Oudste bekend menselijk DNA is 400.000 jaar oud

Schema menselijke stamboom

Schema menselijke stamboom

Het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie in Leipzig publiceerde een bijna compleet mtDNA-genoom dat uit een dijbeen, 400.000 jaar oud, werd gehaald. Het bot werd gevonden in de Sima de los Huesos (bottenput), Atapuerca, Noordwest-Spanje. Een bijzonder rijke vindplaats die menselijke resten aan het licht bracht die een periode van meer dan 800.000 jaar omspannen. In de Sima de los Huesos werden resten gevonden van minstens 28 individuen. Het onderzoek, onder leiding van Juan-Luis Arsuaga, duurt al 20 jaar. De oudste vondst in Sima is die van een type dat de Spaanse onderzoekers Homo antecessor noemden. Dat is door weinig andere onderzoekers aanvaard. Zij houden het meestal op een vroeg type van Homo heidelbergensis. De tot voor kort oudste resten van een mens waaruit mtDNA kon gehaald worden kwam uit Sclayn, België, van een neanderthaler die 100.000 jaar geleden overleed.

het dijbeen van Sima de los Huesos

het dijbeen van Sima de los Huesos

De onderzoekers stelden vast dat het individu waarvan het dijbeen werd geanalyseerd, een gemeenschappelijke voorouder had met de mens van Denisova, die minstens voorkwam in Centraal-Azië. De verwantschap met deze laatste was groter dan met de neanderthalers, waarvan het complete genoom ook in Leipzig werd ontrafeld. Matthias Meyer “Het feit dat het mtDNA van de Sima de los Huesos hominine eerder een gemeenschappelijke voorouder heeft met de Denisovanen dan wel met het neanderthal-mtDNA is onverwacht aangezien de skeletresten neanderthalkenmerken vertonen.”

Sima de los Huesos, Atapuerca, Noord-Spanje

Sima de los Huesos, Atapuerca, Noord-Spanje

Meyer veronderstelt dat dit mensentype van Sima de los Huesos verwant was met de voorouders van neanderthalers en Denisovanen. De analyse van het mtDNA van Sima de los Huesos is een uiterst belangrijke doorbraak. De grens werd verlegd van 100.000 jaar oud mtDNA naar 400.000 jaar oud mtDNA. Het zorgde meteen voor een grote verrassing: deze oude Spanjaarden waren nauwer verwant met de Denisovanen dan met de jongere Europese neanderthalers.

Verschillende hypotheses kunnen opgesteld worden. Een mogelijkheid is dat Denisovanen, een tak van de Afrikaanse Homo heidelbergensis, Afrika verlieten en zowel Europa en (een groot deel van) Azië bevolkten. Een recentere migratie uit Afrika van Homo heidelbergensis zou daarna Europa en Zuidwest-Azië bevolkt hebben. Verder onderzoek moet meer duidelijkheid brengen. Men sluit niet uit dat een nog ouder (dan 800.000 jaar) mensentype in Spanje verder leefde en zich vermengde met nieuwkomers uit Afrika. In Leipzig probeert men nucleair DNA te onderzoeken.

Dr. Marc Vermeersch – Marc.vermeersch@gmail.com

Bronnen

SJ, MM/HR, Oldest hominin DNA sequenced, Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology, http://www.mpg.de/7637951/hominin_from_sima_de_los_huesos  Ewen Callaway , Hominin DNA baffles experts, Analysis of oldest sequence from a human ancestor suggests link to mystery population, 04 December 2013.

Blogs over gelijkaardige onderwerpen
De stamboom van Homo sapiens en meer (1) Afrika
De stamboom van Homo sapiens en meer (2) Van Afrika naar de Indusvallei
De stamboom van Homo sapiens en meer (3) Denisovamensen
De stamboom van Homo sapiens en meer (4) archaïsche mensen in Afrika
Oudste DNA-analyse: van 100.000 naar ca. 700.000 jaar oud

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in DNA, Homo Denisova, Homo heidelbergensis, mtDNA, neanderthaler en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Oudste bekend menselijk DNA is 400.000 jaar oud

  1. frits van duijnhoven zegt:

    Frits van Duijnhoven Inderdaad verassend. Regelmatig wordt Homo heidelbergensis in relatie gebracht met de Denisova mensen…. maar Homo erectus lijkt ook zeker een belangrijke kandidaat. Overigens weten we sinds de nieuwste DNA vondsten dat er nogaleens sprake is van intermingling en hybrisation tussen verschillende mensachtigen …. dus een hybride van Erectus en Heidelbergensis is ook een Denisova kandidaat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s