Abstract doctoraat Marc Vermeersch

abstract doctoraat Marc Vermeersch Ugent

abstract doctoraat Marc Vermeersch Ugent

Abstract
Hypothese.
Om zich te reproduceren moet de mens zich ook ideologisch reproduceren.
Menselijke ideologie als factor van menselijke reproductie.

Hogere diersoorten reproduceren zich door middel van voedsel en seks. In een lange ontwikkeling van miljoenen jaren moesten homininen zich in Oost- en Zuid-Afrika voortdurend aanpassen.

Dit leidde tot nieuwe eigenschappen zoals Theory of Mind, gesproken taal, grotere hersenen.

De ontwikkeling van de hersenen liet toe om beter te analyseren, te synthetiseren, symbolisch te denken, gemeenschappelijke aandacht (joint attention), patronen herkennen (patternicity), motiveren enz.

Veel van deze eigenschappen maken leren gemakkelijker.

Mensenkinderen hebben een verlengde kindertijd en een langere leertijd. De hechtingsmoraal vergemakkelijkte het leren van ouders en allo-ouders.

De functie van deze adaptaties was dat ze samenwerken tussen mensen op een veel hoger niveau mogelijk maakte en dat de mens kennis kon accumuleren en doorgeven.

Na een waarschijnlijk lange periode moest de mens zijn ideologie (Ideologie is het geheel van de menselijke opvattingen: tribale, technische, totemistische, exogame, morele, pedagogische, filosofische, esthetische, juridische, religieuze ideeën enzovoort.) ook reproduceren. Ze was noodzakelijk geworden voor zijn reproductie net als seks en voedsel. Om zich te reproduceren moest de mens zich ook ideologisch reproduceren.

De hypothese werd onderzocht op drie terreinen:

 • Hoe werd het effect van Westermarck (kinderen die samen opgevoed worden vermijden seks met elkaar) vertaald op cultureel niveau? De Australische Aboriginals hadden zeer strenge verwantschapswetten die inteelt vermeden, incest was verboden. Bij sommige royals was incest aanvaard maar dat was ook het geval ook bij het volk in het antieke Egypte en het antieke Iran.
 • De positie van de vrouw in zes maatschappijen van jagers-verzamelaars en boeren (zonder staat) geeft aan dat op dezelfde biologische en economische basis grote culturele verschillen kunnen bestaan.
 • De hypothese helpt een darwinistische verklaring te geven voor het bestaan van religie. Dit complex cultureel fenomeen is zeer oud. Het heeft evidente nadelen (geweld, investering van tijd en goederen …). De voordelen voor de reproductie van de mens waren dat de vooroudercultus kennisoverdracht (en motivatie voor kennisoverdracht) een belangrijke plaats gaf in de maatschappij. De opvallende parallellen tussen de verhouding ouders-kinderen, en in de vooroudercultus tussen volwassenen en voorouders, zorgde ervoor dat bij elke nieuwe generatie de basis voor de reproductie van religie eveneens herboren werd.

Uit het onderzoek op deze terreinen blijkt dat op dezelfde biologische basis van de mens uiteenlopende, ook diametraal tegenovergestelde, culturele praktijk mogelijk is. Op het terrein van b.v. incest en inteelt zijn sommige zeer lang aanvaarde praktijken contraproductief maar andere culturele praktijken verhogen de fitheid voor reproductie.

verwant onderwerp: De oorsprong van ideologie en religie

Het boek van het doctoraat  ‘Om zich te reproduceren moet de mens zich ook ideologisch reproduceren. Menselijke ideologie als factor van menselijke reproductie
ISBN: 978-908134-772
Het boek kan in de boekhandel bekomen worden voor de 25€.
Het kan ook bekomen worden door: 25€ +  5€ verzendkosten = 30€ te storten op rekening: België: 290-0239865-05
NL, rest van Europa : BNP Paribas Fortis IBAN nr.: BE96 2900 2398 6505 Vermelden: Doctoraat.
English abstract: Abstract of the Ph. D. of Marc Vermeersch 
Résumé français: Résumé. Thèse de doctorat de Marc Vermeersch. Pour se reproduire l’homme doit aussi se reproduire idéologiquement
Doctoraat kaft boek

Doctoraat kaft boek Marc Vermeersch

Boekbespreking op boek.be

De hypothese van dit werk is ontstaan uit de vraag wat het nut is of was van religie. Het werd duidelijk dat religie geen verschijnsel was dat enkele (tien)duizenden jaren oud was maar waarschijnlijk honderdduizenden, misschien meer dan een miljoen jaar. Het was ook klaar dat jagers en verzamelaars wereldwijd oorspronkelijk één religie hadden, de vooroudercultus. In het boek van de bioloog Richard Dawkins, “God als misvatting”, stelt hij zich de vraag wat het biologisch nut van religie is. “Waarvoor dient het? Wat is het voordeel van religie?” Dit is de voornaamste vraag, hoe droeg een langdurig cultureel verschijnsel, waarvan vele negatieve gevolgen bekend zijn, positief bij tot de reproductie van de mens? Wat zijn de grootste veranderingen bij de mens en zijn voorlopers de afgelopen miljoenen jaren? De ontwikkeling van samenwerking tussen mensen. Daartoe ontstond onder andere een gevorderde ‘Theory of Mind’, ontwikkelde hersenen en gesproken taal. Dat alles leidde tot een langdurige accumulatie van kennis op vele terreinen. Na een lange ontwikkelingsperiode moest die kennis gereproduceerd worden want ze was essentieel geworden. De mens had nog andere biologische aanpassingen (joint attention, patternicity) waardoor kleine kinderen gemakkelijk konden leren. Religie was verbonden met meerdere functies (individuele en groepsmotivatie, troost, onmacht, moraal enzovoort.) maar slechts één functie was helemaal nieuw in vergelijking met andere dieren: het belang dat aan het doorgeven van kennis moest gegeven worden. In een maatschappij zonder schrift moesten kennis, en kennisoverdracht een plaats krijgen. De vooroudercultus vervulde – ook – die rol. Daaruit ontstond het idee van de hypothese, dat, na een lange ontwikkeling van de voorlopers van de mens en de mens zelf, het noodzakelijk was geworden dat de mens al zijn kennis, zijn ideologie reproduceerde “Om zich te reproduceren moet de mens zich ook ideologisch reproduceren” of de menselijke ideologie als factor van menselijke reproductie. Dit wordt onderzocht in de voorliggende studie.

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in doctoraat, ideologie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Abstract doctoraat Marc Vermeersch

 1. Dirk Ooms zegt:

  Geachte Marc,
  Kunt u me zeggen in welke boekhandel precies ik dat boek (“Om zich te reproduceren…”) kan vinden. Ik ben vandaag in Paard van Troje en Fnac erom geweest maar heb het daar niet gevonden. Aangezien u ook in de omgeving van Lovendegem woont ben ik best bereid het snel te komen oppikken, mocht dat mogelijk zijn. Beste groeten,
  Dirk Ooms

  • Beste Dirk,

   Bedankt voor de informatie, het is waardevol voor mij om te weten dat ze niet in paard van Troje en de FNAC liggen.

   Gezien de omstandigheden is het inderdaad misschien best dat je het boek via mij bekomt. Het minste dat ik dan kan doen is de prijs herleiden van € 25 naar € 20.

   Praktisch: als het je ’s morgens beter zou passen om het boek af te halen dan kan dat in: The Computer Store, Rooigemlaan 30, Gent. Ik ben daar elke morgen tussen 9:00 en 11:30 of 12:00.

   Ofwel:

   Acaciastraat 23, 9920 Lovendegem. Daar ben ik elke namiddag en avond vanaf 2:00 (wat later want het gebeurt wel dat ik ’s middags een vergadering heb)

   Met vriendelijke groeten,

   Marc Vermeersch 0478.43.14.29

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s