Grottenkunst van 40.000 jaar geleden in Sulawesi Indonesië

KunstIndonesia CavePainting Maxime AubertGriffith pig-deer

babiroessa of hertzwijn, Maros, Sulawesi, Indonesië

Sulawesi Marosgrot

indonesian cave-paintings Sulawesi handsjablonen

handafdrukken Maros Sulawesi Indonesië

Indonesia CavePainting  pig-deer 2

tweede rotsschildering van een barbisroessa of hertzwijn in Maros, Sulawesi, Indonesië

(Photo source: National Geographic / Maxime Aubert, Griffith University).
Tot voor kort waren er onderzoekers die beweerden dat er 40.000 jaar geleden een creatieve explosie was in Europa. Rotsschilderingen, beeldjes, gravures, bas-reliëfs leken a.h.w. quasi tegelijk in Europa ontstaan te zijn. Niet weinigen dachten dat dit samenhing met het ontstaan van gesproken taal en wat andere belangrijke mutaties in de hersenen. Dat er toen in Europa een creatieve explosie was kan niet ontkend worden. Schwaben was meer dan 30.000 jaar geleden b.v. een kunstencentrum met vondsten van meerdere exquise beeldjes. De weergaloze ‘Löwenmensch’ enz. werd daar gevonden.[1]

Wie iets langer had nagedacht wist dat de andere aanspraken niet waar konden zijn. Er was vanaf 300.000 jaar geleden een gestadige evolutie naar meer menselijke creativiteit. Iets meer dan 100.000 jaar geleden droegen mensen van Zuid-Afrika tot aan de Middellandse Zeekusten b.v. halssnoeren met kralen van Nassariusschelpen. Recent werd in zeven grotten in Maros, op het eiland Sulawesi in totaal twee rotsschilderingen en 12 geschilderde handafdrukken gevonden. De oudste handafdruk is minstens 39.900 jaar oud en de oudste van de wereld. De rotsschilderingen tonen elk een babiroessa of hertzwijn (Babyrousa) een geslacht van varkensachtige hoefdieren.

Nochtans is dit niet de oudste kunst ten oosten van Indië. In Australië zijn de oudste rotsschilderingen ouder. “In (…) Malakunanja II en Nauwallabyla I (Arnhemland) werden in de onderste lagen gebruikte stukken geel en rood oker, die tussen 60.000 tot 53.000 jaar oud zijn, gevonden. In Nauwallabyla I is een stuk hematiet (roodijzersteen) van één kilogram en van hoge kwaliteit gevonden dat van een grote afstand moet meegebracht zijn. Op dit blok werden lijntjes getrokken.” (Boek 2, p.83). De oudste geschiedenis van Australië is in onze contreien spijtig genoeg een grote onbekende.

Deze vondst in Indonesië is belangrijk omdat ze (zo het nodig was) dat Homo sapiens wereldwijd over dezelfde mentale eigenschappen beschikte.

Bronnen

  1. Aubert et al., Pleistocene cave art from Sulawesi, Indonesia, Nature 514, p. 223–227, 09 October 2014. http://www.nature.com/nature/journal/v514/n7521/full/nature13422.html

Marc Vermeersch, De geschiedenis van de mens. Deel I, Jagers en verzamelaars. Boek 2, de maatschappij van jagers en verzamelaars. (2014)

[1] In mijn 2de boek beschreef ik het Schwaben als het Florence van het paleolithicum en besteedde er meerdere pagina’s aan, p. 150-153.

Andere blogs over esthetisch gevoel en kunst
Kunst Olduvai 1,74 M BP, de bavianenkop
De oorsprong van esthetisch gevoel en kunst.
Schelpen en pluimen, nieuwe kunstobjecten van neanderthalers 
De oudste door de mens bewerkte beeldjes
Het oudste liefdesbeeldje ter wereld.
Een virtueel bezoek aan de grot van Lascaux

Chauvet, grottenkunst in Europa tot 32.410 jaar oud
Der Löwenmensch, het oudst bekende beeldje met een combinatie mens-dier
Het oudste Europees Venusbeeldje uit de Hohle Felsgrot (D)
Schelpen en pluimen, nieuwe kunstobjecten van neanderthalers
De oudste juwelen ter wereld
Nerja, oudste grottenkunst in Europa, meer dan 40.000 jaar oud
Vela Spila (Kroatië), keramiek 17.500 jaar geleden
Kunst. De denker en de zittende vrouw.
De Kalahari 70.000 jaar geleden: religie, totem, kunst en een python (a) de neushoorngrot
De Kalahari 70.000 jaar geleden (b) de neushoorngrot de interpretatie

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Indonesië, Maros, Maros Sulawesi, Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s