neanderthalers en gevorderde manier van vuur maken

Mangaan neanderthal vuur d880x320 Leiden
Het gebeurt zelden dat een wetenschappelijk artikel in het Nederlands verschijnt. Hieronder wordt een mededeling van de Universiteiten van Leiden en Delft overgenomen. Blijkt dat neanderthalers 50.000 jaar geleden, ca. 10.000 jaar voor de aankomst van Homo sapiens, mangaanoxide gebruikten waardoor ze vuur op een lagere temperatuur kregen.
Dit is het zoveelste bewijs dat neanderthalers qua mentale capaciteiten in grote mate vergelijkbaar waren met Homo sapiens. De afgelopen tien jaar zijn heel wat nieuwe vondsten gedaan die in die richting wijzen. (Tik bij de zoekfunctie ‘neanderthal’ in of kijk in de rechterkolom).
dr. Marc Vermeersch marc.vermeersch@gmail.com   

Hieronder: de mededeling van de Nederlandse onderzoekers.  

Neanderthalers verzamelden mangaanoxide om vuur te maken
Gepubliceerd op 29 februari 2016

Mangaanoxide is een donker gekleurd mineraal dat beschikbaar is in het landschap. Het wordt sinds het stenen tijdperk gebruikt als pigment. De grottekeningen bij Lascaux in Frankrijk zijn bijvoorbeeld gemaakt met onder andere mangaanoxide. Uit een serie analyses door wetenschappers van de universiteiten in Leiden en Delft blijkt echter dat 50.000 jaar geleden Neanderthalers bij Pech-de-l’Azé in Zuidwest-Frankrijk een heel ander gebruik van dit mineraal kenden.

Bij verschillende opgravingen van Neanderthalers in Frankrijk zijn veel zogenaamde blokjes gevonden. De gebruikelijke interpretatie voor het gebruik van deze zwarte klompjes mangaanoxide is dat ze dienden als pigment in lichaamsdecoratie. Neanderthalers gebruikten echter regelmatig vuur en hadden daardoor ook houtskool en roet ruim voorhanden voor dit decoratieve doel. Mangaanoxide zouden ze speciaal moeten verzamelen, wat zowel tijd als energie zou kosten.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0CvVq3TstDE

Na analyse blijkt nu dat de Neanderthalers bij Pech-de-l’Azé I mangaanoxide verzamelden voor een heel ander doel. Uit experimenten blijkt namelijk dat mangaanoxide kan helpen bij het ontsteken van houtvuur, doordat het de ontvlamtemperatuur flink verlaagt. Archeologisch bewijs voor de aanwezigheid van dit oxide bij vuurplaatsen en voor het vermalen van blokjes bevestigt dat het werd gebruikt voor het maken van vuur.
Het gebruik van vuur kent vele voordelen die opwegen tegen de extra energie gestoken in het verzamelen van deze blokjes. Ook de symbolische en sociale waarde van vuur moet niet worden onderschat.

Blokjes mangaanoxide uit Pech de l’Azé (Frankrijk), onbewerkt (b & d) en bewerkt (a & c). Foto: Peter Heyes

Dit gebruik van mangaanoxide bij het maken van vuur is niet bekend bij hedendaagse jagers en verzamelaars. Een unieke bevinding dus, die inzicht geeft in de cognitieve vermogens van Neanderthalers. Het gebruik van dit uit zichzelf onbrandbare materiaal ligt niet voor de hand. De kennis en inzicht getoond met dit gebruik van mangaanoxide zijn verassend en een breuk met de expertise voorheen toegeschreven aan Neanderthalers.

Auteurs: Peter J. Heyes, Konstantinos Anastasakis, Wiebren de Jong, Annelies van Hoesel, Wil Roebroeks en Marie Soressi : Selection and Use of Manganese Dioxide by Neanderthals  Scientific Reports | 6:22159 | DOI: 10.1038/srep22159

Selection and Use of Manganese Dioxide by Neanderthals

Nature.com, Scientific Reports 6, Article number: 22159 (2016),Published online:29 February 2016

Abstract

Several Mousterian sites in France have yielded large numbers of small black blocs. The usual interpretation is that these ‘manganese oxides’ were collected for their colouring properties and used in body decoration, potentially for symbolic expression. Neanderthals habitually used fire and if they needed black material for decoration, soot and charcoal were readily available, whereas obtaining manganese oxides would have incurred considerably higher costs. Compositional analyses lead us to infer that late Neanderthals at Pech-de-l’Azé I were deliberately selecting manganese dioxide. Combustion experiments and thermo-gravimetric measurements demonstrate that manganese dioxide reduces wood’s auto-ignition temperature and substantially increases the rate of char combustion, leading us to conclude that the most beneficial use for manganese dioxide was in fire-making. With archaeological evidence for fire places and the conversion of the manganese dioxide to powder, we argue that Neanderthals at Pech-de-l’Azé I used manganese dioxide in fire-making and produced fire on demand.

 

Advertenties

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in neanderthaler, Pech-de-l'Azé I, Vuur, vuur met mangaanoxide. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s