Totemisme, de krokodil in Nieuw-Guinea

Het totemisme is één van de minst begrepen aspecten van religie. Jagers en verzamelaars geloofden dat ze dezelfde ziel hadden als een speciaal dier, hun totemdier. Zie Marc Vermeersch, Boek 2, van Pan tot Homo sapiens, p. 408-414 

Chambri raised scars

De Nieuw-Guinese stam van de Chambri (vroeger ook gespeld als Tchambuli) zijn jagers en verzamelaars die wonen in de omgeving van de Sepik Rivier. Ze zijn met ongeveer duizend. Ze geloven dat krokodillen lang gelezen langs de Sepik kwamen en mensen werden.

Bij de Chambri worden jongens vanaf 11 jaar, maar ook mannen tot 30 jaar, geïnitieerd door tientallen keren in hun huid te snijden, de wonden in te smeren met klei en olie waardoor er relatief uitstulpende littekens (Engels: ‘raised scars’, omhoog gekomen littekens) ontstaan. De snijwonden zijn 1 à 2 cm lang. Het was recent nog gebeurd dat een geïnitieerde het proces niet overleefde. De littekens moeten de indruk doen ontstaan dat er een patroon van schubben is zoals bij het totemdier van de Chambri, de krokodil.

De bedoeling van de initiatie is dat de jongeren discipline, focus en toewijding bewijzen. De jongens worden naar een Huis van de Geesten gebracht en daar gedurende zes weken gehouden voor het initiatieproces begint. Het enige middel dat toegelaten is om de pijn enigszins te verdragen is: op bladeren met geneeskrachtige kwaliteiten kauwen. Men is er van overtuigd dat als de jonge mannen de pijn kunnen verdragen dat hen later in hun leven sterker zal maken.

De Chambri wonen in drie dorpen, Indingai, Kilimbit en Wombum. Een dorp in de omgeving, Palembei heeft dezelfde rituelen. De vrouwen vissen er in het Chambrimeer en ruilen de vis voor onder andere sago met andere groepen. De positie van de vrouw lijkt er beter te zijn dan in de meeste andere Nieuw-Guinese stammen. Dat zou kunnen zijn omdat de Chambri nog jagers en verzamelaars zijn en oudere gebruiken hebben dan boeren die nieuw gewoontes overnamen of ontwikkelden. De meeste huwelijken, niet allemaal, zijn gearrangeerd, maar vrouwen hebben hun zeg over wie gekozen wordt. Huwelijken zijn er ook bondgenootschappen tussen verschillende clans. In vergelijking met de Baruya (een andere Nieuw-Guinese stam, zie: De positie van de vrouw bij de Baruya van Papoea-Nieuw-Guinea ) hebben de vrouwen bij de Chambri een betere positie. Mannen vrezen vaak dat hun vrouwen macht over hen zouden kunnen krijgen door hun geheime naam te kennen, die ze slapend zouden kunnen uitspreken, maar ook omdat het voor een echtgenote niet moeilijk was om hun speeksel of zaad te houden en dit aan een tovenaar te geven die hen zou kunnen schaden.

Bij de Chambri steunen broers en zusters elkaar. De broers geven hun zuster steun voor hun toekomstige kinderen wat een overblijfsel zou kunnen zijn van een tijd waarin afstamming niet alleen matrilineair liep maar misschien matrilokaal georganiseerd was.

Dr. Marc Vermeersch   marc.vermeersch@gmail.com

korte fantastische reportage over de Chambri en hun initiatieritueel:

Andere blogs over totemisme:

Totemisme (2) De beer als totemdier. Verering van de beer (2 A)

Totemisme (2) De beer als totemdier. Verering van de beer (2 B)

Ophidische vrouwenbeeldjes in de Ubaidcultuur, 5000-4000 VOT

Göbekli Tepe, de oudste tempels ter wereld (2)

Göbekli Tepe, de oudste tempels ter wereld (3)

interview door Frank Stappaerts over ideologische reproductie

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuw-Guinea, religie, tatoeage / uitstulpende littekens, Totemism, Totemisme, Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s