De oudste sites in Zuid-Amerika

Zuid Amerika 13000 BP

Archeologische sites in Zuid Amerika rond 13000 BP

Ongveer 12.400 jaar geleden maakten mensen in de Cuncaicha Grot in de Andes vuur op een hoogte van 4500 meter. Ter vergelijking: de Mont Blanc heeft een hoogte van 4810 m. De grot is niet alleen interessant omdat er op zeer grote hoogte, mensen leefden maar ook omwille van de ouderdom. De lucht was er ijl, het vroor er ’s nacht en vaak overdag. Er was wel vers water in de directe omgeving, stenen geschikt om er werktuigen van te maken en er leefden cameliden als vicuñas, llamas en alpacas, maar ook herten. Onderzoek leerde dat het gebied in de omgeving van de grot, de Pucuncho, tijdens de laatste ijstijd niet met ijs was bedekt geweest, dat het er waarschijnlijker zelfs vochtiger was dan vandaag. Dat zou kunnen betekend hebben dat er toen meer fauna en flora was, voldoende voor mensen om zo hoog te leven. Er werden werktuigen gevonden waarvan de steen niet in die streek te vinden was.
Als er toen al mensen, zo ver en zo hoog, in Zuid-Amerika leefden dan hadden ze, vertrekkende uit Siberië, een afstand van meer dan 10.000 km afgelegd, verschillende klimaatzones en ecologische habitats doorkruist, waarschijnlijk een aanzienlijk aantal omwegen gemaakt tot aan de Cuncaicha Grot. Ze hadden hun manier van leven op meerdere vlakken verschillende keren moeten aanpassen.
De kans dat moderne mensen pas 13.000 of 14.000 jaar geleden Amerika waren binnen getrokken. “Casting aside old dogmas, these researchers are finding that people arrived significantly earlier than previously believed, and adapted rapidly to environments from the arid western coastline to the Amazon jungle and the frosty heights of the Andes.”
201
Deze en gelijkaardige vondsten maken een einde aan een discussie die veertig jaar oud is. Toen vond Tom Dillehay op de site Monte Verde, in Zuid-Chili, door de mens gemaakte voorwerpen die 14.500 jaar oud waren. Zijn resultaten werden door veel archeologen toen verworpen als onmogelijk. Zij dachten dat de Cloviscultuur in de huidige VS daar de oudste menselijke cultuur was en niet ouder dan 13.500 jaar.
Archeoloog Daniel Sandweiss vond werktuigen gemaakt van obsidiaan aan de kust van de Stille Oceaan. Obsidiaan dat enkel kon komen van plaatsen hoog in de Andes. Kurt Rademaker, archaeoloog aan de University of Maine vond obsidiaan in Mount Condorsayana in 2004.
Gelijkaardige vondsten aan de Chileense kust
César Méndez, een Chileense antropoloog, vond op de site Quebrada Santa Julia (13.000 jaar oud, aan de Chileense kust) werktuigen gemaakt van doorschijnend kwarts, dat daar als grondstof niet te vinden was. Hij vond een site waar mensen kwarts hadden verzameld tussen 12.400 en 11.600 jaar geleden.
Sites als Quebrada Jaguay en Quebrada Santa Julia suggereren dat de eerste jagers en verzamelaars in Zuid-Amerika langs de kust naar het zuiden reisden en hun voordeel deden met vis, scheldieren, dieren en planten die gevonden werden in natte gebieden aan rivierdelta’s schrijft Tom Dillehay. Hij vond in 2010 meer bewijs in Huaca Prieta in een afvalheuvel van 32 m hoog aan de kust van Noord-Peru. Er leefden mensen leefden tijdens de ijstijd, 14.200 jaar geleden. De site was toen omringd door natte gronden.
Rafael Suárez, archaeoloog aan de University of the Republic in Montevideo, vond aan de Uruguay Rivier meerdere sites die tussen 12.900 en 10.200 jaar oud zijn. Op de site Pay Paso, Uruguay, werden werktuigen gevonden van doorschijnend agaat . Dat kwam van 150 km ver, nabij de grens met Brazilië. Werktuigen uit Uruguay werden tot 500 km ver teruggevonden in de provincie Buenos Aires. Dat alles wijst op uitgebreide handel op lange afstand.

Cunacaicha Rock Shelter

Cunacaicha Rock Shelter, Zuid-Amerika

In Bolivië werden op de site van de Cueva Bautista Grot, op 3930 meter hoogte, werktuigen gevonden die 12.800 jaar oud zijn. Archeoloog José Capriles van de University of Tarapacá in Arica, Chile, denkt dat deze site een etappe kan geweest zijn bij het oversteken van de Andes.

Dr. Marc Vermeersch, Marc.Vermeersch@gmail.com
Voornaamste bron: Barbara Fraser, The first South Americans: Extreme living, Nature, 01 October 2014.
Over de bevolking van Amerika: 34 bladzijden in:
Marc Vermeersch. De geschiedenis van de mens. Deel I. Jagers en verzamelaars.
Boek 2, de maatschappij van -jagers en verzamelaars. (2de uitgebreide druk 2014), p. 182-213.

Zie ook:
Indianen kwamen uit Siberië, verwant met Europeanen
Wanneer kwamen de eerste mensen in Amerika aan?
Pocahontas in Ijsland

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, Amerika; Cunacaicha Rock Shelter, jagers en verzamelaars, Peru en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s