Indianen kwamen uit Siberië, verwant met Europeanen

Alles archeologische vondsten en alle DNA-analyses wijzen er op dat de Amerikaanse indianen uit Siberië afkomstig waren. Zie: Wanneer kwamen de eerste mensen in Amerika aan?
De verspreiding van mensen in Amerika. Anzick de plaats waar het skelet van een jongen werd gevonden.
In Anzick, Montana, werd het skelet gevonden van een kind dat ongeveer tussen 10.707–10.556 VOT geleden overleed. Er was rode oker over het lijk gestrooid. Het kreeg als naam Anzick-1.
In de directe omgeving van de botten werden verschillende Cloviswerktuigen gevonden.
Clovis[1] is de naam van een traditie om er op een hoogstaande manier stenen punten te maken, vanaf ca. 13.500 jaar geleden verspreid in Noord-Amerika. De meeste Clovispunten werden in het oosten van de VS gevonden. Anzick ligt in het westen van de VS. Clovis was dus ruimer verspreid dan tot nog toe werd aangenomen.
DNA
Er kon een analyse van de genen van het kind gemaakt worden. Het was genetisch verwant met mensen waarvan de resten gevonden werden in Mal’ta, in het zuiden van Centraal Siberië. de botten van dit individu zijn 24.000 jaar oud. Er is ook genetische verwantschap met Europeanen. De verwantschap van Anzick-1 was uiteraard grootst met Amerikaanse indianen. In Mal’ta werden 30 ivoren kralen gevonden die een grote overeenkomst vertonen met kralen die in de Hohle Fels (Zwaben, D)gevonden werden. De Hohke Fels is de grot waar onder andere ‘Der Löwenmensch’ werd gevonden. Zie: Der Löwenmensch, het oudst bekende beeldje met een combinatie mens-dier
mtDNA: D4h3a17
Het mtDNA D4h3a17 is zeldzaam. De voorouder ervan, D4h3a, komt vooral voor in Zuid-Amerika, in Chili, Peru, Ecuador, Bolivia en Brazilië. In mindere mate ook in Mexico en in Californië. D4h3a heeft zich van het noorden naar het zuiden verspreid.
Y-chromosoom: Q-L54*(xM3)
het Y-chromosoom van Anzick-1 is Q-L54*(xM3) . Dat is samen met Q-M3 bij de voornaamste stichtende Y-chromosomen van Amerika. Q-L54, de voorouder, ontstond in Azië. Q-L54*(xM3) kwam ook voor in Noordoost-Siberië.[2]

Dr. Marc Vermeersch,  Marc.Vermeersch@gmail.com

Meer weten? Zie ook: Wanneer kwamen de eerste mensen in Amerika aan?

Voetnoten
[1] Marc Vermeersch, De geschiedenis van de mens. Deel I, Jagers en verzamelaars. Boek 2, de maatschappij van jagers en verzamelaars, 2008, p,233. Minstens 20 vermelding van de Cloviscultuur in dit boek.
[2] Morten Rasmussen et al., The genome of a Late Pleistocene human from a Clovis burial site in western Montana, Nature 506, 12 February 2014, p,  225–229.

Mensen in Mal'ta, Siberië, trokken oostwaarts en waren bij de eerste mensen die Amerika bevolkten.

Mensen in Mal’ta, Siberië, trokken oostwaarts en waren bij de eerste mensen die Amerika bevolkten.

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, DNA, mtDNA, rode oker en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s