Zeevaart (1) naar Socotra 1,4 miljoen jaar geleden

Socotra
In 2008 en 2009 deden Russische expedities opgravingen op het eiland Socotra. Socotra is het grootste eiland van een kleine archipel van vier eilanden met dezelfde naam. Het ligt ongeveer 100 km van de kust van Somalië (Noordoost-Afrika) en 380 km ten zuidoosten van de kust van Jemen waar het deel van uitmaakt.

De expedities vonden duizenden Olduvaiwerktuigen, vuistbijlen en klovers, die 1,4 miljoen jaar oud waren, in Hadibo. De eerste expeditie stond onder leiding van Valery Zhukov. De vondsten werden onderzocht en goedgekeurd door Amirkhanov H.A., corresponderend lid van de Russische Academie van Wetenschappen en leider van de tweede expeditie in februari 2009. De oudste stenen werktuigen zijn tot 2,6 miljoen jaar oud. Ze werden gevonden in Olduvai (Kenia).
De eerste mensen, Homo erectus, op Socotra leefden er waarschijnlijk niet lang. Het eiland heeft een oppervlakte van slechts 3796 km². De kans is groot dat dit te klein was om voldoende mensen met eenvoudige werktuigen te voeden en/of voldoende genetische verscheidenheid in stand te houden. Een periodieke zeer droge periode kan ook het verdwijnen van de vroegste mens op het eiland tot gevolg hebben gehad.
De volgende, ons bekende, menselijke bewoning van Socotra gebeurde na 11.000 jaar geleden.

Sommige eilanden in de Middellandse Zee werden – alle verhoudingen in acht genomen – slechts zeer laat voor het eerst door de mens bezocht. Cyprus ten laatste in het 13de millennium VOT en Malta rond 5200 VOT. Kreta daarentegen werd reeds meer dan 100.000 jaar geleden door voorlopers van Homo sapiens bezocht. Dat verzinkt in het niets bij de ontdekking van het eiland Flores, een deel van Indonesië, 800.000 jaar geleden. Lange tochten over zee waren mogelijk maar waarschijnlijk toeval anders zouden eilanden in de Middellandse Zee, die zoals Cyprus soms zichtbaar waren vanaf het vasteland, veel eerder door de mens ontdekt en bewoond zijn geweest.

Welke vaartuigen kunnen mensen met een zeer eenvoudig technisch niveau minstens 100 km over zee naar Socotra gebracht hebben? We kunnen slechts gissen We mogen redelijkerwijze aannemen dat de mens een of ander, waarschijnlijk primitief, vaartuig moet gehad hebben, bijvoorbeeld een soort vlot. Op bepaalde plaatsen op het vasteland moet de mens er voordeel bij gehad hebben om de andere kant van de rivieren, misschien eilandjes in de grote meren, te bezoeken voor de jacht en het verzamelen. Zelfs een primitief vlot kan, als alle omstandigheden gunstig zijn, mensen over grote afstanden vervoeren. Waarschijnlijk werden meerdere mensen op een vlot toevallig naar zee gestuwd en kwamen ze 1,4 miljoen jaar geleden aan op Socotra én waren ze in staat om zich daar meerdere generaties in stand te houden.

Zij hebben momenteel het record dat ze de oudste zeevaarders in open zee zijn. Een record dat in recente tijden fantastisch veel verbeterd werd. De vondst op Flores is geen 10 jaar oud, de ontdekking op Kreta niet veel ouder maar de vondst op Socotra slaat alles.

Dr. Marc Vermeersch    marc.vermeersch@gmail.com
Andere blog over zeevaart:
Zeevaart (2) in de Middellandse Zee, 130.000 en 11.000 VOT

Amirkhanov, K.A.; Zhukov, V.A.; Haumkin, V.V.; Sedov, A.V. (2009). “Эпоха олдована открыта на острове Сокотра” (in Russian). Pripoda.

Davuov, O. M.; Shunkov, M. V.. “Международньій Симлозиум “Древнейшие Миграции Человека В Евразии” Махачкала, 6 – 12 сентября 2009 года”.

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Cyprus, Kreta, Middellandse Zee, Socotra, zeevaart en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Zeevaart (1) naar Socotra 1,4 miljoen jaar geleden

  1. Pingback: Zeevaart (3) Oost-Azië, 47.000 BP | Marc Vermeersch's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s