De oudst bekende juwelen ter wereld. De oudste mode?

Op een bepaald moment moet de mens zich gaan sieren zijn. Wat hij daartoe eerst deed is niet geweten. Bracht hij eerst tatoeages aan, was het een haartooi of stak hij bloemen in zijn haar? Materiële sporen mag men daar niet van verwachten. Hoewel, indirect zijn er toch sporen van haartooi in Franse grotten gevonden die 14.000 jaar geleden getekend werden in de grot van La Marche in Frankrijk.

Blombos (Zuid-Afrika) nassariusschelpen

Blombos (Zuid-Afrika) nassariusschelpen

[2] Michael Balter, Was North Africa The Launch Pad For Modern Human Migrations?, Science, 2011, Volume: 331, Issue: 6013, Pages 20-23.

[3] Steven L. Kuhn,  Mary C. Stiner, David S. Reese, and Erksin Güleç, Ornaments of the earliest Upper Paleolithic: New insights from the Levant, PNAS, June 19, 2001, vol. 98, no. 13, p.7641-7646.

Wat vertellen ons deze nassariusschelpen die over een periode van 85.000 jaar of meer gebruikt werden als kralen in halssnoeren door zowel archaïsche als moderne leden van de soort Homo sapiens? Dat sieraden toe waarschijnlijk ingeburgerd waren, dat copycatgedrag 130.000 jaar of ouder is, dat mode een oud verschijnwel is. Het is een bewijs te meer dat er 100.000 jaar meer geleden één menselijke cultuur was. Om redenen die elders werden uitgelegd mogen we aannemen dat de archaïsche Homo sapiens die sub-Saharaans Afrika verliet 120.000 à 130.000 jaar één gemeenschappelijke cultuur had. Waar het kernland van die cultuur lag kunnen we niet met zekerheid opmaken maar zo goed als zeker tussen Soedan/Ethiopië en Zuid-Afrika. Dat de vondst in Blombos maar 75.000 jaar oud is wil niet zeggen dat het gebruik van halssnoeren daar niet reeds tienduizenden jaren ingeburgerd was.

Alles wijst op een langdurige continuïteit van de vroege cultuur van Homo sapiens.

Marc.Vermeersch@gmail.com

Marc Vermeersch geeft lezingen over het ontstaan van esthetisch gevoel en kunst. Volgende lezing: Vermeylenfonds & U.P.V. woensdag 29 februari, 20 uur.

Geuzenhuis, kantienberg1, Gent, Scheldezaal

Inschrijvingen (niet verplicht): info@geschied.be

Andere blogs over kunst:
Esthetisch gevoel en kunst De oorsprong van esthetisch gevoel en kunst.
Oude grottenkunst in Europa: de grotte Chauvet

Het oudste liefdesbeeldje ter wereld.
Een virtueel bezoek aan de grot van Lascaux

Het oudste Europees Venusbeeldje uit de Hohle Felsgrot (D)
Schelpen en pluimen, nieuwe kunstobjecten van neanderthalers
De oudste juwelen ter wereld
Oudste grottenkunst in Europa, meer dan 40.000 jaar oud
Der Löwenmensch, het oudst bekende beeldje met een combinatie mens-dier

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Afrika, esthetisch gevoel, juwelen, kunst, Marokko en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s