Hulpmiddelen bij onderzoek (2) OneNote, nota’s tot de 7de macht

OneNote DNA-kaart Afrika
OneNote DNA-kaart Afrika


Het probleem
. Wie een thema onderzoekt of bijhoudt heeft meestal volgende ervaring gehad: men leest of hoort iets wat interessant is maar noteert het niet. Je leest een interessant artikel of een verwijzing naar een artikel of boek dat de moeite zou kunnen lonen. Een videoclip illustreert een stelling en “a picture tells a thousand words”.

Eind 2009 nam ik Micorosoft’s OneNote 2007 in gebruik. Het programma is een onderdeel van Office 2007. Mijn studiewerk brengt mee dat ik nota’s neem van de boeken die ik lees. Die zijn belangrijk want goede nota’s leveren lang nadat ze genomen werden stof voor nieuwe benadringen en analyses. Daarnaast levert internet dagelijks veel kleine stukjes informatie die eventueel zullen kunnen gebruikt worden: abstracts, analyses, boekbesprekingen, artkels enzvoort.

Tot eind 2009 bewaarde veel van die informatie door die webpagina’s om te zetten in een PDF. Het nadeel was dat je daardoor ook onvermijdelijk veel ballast mee kreeg. Letterlijk alles wat op zo’n webpagina staat, dus ook de reclame en de menu’s, werden immers gePDFt. Omdat mijn computers geïndexeerd zijn met Google Desktop kan en kon elk woord in de opgeslagen PDF’s worden teruggevonden. Nadeel van deze manier van werken was dat heel kleine stukjes informatie vaak niet opgeslagen was om het procédé te omslachtig was.

OneNote Religie Schema

OneNote Religie Schema

Wat is OneNote?

OneNote kun je vergelijken met een elektronisch schrift. Op pagina’s plaats je vrij een of meerdere tekstblokken. Er zit in het programma een tekenmodule, je kan gemakkelijk (apart) foto’s plaatsen en daarnaast, geluidsfragmenten en video invoeren. Het is voor het bewaren van snippers informatie veel praktischer dan PDFs gebruiken. Als ik bijvoorbeeld vijf artikels vond over de domesticatie van de hond kon het gebeuren dat ik vijf maal een PDF aanmaakte. Deze vijf artikels kunnen in OneNote kunnen die op een pagina geplaatst worden. Vind je een artikel in PDF-vorm dan kan een link naar dat bestand ook op dezelfde pagina onder de vorm van een ikoon geplaatst worden. OneNote laat toe om verschillende notitieblokken te gebruiken, die elk secties hebben enzovoort. Verschillende notebooks kunnen ook samengevoegd worden en op een PDA gebruikt. OneNote indexeert automatisch elk woord van een notitieblok.
Onderzoek. OneNote heeft dus voordeel dat je meer informatie opslaat. Als ik de notities nalees dan ben ik aangenaam verrast door de grote verscheidenheid van de informatie en thema’s er in voorkomen. Ik heb boeken bijgehouden die ik interessant vond en waarvan ik denk dat het nuttig zou zijn om ze later te lezen. Een voordeel van internet is dat je gemakkelijk de inhoud en eventueel besprekingen terugvindt die je gemakkelijk in OneNote plaatst.

OneNote Nota's bij het lezen van een boek over de Achuar

OneNote Nota’s bij het lezen van een boek over de Achuar

OneNote kan ook: Taken bijhouden en kan informatie uitwisselen met Outlook. Vergaderingen. OneNote is uitdrukkelijk voor bedoeld voor het nemen van nota’s bij vergaderingen. De moeite om te kijken of je er je voordeel mee kan doen.

Krachtig is dat Notebooks kunnen gedeeld en bewerkt worden door verschillende gebruikers. Voor wie in groep aan een projectwerkt is OneNote zo mogelijk nog interessanter.

Een punt van kritiek: je ziet op het OneNotescherm een lijst van je nota’s. Ik zie die graag automatisch alfabetisch geranschikt maar dat kan enkel nadat je de opdracht hebt gegeven en dat sorteert ze niet permanent. Spijtig, want het is voor een programmeur niet moeilijk. Misschien zit dit in OneNote 2010. Dit gebrek wordt enigszins goedgemaakt doordat de zoekfunctie gelijk welk woord in notities vindt en ze dan rangschikt in een zijvenster.

Dit was een bespreking van OneNote 2007. Binnenkort doe ik een upgrade naar OneNote 2010.

Een goed startpunt om meer te leren over OneNote is: http://office.microsoft.com/nl-be/onenote/default.aspx

Er is ook een gratis alternatief voor OneNote, EverNote, zie op www.evernote.com/  dat ook in het Nederlands bestaat.Globaal heeft EverNote dezelfde mogelijkheden als OneNote. Het is wel van in het begin ontworpen om alle gegevens op Internet op te slaan. Mits betaling kunnen die data ook via iPhone en Android opgevraagd worden.

Marc.Vermeersch@gmail.com

In de reeks Hulpmiddelen bij onderzoek
(1) Book Collector, een boekendatabase
(2) OneNote, nota’s tot de 7de macht
(3) tekstherkenning, ReadIris
(4) Knippen van het scherm
(5) Nederlandse woordenlijst en spelling, het groene boekje
(5 A) Nederlandse woordenboeken
(7) Spraakherkenning


Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Hulpmiddelen Onderzoek, nota's, OneNote en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s