Interessante boekhandels in verre steden: Montpellier

Boeken zijn bij uitstek cultuurdragers en tot voor kort het voornaamste geheugen van de mensheid. Als je naar een stad in het buitenland reist, is het vaak moeilijk om op korte tijd een goede boekhandel te vinden. De kans bestaat dat je er straal voorbij wandelt.

Boekhandel Gibert Joseph in Montpelier

MONTPELLIER

Sauramps Librairie
Allée Jules Mihau, Le Triangle, 34000 Montpellier
Openingsuren : van maandag tot vrijdag : van 10u tot 19u30. Zaterdag: van 10u tot 20 u. www.sauramps.com/

Vlak bij het centrum van Montpellier ligt de grootste boekhandel van die stad, Sauramps. De boekhandel is gevestigd in een futuristisch ogend gebouw dat een dertig jaar oud moet zijn. Dat gebouw sluit aan op een winkelcentrum dat, als je er doorloopt, uitkomt op de wijk Antigone.  Deze wijk werd ontworpen door Ricardo Bofill op een voormalig militair terrein. Bofill wilde dat er eenheid en verscheidenheid in dit stadsdeel zat en inspireerde zich vrij op klassiek Griekenland. Antigone loopt langs een centrale as. Het heeft vrij monumentale gebouwen. Of u deze aanpak geslaagd vindt, laat ik uiteraard aan u over maar het lijkt mij wel een bezoek waard.

Sauramps is een klassieke Franse boekenwinkel, telt meerdere verdiepingen. Men verkoopt er ook  schoolboeken en schrijfgerief. Boekenpieten weten dat elke grote collectie boeken (zelfs in gelijkaardige zaken) verrassingen biedt. Hier viel mij de uitgebreide verzameling filosofieboeken op.

Sauramps ligt in het centrum van Montpellier.

Links Librairie Sauramps, als u recht door loopt komt u in het winkelcentrum. In het verlegde ligt de wijk Antigone.

Het centraal plein van Montpellier. Links ziet u de opera. Rechts indrukwekkende gebouwen uit de 19de eeuw waar handelszaken en enkele cafés en restaurants gevestigd zijn. Vanuit dit gezichtspunt ligt Sauramps 150 meter achter u en boekhandel Joseph Gibert 500 m verder als u rechts van het groot gebouw inslaat en verder wandelt.

Een zicht op de centrale as van het stadsdeel Antigone dat vanaf 1977 werd gebouwd.

—————————————————————————————————–

Gibert Joseph
3, place des Martyrs de la Résistance, 34000 Montpellier
Openingsuren: van maandag tot zaterdag van 09h30 tot 19h00.
www.gibertjoseph.com

De Librairie bestaat sedert 1886 in Parijs en heeft vandaag vestigingen in19 Franse steden waaronder Montpellier. Origineel aan die winkels is dat men er zowel nieuwe als tweedehandsboeken verkoopt. De boeken zijn gerangschikt volgens thema zodat je soms de keuze hebt tussen twee boeken waaronder een nieuwe en een tweedehandse die goedkoper maar gebruikt is. In Montpellier heeft de winkel van Jospeh Gibert meerdere verdiepingen. Men verkoop er ook CD’s en DVD’s (ook tweedehandse). In de directe omgeving bevinden zich verschillende cafés en restaurants en de overdekte versmarkt van de stad.

Dr. Marc Vermeersch   marc.vermeersch@gmail.com

Boekhandel Gibert Joseph in Montpelier
Boekhandel Gibert Joseph in Montpelier
Advertenties

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Boekenwinkels, Montpellier. Bookmark de permalink .

Een reactie op Interessante boekhandels in verre steden: Montpellier

  1. Lucas de Lil zegt:

    Montpellier, mijn absolute lievelingsstad. Uren doorgebracht in Sauramps.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s