Doctoraat verdedigd

UGent VolderstraatOp dinsdag 18 september werd het proefschrift
‘Om zich te reproduceren moet de mens zich ook ideologisch reproduceren’
‘Menselijke ideologie als factor van menselijke reproductie’, aan de Universiteit van Gent verdedigd door Marc Vermeersch en aanvaard door de jury.

Promotor Prof. Dr. Hendrik Pinxten, medepromotor Prof. Dr. Johan Braeckman   (Foto UGent,  Hilde Christiaens)
Voorzitter van de jury: Prof. Dr. Erik Thoen (UGent)
Jury:
Prof. Dr. H. Alma (Universiteit voor Humanistiek, Utrecht)
Prof. Dr. W. Verraes (Prof. em. UGent)
Prof. Dr. Jean Paul Van Bendeghem (VUB)
Prof. Dr. Dirk Verhofstadt (UGent)
Dr. Johan De Smedt (Universiteit Oxford)  

De hypothese van dit werk is ontstaan uit de vraag wat het nut is of was van religie. Het werd duidelijk dat religie geen verschijnsel was dat enkele (tien)duizenden jaren oud was maar waarschijnlijk honderdduizenden, misschien meer dan een miljoen jaar. Het was ook klaar dat jagers en verzamelaars wereldwijd oorspronkelijk één religie hadden, de vooroudercultus.

Om zich te reproduceren moet de mens zich ook ideologisch reproduceren

Kaft boek doctoraat Marc Vermeersch

In het boek van de bioloog Richard Dawkins, ‘God als misvatting’, stelt hij zich de vraag wat het biologisch nut van religie is. “Waarvoor dient het? Wat is het voordeel van religie?” Dit is de voornaamste vraag, hoe droeg een langdurig cultureel verschijnsel, waarvan vele negatieve gevolgen bekend zijn, positief bij tot de reproductie van de mens?

Wat zijn de grootste veranderingen bij de mens en zijn voorlopers de afgelopen miljoenen jaren? De ontwikkeling van samenwerking tussen mensen. Daartoe ontstond onder andere een gevorderde ‘Theory of Mind’, ontwikkelde hersenen en gesproken taal. Dat alles leidde tot een langdurige accumulatie van kennis op vele terreinen. Na een lange ontwikkelingsperiode moest die kennis gereproduceerd worden want ze was essentieel geworden. De mens had nog andere biologische aanpassingen (joint attention, patternicity) waardoor kleine kinderen gemakkelijk konden leren. Religie was verbonden met meerdere functies (individuele en groepsmotivatie, troost, onmacht, moraal enzovoort.)  maar slechts één functie was helemaal nieuw in vergelijking met andere dieren: het belang dat aan het doorgeven van kennis moest gegeven worden. In een maatschappij zonder schrift moesten kennis, en kennisoverdracht een plaats krijgen. De vooroudercultus vervulde -ook- die rol. Daaruit ontstond het idee van de hypothese, dat, na een lange ontwikkeling van de voorlopers van de mens en de mens zelf, het noodzakelijk was geworden dat de mens al zijn kennis, zijn ideologie reproduceerde “Om zich te reproduceren moet de mens zich ook ideologisch reproduceren” of de menselijke ideologie als factor van menselijke reproductie. Dit wordt onderzocht in de voorliggende studie.

Het boek kan in de boekhandel bekomen worden voor de 25€.
Het kan ook bekomen worden door: 25€ +  4€ verzendkosten = 29€ te storten
op rekening: België: 290-0239865-05

NL, rest van Europa : BNP Paribas Fortis IBAN nr.: BE96 2900 2398 6505
Vermelden: Doctoraat

Van: P&P, Rooigemlaan 30, B 9000 Gent, België.

e-mail: Marc.Vermeersch@gmail.com

Advertenties

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Boek, Marc Vermeersch en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Doctoraat verdedigd

  1. oboutique zegt:

    Dag Marc. Proficiat met het schrijven van je doctoraat, de presentatie zal de kers op de taart zijn. De doctoraatsverdediging van mijn man was een echt feest, en ik denk dat dit bij jou niet anders zal zijn. Spijtig genoeg kan ik er niet bij zijn. Ik heb echter wel gelezen dat het boek gepubliceerd zal worden, en ik zal dan ook als een van de eersten in de rij gaan staan om het aan te schaffen en te kunnen lezen (…en ik denk dat je je hier onderscheidt van het gros van de doctorandi). Alvast veel succes. Nele

    ________________________________

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s