Familie vermoord in Eulau, Duitsland, 2600 VOT

Eulau skeletten, vader, moeder en twee kinderen vermoord

Eulau skeletten, vader, moeder en twee kinderen vermoord

In 2005 werden in Eulau (D, Sachsen-Anhalt, niet ver van de Donau) 13 graven gevonden die ongeveer 4600 jaar oud zijn.

Een vrouw was in haar ruggengraat getroffen door een stenen pijl. Een andere vrouw had verschillende schedelfracturen. De doden waren zorgvuldig begraven. Dat wijst er op dat hun verwanten hen begraven hebben na de moorden en/of executies van leden van de groep.

Onderzoek wees uit dat dat de doden ze tegelijk begraven werden. In één graf werden de resten van twee volwassenen en twee kinderen gevonden. DNA-onderzoek wees uit dat het ging om ouders en kinderen. Ouders en kinderen waren met hun gezicht naar elkaar gelegd.

Aan de hand van Strontium-analyse van de tanden kon men nagaan in welke mate voeding verschillend was tijdens de groeifase van een mens. Analyse van de tanden wees hier uit dat de vrouwen hun jeugd in een andere omgeving doorbrachten dan de mannen en de kinderen. Men kon zo besluiten dat de mensen van deze groep patrilokaal waren, dat met andere woorden de vrouwen van groep verhuisden als ze volwassen werden.

De pijlen wijzen er op dat deze mensen door een vijandige groep vermoord werden. Ze leefden in een landbouwmaatschappij. Veel conflicten in dergelijke maatschappijen draaiden rond grondbezit.

Dr. Marc Vermeersch,  marc.vermeersch@gmail.com

Bron: Wolfgang Haak, Guido Brandt, et al. , Ancient DNA, Strontium isotopes, and osteological analyses shed light on social and kinship organization of the Later Stone Age,, PNAS, November 17, 2008.

Voor een fundamentele analyse van geweld zie:
Marc Vermeersch, Boek 1, van Pan tot Homo sapiens, Thema. Geweld en oorlog, p. 342-356. Tweede herzien oplage: oktober 2014, 35€.

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in DNA, geweld en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s