De menselijke schouder: aangepast om speren te gooien

Aanpassingen aan de menselijke schouder om beter speren te kunnen werpen gebeurden 2 miljoen jaar geleden

Aanpassingen aan de menselijke schouder om beter speren te kunnen werpen gebeurden 2 miljoen jaar geleden

In een nieuw artikel in Nature wordt gesteld dat de mens bijzondere eigenschappen heeft om projectielen te gooien of te lanceren. De aanpassingen die daarvoor nodig waren gebeurden in de eerste plaats in de schouder. Darwin had reeds opgemerkt dat Homo unieke eigenschappen had om te gooien, die mogelijk gemaakt waren door het vrij maken van de armen en handen door het rechtop lopen. Nieuwe experimentele studies wezen uit dat geëvolueerde anatomische eigenschappen van de mens toelaat om elastische energie in de schouder op te slaan en te lossen. Deze eigenschappen zouden ongeveer 2 miljoen jaar geleden al aanwezig geweest zijn bij Homo erectus. Archeologische vondsten wijzen in de richting van toegenomen jachtactiviteiten van de vroege mens. De auteurs van het artikel besluiten dat de natuurlijke selectie om te gooien in de jacht een belangrijke rol speelde in de evolutie van de soort Homo.

Hoewel chimpansees drie keer sterker zijn dan mensen kunnen ze niets met dezelfde kracht gooien en niet met dezelfde precisie doel raken. Een chimpansee kan een bal gooien met een snelheid van ongeveer 20 mijl per uur. Een twaalfjarige mens kan in de fastballcompetitie 60 à 70 mijl per uur halen.
Drie anatomische veranderingen speelden een rol in de aanpassing van de schouder.
1.Lage schouders
2.De mogelijkheid om de torso onafhankelijk van de heupen te draaien
3.Een twist in het been van de bovenarm
Samen lieten deze eigenschappen toe om veel energie op te slaan als we onze armen achterwaarts uitstrekken voor het gooien en deze energie vrijlaten bij het gooien. We gebruiken onze arm als een katapult. De auteurs deden proeven met mensen die objecten gooiden. Het nadeel van de evolutie van de schouder van de mens was dat hij daardoor minder geschikt werd om in bomen te klimmen.
De mens is echter niet aangepast om bijvoorbeeld in een sport tientallen keren per uur ballen te gooien. Jagers konden hoogstens een paar speren meenemen op jacht. Als ze die speren gooiden en ze troffen de dieren niet dan kon het gebeuren dat ze zeer lang moesten wachten voor ze diezelfde dag een nieuwe kans kregen. Sportlui hebben dus niet de aangepaste pezen en gewrichtsbanden om veel intensiever dan jagers te gooien. Het gevolg is frequente kwetsuren.
Archeologische vondsten van het gooien van speren zijn niet ouder dan ongeveer 500.000 jaar. Dat is niet verwonderlijk want speren waren van hout gemaakt en dat is een vergankelijk materiaal. Het te mag zelfs een wonder heten dat men in een Duitse bruinkoolmijn meerdere versteende speren terugvond die zo oud waren.

Zie ook:
Marc Vermeersch, De geschiedenis van de mens. Deel I, Jagers en verzamelaars. Boek 1, van Pan tot Homo sapiens, 2008, 405 pagina’s. ISBN 978 908 134 7709
p. 144, 195, 196, 213, en vooral het verhaal van de de speren van Schöningen (D) die 400.000 jaar oud zijn 215-216 waar ook andere vondsten die honderdduizenden jaar oud zijn worden besproken. Op p. 233 worden de bijzondere eigenschappen van de schouder van de neanderthaler besproken, die een nog betere speerwerper was dan Homo sapiens.

De auteurs testten de mogelijkheden van de menselijke schouder

De auteurs testten de mogelijkheden van de menselijke schouder

 

Advertenties

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in chimpansee, evolutionaire voordeel, Homo erectus, Homo sapiens, jagers en verzamelaars, neanderthaler, prehistorie, speer werpen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s