Nieuwe vondsten in Denisova (2015)

Denisova kaart de verspreiding van verschillende mensentypes, Heidelbergensis neanderthaler Denisova

Denisova kaart de verspreiding van verschillende mensentypes, Heidelbergensis neanderthaler Denisova. Heidelbergensis is de voorloper van neanderthalensis. De lichtblauwe zones aan de kusten geven aan tot waar land kwam door de daling van de zeespiegel.  

De vondsten in Denisova (midden-Siberië, Altaj, Rusland) leidden tot het besluit dat de mens van Denisova een nieuw mensentype was. De eerste vondst, Denisova 3, waarvan vingerbeentje was gevonden.

Afgelopen jaren werden nieuwe vondsten gedaan. Van Denisova 4 en Denisova 8 (beide namen zijn gegeven aan de resten van één individu) werden telkens een kies gevonden. Er kon mtDNA en nucleair DNA uit gepuurd worden waardoor de DNA-informatie over de mens van Denisova verdrievoudigde. Van alle vondsten werd zowel nucleair DNA als mtDNA[1] gevonden.

Uit het onderzoek bleek dat de genetische diversiteit van deze drie Denisovanen een beetje groter was dan bij zeven neanderthalers hoewel deze uit een veel groter geografisch gebied kwamen. Ze was echter kleiner dan bij hedendaagse mensen, zelfs hedendaagse Europeanen.

Denisova kiezen in vergelijking. Ze zijn groter, archaïscher.

Denisova kiezen in vergelijking. Ze zijn groter, archaïscher.

Hoewel de rest van de Denisovanen uit één grot komen verschillen ze in de tijd aanzienlijk. Denisova 8 zou 60.000 jaar ouder (maar voorzichtigheid is hier geboden) kunnen zijn dan Denisova 3 en 4. Denisovanen waren dus lang aanwezig in dit gebied van de Altaj, maar het is mogelijk dat hun aanwezigheid onderbroken werd door neanderthalers waarvan ook resten in de grot werden gevonden, Denisova 5. Het mtDNA van Denisova 8 was verwant maar tamelijk verschillend van dat van Denisova 3 en 4. mtDNA laat toe afstamming in vrouwelijke lijn te bestuderen. Nucleair DNA levert bijna alle gegevens voor de eigenschappen van een mens. Zie Boek 1,  Een aantal bladzijden over DNA uit Boek 1, p.236-245, kan gedownload worden op http://www.geschied.be/pagina8.html

De kiezen van de Denisovanen zijn in vergelijking met deze van neanderthalers en moderne mensen zeer groot.

Denisova stamboom

Denisova stamboom

Stamboom Denisova Heidelberg neanderthaler en sapiens

Stamboom Denisova Heidelberg neanderthaler en sapiens

Is de mens van Denisova = Homo heidelbergensis?

De vraag kan gesteld worden of de genen van de mens van Denisova niet dezelfde zijn als die van Homo heidelbergensis. De vondst van Denisovagenen in Spanje zou ook in die richting kunnen wijzen.

Dr. Marc Vermeersch    marc.vermeersch@gmail.com

[1] mtDNA laat toe afstamming in vrouwelijke lijn te bestuderen. Nucleair DNA levert bijna alle gegevens voor de eigenschappen van een mens. Zie Boek 1,  Een aantal bladzijden over DNA uit Boek 1 kan gedownload worden op …

Andere blogs over of i.v.m. de mens van Denisova
De stamboom van Homo sapiens en meer (3) Denisovagenen in Oceanië en Zuid-Oost-Azië
Belangrijkste blog over de mens van Denisova.

Oudste bekend menselijk DNA is 400.000 jaar oud
Over de vondst in Atapuerca in Spanje van een individu met Denisovagenen.

Gepolijste stenen armband, 40.000 jaar oud, gemaakt door Denisovanen?
Over een gepolijste hoogwaardige stenen armband uit de Denisovarot die 40.000 jaar oud is.

Bronnen

Susanna Sawyer, Jean-Jacques Hublin, Svante Pääbo et al., Nuclear and mitochondrial DNA sequences from two Denisovan individuals, PNAS, 13 oktober 2015.
Krause J, et al. (2010) The complete mitochondrial DNA genome of an unknown hominin from southern Siberia. Nature 464(7290):894–897.
Reich D, et al. (2010) Genetic history of an archaic hominin group from Denisova Cave in Siberia. Nature 468(7327):1053–1060
Meyer M, et al. (2012) A high-coverage genome sequence from an archaic Denisovan individual. Science 338(6104):222–226.

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Denisova, DNA, Homo altaiensis, Homo Denisova, stamboom van de mensheid en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Nieuwe vondsten in Denisova (2015)

  1. spreken beide stambomen elkaar niet tegen?

    • Inderdaad. In de eerste zijn de mens van Denisova én de neanderthaler nauwer met elkaar verwant dan met Sapiens. In de tweede zijn de neanderthaler en Sapiens nauwst met elkaar verwant. Op te volgen wat verder verschijnt.

  2. Wil je nu meer lezen over geschiedenis .. als je wilt kan je hier eens een kijkje nemen:
    https://vadersverleden.wordpress.com/2015/12/01/demonstraties-kernwapens-81-83/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s