Roeide de mens 400.000 jaar geleden olifanten uit in Zuidwest-Azië?

Wordpress Elephas_antiquus, werd dezeolifant reeds 400.000 jaar geleden door de mens uitgeroeid?

Wordpress Elephas_antiquus, werd dezeolifant reeds 400.000 jaar geleden door de mens uitgeroeid?

Vierhonderdduizend jaar geleden stierf in Zuidwest-Azië een olifantensoort  (elephas antiquus) uit die ook in Europa en Indië voorkwam. De soort was nauw verwant met de vandaag nog levende Indische olifant (Elephas maximus indicus). Volgens de onderzoekers werd in Zuidwest-Azië Homo erectus toen afgelost door een moderner mensentype, de neanderthaler, en ging dit samen met het opduiken van nieuwe technieken, het Acheulo-Yabrudian.
Er mag getwijfeld worden aan de stelling dat Homo erectus nog zou geleefd hebben in Zuidwest-Azië 400.000 jaar geleden als de modernere Homo heidelbergensis 800.000 jaar geleden reeds verspreid was in Europa. De auteurs verwijzen ook niet naar vondsten van Homo erectus. Ze geven weinig concrete argumenten die hun hypothese ondersteunen maar dat elephas antiquus verdween is een feit. Dan zijn de usual suspects de mens en het klimaat. Olifanten overleefden overal elders in Europa, Azië en Afrika. Dat pleit het klimaat niet volledig vrij maar de kans dat de mens met nieuwe en betere wapens, met betere jachttechnieken, olifanten kon uitroeien valt niet uit te sluiten. De verdachten zouden zouden bij gebrek aan bewijs vrijuit moeten gaan maar dit is geschiedenis er kan altijd nieuw bewijsmateriaal gevonden worden.
marc.vermeersch@gmail.com

Bron: Ben-Dor M, Gopher A, Hershkovitz I, Barkai R (2011) Man the Fat Hunter: The Demise of Homo erectus and the Emergence of a New Hominin Lineage in the Middle Pleistocene (ca. 400 kyr) Levant. PLoS ONE 6(12): e28689.
Pygmeeën jaagden op olifanten. Een scène van een dergelijke jacht staat in: Marc Vermeersch, de maatschappij van jagers en verzamelaars, p.416. (Boek 2 van Deel I van de geschiedenis van de mens)

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Homo erectus, Homo heidelbergensis, neanderthaler, olifanten, Zuidwest-Azië en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Roeide de mens 400.000 jaar geleden olifanten uit in Zuidwest-Azië?

  1. Dirk Ooms zegt:

    Als die olifantensoort kon uitgeroeid worden, waarom dan ook niet de Indische olifant, die wellicht toen ook voorkwam en dezelfde habitat had?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s