Indonesië, Homo erectus kerfde geometische patronen, 500.000 BP

Indonesië, Homo Erectus ,schelp, 430.000 jaar of ouder

Indonesië, Homo Erectus ,schelp, 430.000 jaar of ouder

De bekende Nederlandse onderzoeker Eugène Dubois (1858–1840) vond aan het einde van de 19de eeuw verschillende fossielen van Homo erectus in Indonesië. Ze zijn tot vandaag belangrijk voor de geschiedenis van de mens.

De vindplaats Trinil in Indonesie

De vindplaats Trinil in Indonesie

In de collectie van Dubois, die in Leiden bewaard wordt, onderzocht men recent opnieuw 166 zoetwaterschelpen[1], Pseudodon vondembuschianus trinilensis, in 1891 gevonden in het Indonesische Trinil. De schelpen werden gedateerd, ze zijn tussen 430.000 en 540.000 jaar oud. Het onderzoek leidde tot één van de belangrijkste ontdekkingen van de afgelopen jaren.

De vindplaats Trinil in Indonesie

Het zigzagpatroon op de schelp. De lijnen zijn vrij recht, scherp en raken elkaar perfect in de hoeken. Dit kan wijzen op concentratie, precieze uitvoering, inzicht die zich ook op andere terreinen uitte.

De schelpen zijn meestal tussen 8 en 12 cm lang. Op één van de schelpen werden sporen van gebruik als werktuig, om te snijden en/of te schrapen, gevonden. “This may explain why tools made of stone are rare in some regions of Asia, while millions of stone tools have been found in Africa at sites dated to this period,” zegt Prof. Francesco d’Errico.

Indonesie Erectus, Trinil, schelp 4 hoeken

Indonesie Erectus, Trinil, schelp 4 hoeken. Bovenaan rechts zijn de inkervingen nagetekend.

In één van die schelpen DUB1006-fL, was een geometrisch patroon gegraveerd, mogelijk met een haaientand of een steen. Er zijn geen onderbrekingen tussen de verschillende lijnen wat er op wijst dat het de bedoeling was een consistent patroon te maken. Bij het graveren moet behoorlijk wat kracht gebruikt zijn.

Bespreking

Deze ontdekking is een nieuw voorbeeld dat de mentale capaciteiten van Homo erectus groter waren dan door veel onderzoekers tot voor kort werd gedacht. We hebben het raden wat dit geometrisch patroon, en andere, betekende. De voorouders van de Indonesische Homo erectus hebben Afrika meer dan 1,5 miljoen jaar geleden verlaten. Het is door deze vondst duidelijk dat de mentale capaciteiten van de mens toen al vrij groot waren. (Homo erectus, ook in Indonesië en China wordt in Boek 1 uitgebreid besproken, vwb Indonesië: p. 162-166)

Onderzoekers verwijzen bij het voorkomen van geometrische patronen vaak naar het blok rode oker van Blombos (van Homo sapiens) Zie Boek 1, p. 321-322) dat ca. 90.000 jaar oud is. Meestal worden volgende voorbeelden er niet bij vermeld:

  • De inkepingen op een bot van Kozarnika, Bulgarije, dat tussen 1,2 en 1,4 miljoen jaar oud is. (Zie Boek 1, p. 152-153). Waarschijnlijk gemaakt door Homo erectus.
  • Inkepingen op botten van Bilzingsleben, Duitsland, waar misschien veel meer valt uit af te leiden. (Zie Boek 1, p. 212-213). Waarschijnlijk gemaakt door Homo heidelbergensis.

Dr. Marc Vermeersch, marc.vermeersch@gmail.com

Bron: Josephine C. A. Joordens, Francesco d’Errico, Wil Roebroeks et al, Homo erectus at Trinil on Java used shells for tool production and engraving, Nature, Letter, 518, p. Pages:228–231, 03 December 2014 / Date published: 12 February 2015.
Marc Vermeersch, Boek 1, , van Pan tot Homo sapiens, 2014.

video van dezelfde auteurs:
Hoe opent Homo erectus een mosselschelp? – How does homo erectus open a mussel shell? https://www.youtube.com/watch?v=7CO–YQHznY

Wim Lustenhouwer

[1] Een zoveelste bewijs dat de vroege mens schelpdieren at net als vis.

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Homo erectus, mentale capaciteiten en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s