Hulpmiddelen bij onderzoek (8) De leespen

De ReadIris leespen werkt voor het lezen van regel na regel tekst en cijfers

De ReadIris leespen werkt voor het lezen van regel na regel tekst en cijfers

Een van de hulpmiddelen bij onderzoek is de leespen van ReadIris, dezelfde Belgische firma waarvan we de tekstherkenning bespraken. (Deel 7)

Ik heb die leespen tamelijk lang gebruikt maar ben er mee gestopt toen ik spraakherkenning opnieuw in gebruik nam. Waarom? Spraakherkenning is gewoon veel beter: sneller, accurater met tekst en gemakkelijker. De leespen biedt wel een quasi perfecte herkenning van cijfers, getallen maar die kunnen meestal sneller voorgelezen worden. . U kan met de leespen tekst en getallen rechtstreeks in Word, Excel en Access inbrengen.
Readiris leespen 1 doos

Zijn er toch nog redenen waarom u een leespen zou gebruiken?

–          Als er talen zijn, namen, woorden enzovoort die moeilijk liggen om over te tikken of in te spreken dan kan de leespen helpen. Ze herkent immers 128 talen en een groot aantal lettertypes.

–          Het is soms (bijna) onmogelijk om een boek dusdanig open te plooien dat het niet geschonden wordt. Een boek kan zo dik zijn, zoals een pakket, dat als je het op de glasplaat van een scan maar legt, de lijnentekst sterk gebogen worden. Een goed scanprogramma zoals ReadIris OCR struikelt niet over een kleine buiging van de tekst maar er zijn uiteraard grenzen. Een een dergelijk geval brengt de leespen uitkomst. Men kan immers altijd een helft van een boek moet plat leggen.

–          Er kunnen zeker toepassingen zijn waar de leespen het snelste werkt. Indien u zelf een leespen gebruikt en daar uw voordeel mee doet: mail het ons, u doet er andere gebruikers een plezier mee.

De Executive versie kan tekst luidop voorlezen zodat u onmiddellijk controle hebt over de juistheid van de gescande tekst. Er is ook een Aziatische versie voor onder andere Chinees en Japans.

Besluit

Als u een keuze moet maken tussen spraakherkenning van  Nuance en de leespen van Iris dan zal u zo goed als altijd beter af zijn met de spraakherkenning.

De officiële prijs van de leespennen is:

IRISpen Express  109€

IRISpen Executive 199€

De versie die kan vertalen, Translator, kan ik voor haar bijkomende vertaalmogelijkheden niet aanraden. Die zijn zwak, het extra geld niet waard.

Studenten en leerkrachten kunnen vragen marktprijzen voor het onderwijs. Er zijn kortingen voorzien. Wie niet in het onderwijs staat kan zijn dealer toch een kleine korting vragen.

Zie ook: http://www.irislink.com/c2-1692-189/IRISPen-6–Overview.aspx hier vind je een filmpje dat de werking van de leespen toont.

Marc.Vermeersch@Gmail.com

In de reeks Hulpmiddelen bij onderzoek
(1) Book Collector, een boekendatabase
(2) OneNote, nota’s tot de 7de macht
(3) tekstherkenning, ReadIris
(4) Knippen van het scherm
(5) Nederlandse woordenlijst en spelling, het groene boekje
(5 A) Nederlandse woordenboeken
(7) Spraakherkenning
(8) De leespen

Advertenties

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s