Speciaal mensentype in China, 125.000 à 105.000 BP

Xuchang kaart
In Lingjing, niet ver van de stad Xuchang (Henan, China) werden recent twee gedeeltelijke schedels gevonden die tussen 100.000 en 125.000 jaar oud zijn. Eén van beide schedels, Xuchang 1, had een zeer grote herseninhoud, 1800 cm³. Einstein had een schedel die met 1200 cm³ gevuld was. Beide schedels hebben prominente wenkbrauwbogen, een binnenoor en achteraan een holte die sterk lijkt op die van Europese en Zuidwest-Aziatische neanderthalers. Homo sapiens had niet.

Er zijn ook duidelijke verschillen met de neanderthalers van Europa en Zuidwest-Azië. De vondsten van Lingjing hebben dunnere wenkbrauwbogen en minder robuuste schedels.

Volgens de studie kunnen ze late vertegenwoordigers zijn van andere archaïsche mensentypes als Homo erectus (die in China voorkwam maar wel zeer robuust was en een veel kleinere herseninhoud had) of Homo heidelbergensis. Dit laatste mensentype was jonger en verder ontwikkeld dan Homo erectus. In Europa ontwikkelde de neanderthaler zich uit heidelbergensis.
Xuchang 1 schedel 1

In China is er één andere schedel die bij Homo heidelbergensis gerekend wordt, die van Maba (Guangdong). De ouderdom wordt geschat op 130.000 jaar, weinig ouder dan de schedels van Lingjing.

De grote schedelinhoud is een argument voor de stelling dat de nieuwe vondsten van een vroege maar archaïsche Homo sapiens zijn.
Xuchang 2 schedel

Een laatste stelling over deze schedels is dat het Denisovanen waren, het jongste mensentype. Zij vermengden zich in Siberië zeker met neanderthalers en na de aankomst van Homo sapiens in Azië ook met deze laatste. De mens van Denisova is het eerste mensentype dat bijna uitsluitend gekend is door DNA. Er werd in de grot van Denisova een vingerkootje gewonden waaruit DNA kon gepuurd worden. Het verschil was groot genoeg om te besluiten dat het om een nieuw mensentype moest gaan.

De kans is groot dat Xuchang 1 een kind was van verschillende mensentypes waaronder neanderthalers, en een onbekend type met een grote schedelinhoud.

Een nieuw puzzelstukje werd aan de geschiedenis van de mens toegevoegd. We weten meer, maar de puzzel is ver van opgelost.

Dr. Marc Vermeersch                  marc.vermeersch@gmail.com

China zou kunnen tot vrij recent een labo geweest zijn waar meerdere mensentypes lang naast en door elkaar leefden.
https://marcvermeersch.wordpress.com/2012/03/15/nieuw-mensentype-ontdekt-in-china/

In Marc Vermeersch, geschiedenis van de mens, Boek 1, van Pan tot Homo sapiens wordt uitgebreid aandacht besteed aan de oudste mensentypes in China en heel Azië.
Zie: https://marcvermeersch.wordpress.com/boeken-bestellen/

 

 

 

 

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in China, Homo altaiensis, Homo Denisova, Homo heidelbergensis, Homo sapiens, neanderthaler, Uncategorized, Zuchang en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s