Hulpmiddelen bij onderzoek (3) tekstherkenning, ReadIris

Readiris deelt de gescande bladzijden automatisch in zones in die je als gebruiker al dan niet tekst kan laten herkennen.

Readiris deelt de gescande bladzijden automatisch in zones in die je als gebruiker al dan niet tekst kan laten herkennen.

Ik moet regelmatig vrij grote stukken tekst uit boeken opnemen en/of vertalen. Lezen in een boek en dan intikken op de notebook is tijdrovend. Het is veel gemakkelijker om de tekst die je vertaalt in een venster te kunnen lezen en in een ander venster de vertaalde tekst in te tikken. Wil je de originele tekst in een eerste venster dan kan je hem als beeld scannen maar als de tekst door tekstherkenning OCR) is omgezet naar bewerkbare tekst dan heb je eel meer mogelijkheden. Je kan de lettergrootte naar wens zetten, kleur gebruiken, alles wat je nuttig acht om gemakkelijker te werken.
Tekstherkenningprogramma’s bestaan intussen een kwart eeuw op de PC. Het zijn gesofistikeerde programma’s geworden. Ik heb bijvoorbeeld de slechte gewoonte (gehad) om stukken tekst in boeken te onderlijnen waardoor tekstherkenning uiteraard moeilijk zoniet onmogelijk werd (bijvoorbeeld met het gratis FreeOCR). Het is een lange tijd geleden dat ik nog een nieuw programma probeerde omdat het programma dat ik nu gebruik, ReadIris 10, zeer goed is. Het leest correct ook al is de tekst onderlijnd. Het gebruik van de scanner werd zo een plezier.
ReadIris kan de herkende tekst direct opslaan als een PDF-bestand wat voor veel gebruikers praktisch zal zijn.

Readiris herkent tekst bijna zonder fouten

Readiris herkent tekst bijna zonder fouten

Intussen is versie 12 van ReadIris uit waarvan twee versies bestaan. Dergelijke programma’s worden steeds beter en krijgen meer mogelijkheden. Corporate 12, kan bijvoorbeeld herkende tekst indexeren en ondersteunt duplex scanners.

Er worden in de laatste versie 128 talen ondersteund. Wil je weten welke? Kijk op: http://www.irislink.com/c2-1684-189/Readiris-12-for-Windows.aspx Je kan er gratis een testversie downloaden.
ReadIris wordt met sommige scanners gebundeld. Je bekomt het dan bijna gratis in de totaalprijs. Zoniet: de goedkoopste versie is 129€. Als je het kan gebruiken is het zeker de moeite om er naar uit te kijken.

marc.vermeersch@gmail.com

In de reeks Hulpmiddelen bij onderzoek
(1) Book Collector, een boekendatabase
(2) OneNote, nota’s tot de 7de macht
(3) tekstherkenning, ReadIris
(4) Knippen van het scherm
(5) Nederlandse woordenlijst en spelling, het groene boekje
(5 A) Nederlandse woordenboeken
(7) Spraakherkenning

Zo verschijnt het resultaat van de tekstherkenning in Word, met behoud van de layout. Readiris kan zelfs beelden correct plaatsen.

Zo verschijnt het resultaat van de tekstherkenning in Word, met behoud van de layout. Readiris kan zelfs beelden correct plaatsen.

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Hulpmiddelen Onderzoek, OCR, Tekstherkenning en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s