te schakelen naar een ander dieet dan vlees definitief weerlegd. In hun artikel schrijven de onderzoekers ook dat Homo sapiens in Afrika, slechts 150 à 200.000 jaar geleden systematisch schelpdieren begonnen te eten. De nieuwe vondst in Spanje zet de capaciteiten van Homo sapiens tegenover die van Neanderthalens in een ander daglicht: zo buitengewoon verschillend waren die capaciteiten op dit punt niet.

Het geloof dat oudere mensentypes dan Homo sapiens geen vis of schelpdieren lustten is hardnekkig.  Edoch.

“Er is lang gedacht dat de neanderthalers geen schelpdieren of vis aten en dat Homo sapiens, die dat wel deed, daarin een belangrijk voordeel had. Wij hebben gezien dat de voorloper van de neanderthaler, Homo heidelbergensis ze at. Uit onder andere de hierna vermelde grot van Vindija (Kroatië) blijkt dat de Neanderthalensis ook vis, schelpdieren en zelfs kikkers in zijn dieet opnam. In 1998 werden in de Vanguard Grot in Gibraltar voor het eerst bewijzen gevonden dat de neanderthaler ook zeezoogdieren (zeehonden en dolfijnen) ving. Men vond daar ook bewijs dat schelpdieren werden verzameld en zelfs gekookt.”

 “Schaaldieren zijn voedzaam, gezond en kunnen vrij gemakkelijk verzameld worden. Ze komen in de zee en ook in rivieren en meren voor. Schelpdieren bevatten een goede hoeveelheid proteïnen, aminozuren, poly-onverzadigde vetten en voldoende ijzer, koper en magnesium. Ze hebben daarenboven het voordeel dat ze het jaar rond ter beschikking zijn. Ze kunnen verzameld worden door mensen van elke leeftijd ook door kinderen en zwangere vrouwen. Er zijn geen speciale werktuigen voor nodig.”

Zelfs de voorlopers van de mens en de eerste australopitheken delgden hun honger met vis, slakken en schelpdieren en de oudste

“Sileshi Semaw wijst er op dat Paranthropus boisei of Paranthropus aethiopicus ook in aanmerking komen omdat in de ruime omgeving resten van deze soorten werden gevonden. De werktuigen werden gevonden samen met botten van zoogdieren, visgraten en eierschalen wat wijst op een gevarieerd dieet.” en “Homo habilis/rudolfensis ving ongeveer 1,8 miljoen jaar geleden meervallen. (Olduvai OH 24).

In de omgeving van de jongen van Nariokotome (Homo ergaster/erectus, 1,7 à 1,6 miljoen jaar geleden) werden resten van kleine en grote vissen gevonden, resten van een moerasslak (Pila) en een paar graten van meervallen. In Terra Amata (F, 450.000-380.000 BP) “zijn er aanwijzingen dat de inwoners oesters, mosselen en zeeslakken – waarvan er schelpen aanwezig zijn – aten. De aanwezigheid van visgraten geeft aan dat de bevolking ook viste.

Op de site van Bilzingsleben (D) werden overblijfselen van vissen gevonden, de voorouders van Neanderthalensis aten dus vis rond 370.000 BP.”

Homo habilis/rudolfensis ving ook vis. “Aan de rand van de Oost-Afrikaanse meren ving de mens de grote meervallen (catfish, siberus glanis) die in het droog seizoen achterbleven in ondiepe waters. Dat de mens pas de afgelopen tienduizenden jaren voor het eerst ging vissen is met andere woorden onwaar, de eerste mensen versmaadden vis niet.”

Citaten overgenomen uit: Marc Vermeersch, De geschiedenis van de mens. Deel I, Jagers en verzamelaars. Boek 1, van Pan tot Homo sapiens, 2008, 405 pagina’s.

Meer over neanderthalers?

Laatste neanderthalers tegen de noordpoolcirkel? Byzovaya
uiteraard ook in het boek: Boek 1, van Pan tot Homo sapiens
Homo neanderthalensis, 130.000 tot 24. 500 BP, p. 223
-Spraak,   p.225
-Techniek,   p.225
-Vergelijking tussen Homoe Heidelbergensis en Neanderthalensis,   p.231
-Fysiek zeer sterk,   p.231
Gezondheid, leven en dood,   p.234
De neanderthalers van het Nabije Oosten,   p.235
-Het DNA van de neanderthaler,  p.244
Hadden neanderthalers ook rood haar?,   p.248
Het dagelijkse vlees van de Sterke Jagers,   p.249
-Een vorm van totemisme bij de Neanderthalers?   p.250
Schelpdieren, vis en zeezoogdieren,   p251
Sociaal,   p.251
Woningen,   p.251
Belangrijkste vondsten,   p.252
Neanderthalers en Homo sapiens in de Levant,    p.255
Neanderthalers in Centraal-Azië en Siberië,   p.260
Neanderthalers in België,   p.263
De laatste neanderthalers van, 36.000 tot 24.500 BP,   p.265
Techniek van Heidelbergensis en Neanderthalensis,   p.268
Het châtelperronien, uluzzien en szeletien,   p.269
Kunst en abstracte tekens van de neanderthalers,   p.274
   waaronder: juwelen, vuistbijl met schelp, muziek, menselijk gelaat
De neanderthaler als kannibaal,   p.278
Religie bij de neanderthalers, begraven van doden,  p.278
Continuïteit tussen neanderthalers en hedendaagse Europeanen,   p.285
Mogelijke oorzaken van het verdwijnen van de neanderthalers,   p.286-291 

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Bajondillogrot, jagers en verzamelaars, neanderthaler en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s