Drugs in een ver verleden 1. Australische aboriginals

Is het gebruik van drugs van alle tijden? Zeker is dat Australische Aboriginals honderden kilometers reisden om bladeren te halen die ze tot drugs konden verwerken.

Alfred William Howitt

Alfred William Howitt

“Uitgebreide handelsroutes ontstonden met producten die de aboriginals maakten en die over heel het continent verhandeld werden. Men verhandelde onder andere oker, pituri (of pitchuri) een drug, schelpen en andere sieraden, stenen, werktuigen enz. Pituri was een verslavende psycho-actieve drug met meer nicotine dan tabak. Er zat ook een substantie (d-nor-nicotine) in die dodelijk was bij een overdosis en vergelijkbaar met heroïne, het was sterk verslavend. Het verzamelen en behandelen van de Duboisia hopwoodii-bladeren werd geheim gehouden door de Dieri. Ze maakten putten van ongeveer 60 cm diep waarin ze gloeiende kolen legden (en waarschijnlijk grotendeels lieten afkoelen) en daarop de pituri-bladeren en twijgjes. Dat werd bedekt met zand. De gedroogde bladeren werden daarna opgegraven en in netten of vellen ingepakt. De mannen van de Dieristam haalden de bladeren in een streek ten noorden van het Eyremeer aan de Diamantinarivier, tot 450 km ver. Ze moesten bij hun reis door het land van verschillende vijandige stammen trekken en er zich desnoods doorheen vechten. De voorraad was soms binnen vier maand na hun terugkeer uitgeput. Er werd ook vastgesteld dat pituri in slechts enkele weken 480 km verder kon verhandeld worden. Mannen in NW Queensland gaven alles voor pituri tot hun vrouwen toe. De uitgebreide handel in onder andere pituri kan er toe bijgedragen hebben dat ideeën en materiële cultuur zich over Australië verspreidden. De Yantruwuntastam gebruikte ook pituri. De mannen kauwden de bladeren en gaven ze dan door aan elkaar. Zij organiseerden ook expedities van 10 dagen wat moet overeenkomen met een afstand van 150 tot 200 mijlen. De Yantruwunta vermengden pituri met de bladeren van de Wirhastruik die in hun eigen gebied groeide en die ze ook in hete as droogden.”

Dr. Marc Vermeersch

De geschiedenis van de mens. Deel I. Jagers en verzamelaars. Boek 2, de maatschappij van jagers en verzamelaars, tweede druk 2014, p.74-75.

Alfred William Howitt, The Native Tribes of South-East Australia, p. 710-711. Howitt probeerde ook zelf pituri.

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Aboriginals Australië, drugs en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s