Penghu 1, een nieuw mensentype in Taiwan?

Penghu 1 kaart Regio Kanaal van Penghu 1

Penghu 1 kaart Regio Kanaal van Penghu. Vindplaatsen van Homo erectus in China

Het is nog maar mei en toch is het nu al zeker dat 2015 een topjaar is voor wat betreft het aantal bekendmakingen van nieuwe vondsten in de archeologie van de mens.

In 2008 visten Taiwanese vissers in het Kanaal van Penghu de rechterhelft van een menselijke onderkaak met vier tanden, waaronder kiezen en voor kiezen, op. Dit jaar werd de vondst bekend gemaakt in Nature.[1] De ouderdom van Penghu 1 werd geschat op max. 450.000 en min. 10.000 jaar oud maar meest waarschijnlijk tussen 190.000 en 10.000 jaar oud. Dat de onderzoekers voor een vondst die zeer lang in het water heeft gelegen, buiten de morfologie, überhaupt een tijdsbestek konden opgeven is een knappe prestatie. (Wie meer wil weten verwijs ik naar het artikel van Nature.) Eén van de aspecten waar de onderzoekers rekening mee hielden was de stand van het zeewaterniveau. Dat niveau was 60 m lager dan vandaag tussen 10.000 en 70.000 jaar geleden en ook tussen 130.000 en 190.000 jaar geleden. Aangezien Penghu 1 op de bodem van de zee werd gevonden mag men redelijkerwijze aannemen dat het fossiel tijdens één van die fases achterbleef toen de vindplaats land was. Lage zeeniveaus kwamen ook voor rond 225.000 jaar geleden, tussen 240.000 en 280.000, tussen 335.000 en 360.000 en tussen 425.000 en 450.000 jaar geleden

Op basis van de verhoudingen van de onderkaak en de tanden werd het specimen ingedeeld bij Homo erectus. De onderzoekers vonden dat er meeste overeenkomst was met een vondst in Longtandon in de Chinese provincie Hexian van een Homo erectus die tussen 400.000 en 300.000 jaar geleden leefde. Hexian ligt slechts 950 km ten noorden van Penghu. De vondst in Hexian leek het meest op de fossielen van Zhoukoudian die ongeveer even oud zijn.

Is het mogelijk dat en ouder mensentype als Homo erectus tot 10.000 jaar geleden zou kunnen blijven leven zijn? Dat is een stelling die niet moet bewezen worden. Op het eiland Flores leefde tot 12.000 jaar geleden Homo floresiensis die misschien meer dan 2 miljoen jaar geleden zijn eigen weg ging. In West-Afrika zijn er ook aanwijzingen dat er tot enkele millennia geleden oudere mensentypes leefden. Was dit mogelijk in het zuiden van China? Het valt niet uit te sluiten. Afgelegen gebieden in het regenwoud zijn goed als refuge. Veel moet afgehangen hebben van de ontwikkeling van b.v. Homo erectus. Was een ondersoort van de mens in staat om biologisch en cultureel zo te evolueren dat het zich kon aanpassen en nieuwe technieken en vormen van samenwerking leren?

een nieuw mensentype?

Sommige onderzoekers opperden dat Penghu 1 een nieuw mensentype zou kunnen zijn. De feiten die voorliggen zijn een te smalle basis. De onderkaak en de tanden wijken te weinig af van bekende vondsten van Homo erectus in China en Java om van een nieuwe soort te spreken. Blijft dat Penghu 1 een belangrijke vondst is die onze kennis van de menselijke evolutie aanvult. Elke vondst roept meer vragen op dan ze problemen oplost en dat is een vorm van vooruitgang.

Dr. Marc Vermeersch, marc.vermeersch@gmail.com

Zie: Marc Vermeersch. De geschiedenis van de mens. Deel I. Jagers en verzamelaars. – Boek 1, van Pan tot Homo sapiens. (2de uitgebreide druk 2014),

Homo erectus, p. 139-167, waarbij Homo erectus in China p. 156 e.v., in Java, p. 162 e.v. Homo floresiensis, p.168-173

[1] Chang, C.-H.; Kaifu, M.; Kona, R. T.; Grün, R.; Matsu’ura, S.; Kinsley, L.; Lin, L.-K., First archaic Homo from Taiwan, 2015, Nature Communications.

Penghu 1 onderkaak en 4 tanden

Penghu 1 onderkaak en 4 tanden

Penghu 1 kaart Kanaal van Penghu

Penghu 1 kaart Kanaal van Penghu

Advertenties

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Homo erectus, Penghu 1 en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s