Stamboom van de mens en zijn voorlopers

Stamboom Homo en voorlopers met Lijnen
De afgelopen jaren zijn zoveel nieuwe vondsten gedaan dat een nieuwe stamboom van de mens, zijn voorlopers en neven als gorilla en chimpansees en bonobo’s (Pan troglodytes) nuttig is.
Opvallend is:
1. Sahelanthropus tchadensis staat volgens meerdere onderzoekers terecht tussen mensapen en de voorlopers van de mens.
2.  Ardipithecus ramidus was duidelijk geen mensaap meer maar een stap weg van de mensapen. Er zijn sedert kort veel skeletten ter beschikking voor studie.
3. Met de volgende splitsing die leidde tot en met directe voorlopers van de mens eerst australopithecus anamensis, daarna Kenyanthropus platyops.
4. Een zijtak die uitstierf waren de Paranthropen (op het schema afgekort tot P.)
5. Homo verscheen ongeveer 3,4 miljoen jaar geleden. In de logica van deze stamboom was Australopithecus sediba beter Homo sediba genoemd.
6. Opvallend is dat volgens  deze onderzoekers Homo floresiensis na Homo habilis maar voor Homo rudolfensis, dus lang voor Homo erectus, afsplitste
7. Homo naledi is niet in dit schema opgenomen. Er is nog geen datering bekend. Homo naledi is waarschijnlijk één van de oudste mensentypes en zal waarschijnlijk aan het begin van de menselijke stamboom geklasseerd worden.
Dr. Marc Vermeersch    marc.vermeersch@gmail.com

Wie een grondige uitleg wil lezen over chimpansees, bonobo’s, de voorlopers van de mens en de vroege mens:
Marc Vermeersch, Boek 1, van Pan tot Homo sapiens, 450 blz., 35€.
Alle gegevens om dit boek te bestellen op de startpagina van deze blog en op www.geschied.be

Je kan ook op de startpagina de naam van een mensentype intikken in de zoekfunctie. Keuze uit in totaal meer dan 140 blogs.

 

 

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in australopithecus, Homo erectus, Homo floresiensis, Homo nadeli, Homo sapiens, stamboom van de mensheid, Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s