Eén mens tussen ons en alle andere mensen!

Dertig jaar geleden las ik dat je met iedereen op de wereld in contact stond met maximum zes tussenpersonen. De eerste tussenpersoon moest je kennen die een volgende (de tweede) kende enzovoort. Ik ging na waar ik zelf zou uitkomen. Ik had in Gent de meest bekende politici gezien en gehoord, soms mee gesproken. Verschillende werden (vice-)premier. Zij kwamen in contact met een hele resem staatshoofden enzovoort. Deze hadden zelf tienduizenden contacten. Het idee leek mij juist al zouden er misschien wat uitzonderingen kunnen zijn bij de laatste stammen die in grote afzondering leefden. Misschien.

Toegepast op de geschiedenis. Dertig jaar geleden sprak ik regelmatig met een boer van bijna 100 jaar die in 1880 was geboren, ouder dan mijn eigen grotvader die in 1879 was geboren maar hij was gestorven in 1958. Die oude boer had in zijn jeugd Leopold II meerdere malen gezien én hij kende iemand die een soldaat had gekend die in het leger van Napoleon had gevochten in diens campagne in Rusland. Vertrekkende van mij stond ik drie personen verder. Hoe ver stond ik van Napoleon zelf? Die soldaat moet waarschijnlijk meer dan eens hogere officieren gezien hebben die Napoleon hadden ontmoet. Een persoon extra, vier personen tussen mij en Napoleon. Maximum 5.
Vandaag. Mogelijk niemand tussen ons en elke andere mens op de wereld. Akkoord, die  ergens een computer kan gebruiken. Maar de keten telt tussen eerste en laatste schakel geen zes personen meer. Ik vermoed: hoogstens 1 persoon tussen ons en alle andere mensen, dank zij Facebook, Google+, e-mail enzovoort.

Een warme gedachte!

marc.vermeersch@gmail.com

Advertenties

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Mensheid en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s