Drugs in een ver verleden 2. de oudste geteelde drugs

Drugs Papaver

Drugs Papaver

Hennep, Cannabis sativa

Hennep is een hoog groeiend kruid, tussen 2 en 3,6 m hoog. Het werd gecultiveerd voor 3 redenen: 1. Voor de vezels van de bast of de stengels waarmee goedkoop kledingtextiel, zakken en zeilen, gemaakt werden. 2. Voor de zaden die gebruikt werden om olie te persen (voor vernis, zeep) of als dierenvoeding. 3. Als een bron van een psychotomimetische drug die voortkwam van de glandulaire haartjes van de vrouwelijke plant. Er wordt marihuana of hasjiesj van gemaakt. Er werden speciale cultivars ontwikkeld voor het verschillende gebruik.[1]

Papaver of klaproos

Papaver werd geteeld voor twee soorten gebruik: opium en anderzijds zijn zaden en olie. Er ontstonden twee ondersoorten. De gedomesticeerde papaver heeft een grotere zaaddoos en de zaden vallen niet meer spontaan op de grond. De oudste vondsten van papaver komen uit Atlit Yam uit de periode tussen 8000 à 7500 VOT. De tweede oudste vondst komt uit neolithisch La Marmotta, Italië, uit de periode 7750 – 7150 cal VOT

Opium. De eerste variant is Papaver somniferum, de bron van opium. Na de unieke zaaddoos een inkeping te hebben gegeven kon een wit consistent melkachtig sap naar buiten vloeien.[2] Het was de basis van een verdovend middel maar het was ook een bron voor medicinaal gebruik. Uit de soort Papaver somniferum wordt opium, morfine en heroïne gewonnen. Opium is het ingedroogde witte melksap van deze plant dat een aantal alkaloïden bevat waarvan vooral codeïne en morfine belangrijk zijn.

Dr. Marc Vermeersch, marc.vermeersch@gmail.com

Tekst uit:

Marc Vermeersch. De geschiedenis van de mens. Deel II. landbouwers en veetelers. Boek 3, het ontstaan van landbouw en veeteelt en de verspreiding ervan naar Europa, West-Azië, Arabië en Afrika, p.115.  (462 pagina’s).

[1] Daniel Zohary and Maria Hopf, 1993, op. cit., p .126-127.
[2] Kan vergeleken worden met het winnen van rubber uit het inkepen van de bast van de boom, waaruit dan ‘het witte goud’ in een pot kan vloeien.
Advertenties

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in drugs. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s