De stamboom van Homo sapiens en meer (1)

Schema van de Stamboom van de mensheid. (1) Afrika

Schema van de Stamboom van de mensheid. (1) Afrika

Opmerking: het terrein van de menselijke afstamming heeft nooit stil gestaan maar is sedert het DNA-onderzoek in volle beweging. Hieronder  maken we gebruik van een onderzoek (maar een onderzoek maakt gebruik van vele andere) omdat het nieuwe inzichten biedt. Het laatste woord i.v.m. de menselijke stamboom is echter nog lang niet gezegd.
Een nieuw onderzoek van Joseph K. Pickrell en Jonathan K. Pritchard, “Inference of population splits and mixtures from genome-wide allele frequency data”, leverde een nieuwe stamboom van de mensheid op waarvan verschillende varianten werden opgesteld. In deze stamboom werd rekening gehouden met belangrijke migraties die na de verspreiding van de mens over de wereld gebeurden. We bespreken de belangrijkste aspecten.
We zien dat de soort Homo neanderthalensis en mens van Denisova ook neanderthaler van Denisova genaamd (ik hoop daar binnenkort een blog over te schrijven) als eerste van de stamboom afsplitsten. Zij stamden, net als Homo sapiens, af van Homo heidelbergensis. Deze migreerde van Afrika naar Eurazië rond 800.000 jaar geleden waar hij 640.000 jaar gelden in twee takken splitste.  Dit zijn benaderende waarden die gebaseerd zijn op gemiddelde mutaties. De realiteit kan er in behoorlijke mate van afwijken.
In Afrika evolueerde Homo heidelbergensis tot Homo sapiens. Op de stamboom zien we dat de San (of Bosjesmannen) aan de oudste splitsing verschijnen. Eén studie spreekt van een afsplitsing die 140.000 jaar oud is.
De volgende afsplitsing is die van Mboeti-pygmeeën die in Noordoost-Kongo leven.
De derde afsplitsing is van de Biaka-pygmeeën die hoofdzakelijk in de republiek Kongo en de Centraal Afrikaanse republiek leven.
Deze drie groepen leven/leefden tot voor kort als jagers en verzamelaars. Het DNA van deze volkeren werd zo lang bewaard omdat ze tot voor kort geïsoleerd leefden van recente ontwikkelingen als de verdere verspreiding van de landbouw in Afrika van Kameroen/Nigeria naar het Oosten en het Zuiden. Uit het feit dat San aan de wortel van de menselijke stamboom staan kunnen we niet afleiden dat de moderne mens in zuidelijk Afrika is ontstaan. Het betekent enkel dat daar zeer oude mutaties gevonden zijn. Alle mensen hebben dezelfde voorouders maar een tak moet het langste minst veranderd DNA hebben.
De volgende groep die we op de stamboom zien zijn de Bantoes van zuidelijk Afrika. Logisch want de eerste Bantoes die uit Kameroen vertrokken ongeveer 4000 jaar geleden. De voorhoede behield zijn DNA. Men ziet ook dat de afsplitsing van de Bantoes in Kenia recenter is. Dat wijst op een later vertrek uit het kerngebied in Kameroen/Nigeria.
Aan de Afrikaanse tak van de moderne mens zien we ook de Mozabieten staan. Dit zijn Berbers die  in de Algerijnse Sahara leven. Het artikel geeft daar geen gedetailleerde uitlag over maar van de verwante Toeareg weten we wel dat hun vrouwelijk DNA (mtDNA) voor ca.80% sub-Saharaans is en mannelijk DNA (Y-chromosoom) voor 80% Berbers en vice versa. De Mozabieten deden aan slavenhandel en het waren de mannen die reisden. Vermenging met zwarte slavinnen lag voor de hand. Pijlen verbinden de Mozabieten met het Nabije Oosten, de verspreiding van de landbouw naar Noord-Afrika en Zuid-Europa.

marc.vermeersch@gmail.com

De stamboom van Homo sapiens en meer (1) Afrika
De stamboom van Homo sapiens en meer (2) Van Afrika naar de Indusvallei
De stamboom van Homo sapiens en meer (3) Denisovamensen
De stamboom van Homo sapiens en meer (4) archaïsche mensen in Afrika

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Afrika, DNA, Homo sapiens, jagers en verzamelaars, stamboom van de mensheid en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s