Stamboom van Homo sapiens (4) Afrika en archaïsche mensentypes

Afrikanen hebben ook genen van oudere mensentypes

Afrika. Madinka, San en Biaka werden getest op vermenging et archaïsche mensen

Afrika. Madinka, San en Biaka werden getest op vermenging et archaïsche mensen

Op een paar jaar tijd zijn we veel meer te weten gekomen over onze voorouders, zowel Homo sapiens als oudere mensentypes. Minstens een mensentype, de mens van Denisova is totaal nieuw én belangrijk (zie vorig deel 3).  West-Afrikanen zouden zich ook kunnen vermengd hebben met oudere mensentypes voor ongeveer 5%. (Wat Homo heidelbergensis zou moeten geweest zijn.)”[1]

Een nieuwe studie[2] heeft het resultaat van de iets oudere studie bevestigd, namelijk dat Afrikanen ten zuiden van de Sahara zich ook vermengd hebben met oudere mensentypes. Tot 2% van de genen van hedendaagse Afrikanen zijn bij Biakapygmeeën, San in zuidelijk Afrika en Madinka van West-Afrika, afkomstig van archaïsche mensen. Dat zou volgens de onderzoeker, Michael Hammer, ongeveer 35.000 jaar geleden gebeurd zijn. Dit tijdstip is best mogelijk maar het is onwaarschijnlijk dat de drie geteste bevolkingen zich op grote afstand van elkaar tegelijk vermengden met een archaïsche tak van de mensheid waar ze 700.000 geleden van afgesplitst waren.

Uit studie van de afgelopen paar jaren weten we nu met zekerheid dat Europeanen en bewoners van het Midden-Oosten neanderthalgenen meedragen. Dat een groot deel van de Aziaten en Oceaniërs Denisovagenen hebben. Enkel kleine groepen zoals de Andamanezen hebben geen die niet.

In Afrika blijkt dat drie belangrijke volkeren ook archaïsche genen meedragen. Een vraag die amper vijf jaar geleden onopgelost was mag afgevoerd worden. Moderne mensen, dit is Homo sapiens, heeft zich op meerdere plaatsen vermengd met oudere mensentypes maar overal bleef blijkbaar maar een zeer beperkt percentage van die oudere genen over. Wil dit zeggen dat Homo sapiens in Afrika zo’n überlegenheit had dat het de archaïsche mensen overspoelde? De cijfers spreken die veronderstelling niet tegen.

Marc.Vermeersch@gmail.com

De stamboom van Homo sapiens en meer (1) Afrika
De stamboom van Homo sapiens en meer (2) Van Afrika naar de Indusvallei
De stamboom van Homo sapiens en meer (3) Denisovamensen
De stamboom van Homo sapiens en meer (4) archaïsche mensen in Afrika

 [1]Marc Vermeersch. De geschiedenis van de mens. Deel I. Jagers en verzamelaars. Boek 2, de maatschappij van jagers en verzamelaars, p.369.

[2]Michael F. Hammer, August E. Woerner, Fernando L. Mendez,  Joseph C. Watkinsc, and Jeffrey D. Wall, Genetic evidence for archaic admixture in Africa, PNAS, September 13, 2011, vol. 108, no. 37, p. 15123-15128.

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Afrika, Homo Denisova, Homo heidelbergensis, Homo sapiens, pygmeeën, San, stamboom van de mensheid en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s