Gepolijste stenen armband, 40.000 jaar oud, gemaakt door Denisovanen?

Denisova armband 2   Denisova armband groen
In Siberië werd een gepolijste stenen armband gevonden in een laag van de Denisovagrot waarvan de ouderdom geschat wordt op 40.000 jaar. In die laag werden de resten van de mens van Denisova gevonden.

Beschrijving

Er werden twee fragmenten van de armband gevonden die een breedte van 2,7 cm en een dikte van negen mm heeft. De diameter is 7 cm. In de armband was een gaatje geboord, ongeveer 8 mm in doorsnede. Het gaatje was er met een boor in de armband geboord. De onderzoekers schatten dat de rotatiesnelheid van de boor eerder hoog was, fluctuaties minimaal. De boor moet bewogen zijn met een ander werktuig. Veel later dan 40.000 jaar geleden werden stenen boren aangedreven met een van de boog afgeleid werktuig waar het touw of de pees de boor deed ronddraaien, wat nog geen waarborg inhield een weinig fluctuaties.

De armband van groene steen is zeer mooi gevormd en gepolijst (glad en glanzend gemaakt door b.v. met leer te polieren). Dat de armband, zo oud is, maakt er al een bijzondere vondst van. Het is merkwaardig dat hij gepolijst is want gepolijste stenen werktuigen en andere objecten verschenen pas rond het begin van de landbouw in Zuidwest-Azië, ongeveer 12.000 jaar geleden. Het maken van deze Siberische armband wijst op een hoog technisch niveau, en -indien de ouderdom juist is- een zeer grote voorsprong op Homo sapiens.

Groene steen is een chloride die niet voorkomt in de omgeving van de Denisovagrot. De meest nabije vindplaats was minstens 200 km ver. Het wijst er op dat groene steen lang geleden een kostbaar materiaal was dat op grote afstand verhandeld werd. Uit het artikel: “What made the discovery especially striking was that the manufacturing technology is more common to a much later period, such as the Neolithic era. Indeed, it is not clear yet how the Denisovans could have made the bracelet with such skill.”

Technologische sprong?

Nieuwe technieken ontstaan zelden in een vacuüm. Ze zijn meestal het resultaat van een lange ontwikkeling van kennis en ervaring. In de periode voor 40.000 BP maakten mensen in de Altaj midden-paleolithische werktuigen. De technologische sprong naar een gepolijst neolithisch object is zeer groot. Daar komt bij dat het gaatje in de armband met een zo mogelijk nog geavanceerder werktuig moet gemaakt zijn.

Is de ouderdom van de vondst juist? “Maar zou deze modern uitziende armband begraven kunnen geweest zijn met oudere resten? De experten hielden rekening met deze mogelijkheid maar verwierpen ze omdat de lagen in de grot niet besmet waren door menselijke tussenkomst in een latere periode. De grond rond de armband werd ook gedateerd met zuurstof isotopenanalyse.” Een bevestiging met andere vondsten zou zeer welkom zijn. Ik twijfel dan ook voorlopig dat een dergelijk technisch hoogstandje 40.000 jaar geleden mogelijk was. Als zou blijken door nieuwe vondsten en nieuwe dateringen dat de ouderdom toch juist is dan is ze niet minder dan sensationeel.

Denisovanen leefden niet alleen in het gebied van de Altaj maar waarschijnlijk ook in een zone tussen het huidige Iran en het westen van India. Vrij recent werden genetische sporen van hen gevonden in Spanje en het is al langer geweten dat Denisovanen en Homo sapiens zich vermengden en hun nakomelingen tot in Zuidoost-Azië en Oceanië trokken. Blijkbaar is één van de namen die in Rusland aan de mens van Denisova gegeven wordt Homo altaiensis. De tijd is rijp voor een aparte wetenschappelijke naam voor deze tak van de mensheid.

Er werden nog andere artefacten in de grot gevonden waarvan het oudste 125.000 jaar oud is. Er werden ook resten van 66 verschillende zoogdiersoorten en 50 vogelsoorten gevonden.

Dr. Marc Vermeersch, marc.vermeersch@gmail.com

Bron: Anna Liesowska, Stone bracelet is oldest ever found in the world, The Siberian Times, 07 May 2015.

Over de mens van Denisova: meer dan 20 vermeldingen in: Marc Vermeersch, De geschiedenis van de mens. Deel I, Jagers en verzamelaars. Boek 1, van Pan tot Homo sapiens, 405 pagina’s.  ISBN 978 908 134 7709, p. 294-299. 35€

Over gepolijste werktuigen in Zuidwest-Azië: Marc Vermeersch. De geschiedenis van de mens. Deel II. Landbouwers en veetelers. Boek 3, Het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië en de verspreiding er van naar Europa, West-Azië en Afrika.
waaronder Werktuigen van het neolithicum
op p. 235. 35€

Andere blog over de mens van Denisova/Homo altaiensis
De stamboom van Homo sapiens en meer (3) Denisovagenen in Oceanië en Zuid-Oost-Azië

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Denisova, Homo altaiensis, Homo Denisova, kunst en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s