Mannen met gevoel voor humor zijn aantrekkelijk voor vrouwen

Mannen met gevoel voor humor maken vrouwen aan het lachen. Een teken dat ze goede partners kunnen zijn?

Mannen met gevoel voor humor maken vrouwen aan het lachen. Een teken dat ze goede partners kunnen zijn?

Een nieuwe wetenschappelijke studie[1] waarin de houding van jongens en meisjes tegenover humor werd onderzocht, wijst uit dat meisjes humor bij jongens sterk waarderen. Dat   is vrij algemeen aanvaard (Ik hoorde het Mia Doornaert deze middag, 31.7, op Radio 1 VRT vermelden.)

Een doel van het onderzoek was om verschillen tussen mannen en vrouwen tegenover humor preciezer te onderzoeken en na te gaan hoe vroeg verschillen in houding tegenover humor vastgesteld kunnen worden. In de studie werd de respons van het brein op videoclips  met humor en daarnaast positieve (aangenaam en de moeite waard maar niet grappig) en neutrale clips bij 22 kinderen onderzocht die tussen 6,5 en 13 jaar waren. Daarbij waren er acht paren die broer en zuster waren.

In bepaalde delen van de hersenen was er een sterk toegenomen activiteit bij het zien van clips met humor bij meisjes. Bij jongens was er een verhoogde hersenactiviteit bij het zien van positieve en neutrale clips. Die hersenactiviteit was gesitueerd in verschillende delen van de hersenen behalve de amygdala die zowel bij jongens als meisjes verhoogde activiteit weergaf. De amygdala speelt een belangrijke rol in het positief conditioneren. Veel van deze effecten bleven bestaan als enkel naar broer-zusterparen gekeken werd. De onderzoekers interpreteren de resultaten als een vroeg onderscheid tussen de geslachten.

Er zijn verschillen tussen mannen en vrouwen in de waardering van humor. Een ander onderzoek wees uit dat waardering van humor dezelfde cognitieve affectieve hersencircuits activeert bij kinderen en volwassenen.

De resultaten werden besproken en het kader van evolutionaire en ontwikkelingstheorieën over de functie van humor en of die gekoppeld zijn aan de theorie van de seksuele selectie voorgesteld door Charles Darwin.  Men veronderstelt dat gevoel voor humor bij mannen een indicatie is voor vrouwen dat mannen goede partners zijn om zich mee voort te planten. Mannen met gevoel voor humor zouden intelligent en warm zijn.

Hypothese

Mensen met gevoel voor humor moeten in staat zijn om zich mentaal in de plaats van anderen te stellen. Ze moeten aanvoelen en/of weten wat mensen aan het lachen zal brengen. Zij zullen ook vaak in staat zijn om zeer snel in te pikken op een situatie en die zo voor te stellen dat het onverwachte, bijzondere, scheefgetrokkene enzovoort element dat ze erin brengen zó verteld wordt dat het anderen aan het lachen brengt. Een teken van intelligentie. Zij moeten met andere woorden goed zijn in ‘Theory of Mind’, het lezen van de geest van anderen en dat best meerdere niveaus diep. Mensen die dat kunnen zijn in staat om een grote empathie op te brengen. Uiteraard houdt het een niet noodzakelijk het andere in. Anticiperen op wat anderen denken kan evengoed gebruikt worden om te bedriegen, te misleiden en zo verder. Mensen zijn echter speciaal geëvolueerd om met elkaar samen te werken. Als een individu toont dat hij anderen goed kan begrijpen dan wordt dat bijna altijd sterk gewaardeerd. Hij zal vaak meer en betere sociale contacten hebben, meer voor anderen doen en meer van hen gedaan krijgen. Punten die in kritieke situaties een verschil kunnen maken tussen leven en dood. Partners die hun vrouw en kinderen meer kansen op overleven en voortplanting bieden.

Het zou kunnen dat vrouwen doorheen evolutie een speciale gevoeligheid hebben ontwikkeld voor mannen met een gevoel voor humor. De voornaamste taak van een koppel is het opvoeden van kinderen. Om dat samen goed te kunnen doen, gedurende een lange periode, is liefde een fantastisch smeermiddel. Maar hoe weet een vrouw of een potentiële partner ook een goede of betrouwbare partner op lange termijn zal zijn? Het is uiteraard zeer moeilijk maar een partner die niet in staat is om zich in te leven in het denken en voelen van een ander biedt minder kansen om lang samen te blijven dan een partner die dat wel kan. Gevoel voor humor is voor vrouwen waarschijnlijk een aanduiding dat de man in staat zal zijn om goed het standpunt van zijn partner aan te voelen, er rekening mee te houden en navenant te handelen.

Is dit alles wat bij partnerkeuze komt kijken? Uiteraard niet. maar dat is een -lang- ander verhaal.

Dr. Marc Vermeersch

marc.vermeersch@gmail.com

Wie interesse heeft om de originele tekst van de studie te vinden, kan mij contacteren.

[1] Pascal Vrticka , Michelle Neely , Elizabeth Walter Shelly , Jessica M. Black & Allan L. Reiss, (2013) Sex differences during humor appreciation in child-sibling pairs, Social Neuroscience, Vol.8, N°4, p.291-304.

Uittreksels uit het artikel
“Moreover, we have recently shown that humor appreciation activates the same cognitive affective brain circuits in children as has been observed in adults (Neely, Walter, Black, & Reiss, 2012).”

First, humor is argued to have evolved to ease and reinforce—through a feeling of mirth, amusement, or positive affect—the detection of false inferences computed by the human brain in an attempt to anticipate the future (Hurley et al., 2011). Such a view is corroborated by psychological experiments linking humor to better individual emotional and physical health (e.g., resilience, stress response, and immunological function), as well as to improved mood and cognition”

Secondhumor is proposed to act as a fitness indicator that provides females with information about underlying male mate quality, a mechanism linked to sexual selection theory (Wilbur & Campbell, 2011). This notion is supported by research showing that, in romantic contexts, females typically “evaluate” while males “produce” humorous offerings (Wilbur & Campbell, 2011). Furthermore, women’s evaluations of potential mates’ humor are predictive of their romantic interest, and preferences for and perceptions of humor by females.”

“From the available data and general considerations of humor evolution and function, it seems clear that humor appreciation is typically associated with a feeling of mirth, positive affect and/or reward, and that the latter most probably arises from incongruity resolution computed during the exposure to funny (but not positive) information (Gervais & Wilson, 2005; Hurley et al., 2011; Neely et al., 2012). However, such a relation between humor appreciation and reward seems plausible only if the actual reward transmitted by realizing the “punch line” arrives unexpectedly.”

Put differently, the rewarding properties of humor seem largest if the “anticipated future” constructed by our brain is most discrepant (niet compatible) with the real outcome (reflecting a classic prediction error). And this, in turn, appears to be much more the case in females than in males—at least within contexts where it is evident that funny (versus positive and/or versus neutral) stimuli will be encountered at a certain stage. Furthermore, such mechanisms are already in place in children (ages 6–13) and even evident in opposite-sex sibling-pairs, which strongly suggests that biological, particularly genetic, as well as early environmental influences are pertinent.”

“Een plausibele verklaring voor genetische-biologische factoren die preferentiële humor waardering beïnvloeden bij vrouwen zou kunnen worden gekoppeld aan de bevindingen gerapporteerd door Wilbur en Campbell (2011) en die zijn gekoppeld aan de theorie van de seksuele selectie voorgesteld door Charles Darwin (Darwin, 1981). Om humor objectief te kunnen gebruiken als een fitness-indicator tijdens partnerselectie op een onbevooroordeelde manier moet humor, geproduceerd door mannen, worden beoordeeld door vrouwen zonder enige verwachting om beloningsgebieden en ‘theorie van de geest’-gebieden te activeren. in maximale mate te activeren.”  

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in humor, liefde en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s