De vijfde schedel van Dmanisi, 1,85 miljoen BP

In Dmanisi, een vindplaats in Georgië die 1,85 miljoen jaar oud is, werd een vijfde schedel gevonden. D4500, en een onderkaak, D2600. De hersenen waren 546 cc groot. er is een grote gelijkenis met de schedels uit die periode in Afrika.
Dmanisi D4500 zijaanzicht tekening  Dmanisi D4500

Uitleg bij de Dmanisischedel D4500

Uitleg bij de Dmanisischedel D4500

De schedel heeft het grootste gezicht, de massiefste kaken en tanden en het kleinste brein van de vijf Dmanisi-schedels. De schedel en onderkaak waren buitengewoon goed bewaard. De variatie binnen de vijf Dmanisimensen is volgens de onderzoekers even groot als bij de vroege Oost-Afrikaanse specimen van homo.

Marcia Ponce de León, een van de onderzoeksters, maakte een punt over het aantal menselijke soorten in de beginperiode, tussen 2,4 en 1,8 miljoen jaar geleden. Algemeen wordt aangenomen dat er toen vier soorten geleefd hebben: Homo habilis, Homo rudolfensis, Homo ergaster and Homo erectus. “Ten eerste, de individuen van Dmanisi behoren allemaal tot een populatie van één enkele, vroege homosoort. Ten tweede de vijf individuen van Dmanisi zijn opvallend verschillend van elkaar, maar niet meer verschillend dan vijf gelijk welke moderne menselijke individuen of vijf chimpansees van een gegeven populatie.“ Zij stelt met andere woorden dat er toen slechts één menselijke soort was, weliswaar met variatie. Zij kiest voor de gemeenschappelijke naam Homo erectus.

Bronnen
David Lordkipanidze, Marcia S. Ponce de León, Ann Margvelashvili, Yoel Rak, G. Philip Rightmire, Abesalom Vekua, and Christoph P.E. Zollikofer, ‘A complete skull from Dmanisi, Georgia, and the evolutionary biology of early Homo’, Science, October 18, 2013. doi: 10.1126/science.1238484

Ann Margvelashvili, Christoph P. E. Zollikofer, David Lordkipanidze, Timo Peltomäki, Marcia S. Ponce de León, ‘Tooth wear and dentoalveolar remodeling are key factors of morphological variation in the Dmanisi mandibles’, Proceedings of the National Academy of Sciences, September 2, 2013. doi: 10.1073/pnas.1316052110

over de vondsten in Dmanisi: Marc Vermeersch. De geschiedenis van de mens. Deel I. Jagers en verzamelaars.Boek 1, van Pan tot Homo sapiens, p.114. Over de vondsten in Dmanisi. Daarin vindt u een overzicht van alle soorten voor de mens en van de menselijke soort Homo.

Dr. Marc Vermeersch   – marc.vermeersch@gmail.com

Andere blogs ivm Homo erectus:
Kunst Olduvai 1,74 M BP, de bavianenkop http://wp.me/p12Q9L-lO
De menselijke schouder: aangepast om speren te gooien

Deze blog bestaat ook in het Engels  (http://wp.me/p1jvXp-63) en het Frans (http://wp.me/p2jpGo-1g)

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Dmanisi, Homo erectus, jagers en verzamelaars, prehistorie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s