Een poging om giraffes te domesticeren

Giraffe Chinese

In grotten in de Sahara werden giraffes afgebeeld. Twee daarvan tonen een giraffe die vastgemaakt is met een touw (waarvan één voorbeeld boven), een andere wordt door een mens geleid (midden) . Onderaan houdt een Chinees een (uiteraard) Afrikaanse giraffe vast. Tekening uit het begin van de 15de eeuw. (Rechtse tekening door Isabelle Vermeersch) .

Giraffes PhikipsonIn de overgangsperiodetussen jagen en veeteelt werden pogingen ondernomen om dieren te temmen die –indien ze geslaagd waren- zouden geleid hebben tot domesticatie. Eén van die pogingen werd ondernomen met giraffes. Een feit dat nog niet lang bekend is.

In Jebel Uweinat, op het drielandenkruispunt van Libië, Soedan en Egypte, vond men een groot aantal rotstekeningen. De meeste scenes beelden wilde dieren uit en mesolithische jagers. Drie tekeningen springen er uit. Het zijn beelden van giraffes waarvan er twee aan een voorpoot vastgebonden zijn of een gewicht meesleuren. Het derde beeld is dat van een man die een giraffe aan een koord vasthoudt. David Phillipson denkt dat daar pogingen ondernomen werden om giraffes en antilopes onder controle te krijgen. Dat is niet gelukt.(57) Een poging om giraffes te te temmen kan verwonderen maar toen toen de Chinese admiraal Zheng He Afrika aandeed tussen 1415 en 1431 naam hij een giraffe mee naar China. Er is een tekening van gebleven waarbij de giraffe aan een touw door een Chinees werd vastgehouden. Dit wijst er op dat giraffes konden getemd worden. Er zijn misschien pogingen geweest om ze te domesticeren maar die zijn zeer waarschijnlijk niet geslaagd.

Dr. Marc Vermeersch,    Marc.Vermeersch@gmail.com

Deel II. Landbouwers en veetelers. Boek 3, het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië en de verspreiding ervan naar Europa, West-Azië, Arabië en Afrika. P.26-27. (462 pagina’s). Woord vooraf door prof. Dr. Jean Bourgeois. Oktober 2014.
Advertenties

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in domesticatieoging en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s