De spectaculaire constructies in de grot van Bruniquel (F), 176.500 BP

De Franse grot in Bruniquel is 176.500 jaar oud één van de meest interessante vondsten vondsten ooit gemaakt. Er is met stalagtieten een kring gemaakt en daarbinnen twee verdere constructies. Waarschijnlijk heeft dit een symbolische en/of religieuze betekenis. Welke weten we niet. Het bewijst ook dat Homo heidelbergensis (de voorloper van de neanderthaler) een ontwikkeld esthetisch gevoel had. Bruniquel vertelt meer over de intellectuele vermogens van de vroege mens dan tien andere vondsten.Ik voegde zonet een Frans gesproken video van 53′ toe aan de blog.
(207) Néandertal : le mystère de la grotte de Bruniquel | ARTE – YouTube

Bruniquel grot 1 met archeoloog
Bruniquel, zicht op de cirkelvormige constructie met stalagmieten
3D-model van de cirkels en halfcirkels in de grot van Bruniquel.
3D-model van de cirkels en halfcirkels in de grot van Bruniquel.
Bruniquel Tekening Fédération Française de Spéléologie
Bruniquel. 3D-model van de cirkels en halfcirkels in de grot van Bruniquel.

De grot van Bruniquel (Tarn et Garonne, Occitanië, ZW-Frankrijk) is één van de bijzonderste grotten die ooit gevonden werd. Ze is vrij recent, in 1990, ontdekt door speleologen die de ingang vrij maakten. Men vond er op 336 m van de ingang een unieke opstelling van stalagmieten maar men kon pas in 2016 de ouderdom vrij precies bepalen en die is naar schatting 176.500, ± 2100, jaar oud. Dateringen werden gedaan met uranium van de stalagmieten, van de minerale afzettingen op de stalagmieten en van stukjes bot.

In die periode was er een ijstijd in Europa.

Dit is niet alleen één van de alleroudste ruimtelijke constructies van de mens maar ook, tot recent, uniek. Homo neanderthalensis voerde hier een complex werk uit lang voor Homo sapiens iets gelijkaardig ondernam, b.v. in Göbekli Tepe vanaf 11.700 jaar geleden[1]. Deze mensen verplaatsten 400 stukken stalamieten en zetten ze uit ze op een oppervlakte van 29 m². Men stapelde tot 4 lagen stalagmieten boven elkaar en stutte de opbouw eventueel aan de buitenkant. Er werden verschillende grote, gelaagde, ringachtige structuren, opgezet met in totaal bijna 400 stalagmieten die samen meer dan twee ton wogen. De doorsnede van de grote cirkel is 6,7 meter. Andere stalagmieten waren opgesteld in een kleinere halve cirkel en de rest was opgestapeld in hopen. Er waren 18 plaatsen waar men vuur had gemaakt. Rode en zwarte verkleuring wijst erop dat soms vuur was gemaakt op de stalagmieten. Er werd roet, verbrande botten en calciet (het mineraal in druipsteen dat rood of zwart uitslaat) gevonden. “Zelfs voor een getraind oog lijkt de scene op iets dat het werk van vroege moderne mensen[2] zou kunnen zijn.”

“Ze scheurden, kalibreerden en rangschikten de materialen met onderhouden verlichting”, merkte Jacques Jaubert op. “Deze handeling toont aan dat het al een complexe samenleving was”. Paleoanthropolooog Chris Stringer van het Natural History Museum in London: “Deze ontdekking levert een duidelijk bewijs dat Neanderthalers volledig menselijke kapaciteiten hadden voor het plannen en het bouwen van ‘stenen’ structuren en dat sommigen diep in grotten doordrongen waar kunstmatige verlichting essentieel zou geweest zijn.”

Om deze enormen stenen ringen te maken moest men een betrouware lichtbron hebben, sociale organisatie en de kapaciteit om plannen te ontwerpen. Het vergde de mobilisatie van mensen die kiezen, leiden, adviseren, bewerken, maken, met voortdurend licht. Het werk van een gestructureerde maatschappij. Het is denkbaar dat deze mensen gelijkaardige constructies buiten de grot hadden opgetrokken, det de constructies in de grot niet uit het niets waren ontstaan.

We kunnen enkel raden wat het doel was van deze constructie maar het moet aangelegd zijn met een doel voor ogen. Kan dit religieus geweest zijn? Stelden de opgestelde stalagmieten b.v. voorouders voor?

Neanderthal of Heidelbergensis?

In het artikel van Nature worden de mensen die de cirkels in de grot van Bruniquel aanlegden neanderthalers genoemd. Ik heb in mijn boeken pas voor de periode na 130.000 jaar geleden de term neanderthalers overgenomen. Voor de periode tot 130.000 jaar geleden is de term Homo heidelbergensis gebruikt. Ik maakte volgende opmerking de overgang van Heidelbergenis naar Neanderthalensis. “Men zou kunnen argumenteren dat Homo heidelbergensis en Neanderthalensis één soort vormt want over een periode van een paar honderdduizend jaar evolueerde de eerste en ging over in de tweede. Er was fysieke evolutie maar men kan niet spreken van revolutie, dit wil zeggen grote wijzigingen op korte tijd.”[3]

Bron:  Jacques Jaubert, Sophie Verheyden (van het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN)) et al., Early Neanderthal constructions deep in Bruniquel Cave in southwestern France, 534, Nature pages 111–114, 02 June 2016.

Einde van een discussie. Konden andere mensen dan Sapiens kunst enz. maken?

De vondst in Bruniquel en deze van schilderingen in een viertal Spaanse grotten die tot 68.000 jaar oud zijn (zie een binnenkort te verschijnen blog en Nerja, Spanje, grottenkunst, meer dan 40.000 jaar oud. Neanderthaler of Sapiens?) en veel andere activiteiten neemt alle twijfel weg: neanderthalers konden wel degelijk kunst en complexe constructies maken. Ze moeten daarvoor lang intens samengewerkt hebben. Eigenschappen die ze net als Homo sapiens hadden.

Dr. Marc Vermeersch   – marc.vermeersch@gmail.com

Bruniquel plan ligging.png Bruniquel, ligging

Bruniquel grot 2
Bruniquel de kring met stalagmieten
Brinuel grot met ruimer zicht op de kring met stalagmieten
Bruniquel, ruimer zicht op de grot en de opgestelde stalagmieten
Bruniquel Tekening Nature
Bruniquel Tekening Nature

Foto’s van Etienne Fabre, SSAC

Abstract

Very little is known about Neanderthal cultures, particularly early ones. Other than lithic implements and exceptional bone tools, very few artefacts have been preserved. While those that do remain include red and black pigments and burial sites, these indications of modernity are extremely sparse and few have been precisely dated, thus greatly limiting our knowledge of these predecessors of modern humans. Here we report the dating of annular constructions made of broken stalagmites found deep in Bruniquel Cave in southwest France. The regular geometry of the stalagmite circles, the arrangement of broken stalagmites and several traces of fire demonstrate the anthropogenic origin of these constructions. Uranium-series dating of stalagmite regrowths on the structures and on burnt bone, combined with the dating of stalagmite tips in the structures, give a reliable and replicated age of 176.5 thousand years (±2.1 thousand years), making these edifices among the oldest known well-dated constructions made by humans. Their presence at 336 metres from the entrance of the cave indicates that humans from this period had already mastered the underground environment, which can be considered a major step in human modernity. https://www.nature.com/articles/nature18291

Een foto genomen vanuit het dorpje Bruniquel. De grot van Bruniquel bevindt zich op deze hoogte, in de vallei van de Aveyron (Tarn-et-Garonne). (Foto: Michel Soulier – SSAC)

Hieronder:
Schaal met aanduiding van de ouderdom van sommige grotten waar Homo sapiens grotschilderingen achter liet, Lascaux, Cussac en Chauvet. Het kunstwerk in Bruniquel is tussen 5 en 10 maal ouder. Homo ergaster = Homo erectus. Homo antecessor en rhodesiensis worden vandaag nog zelden gebruikt, wel Homo heidelbergenisis die in Afrika en Europa leefde. .

Schaal met aanduiding van de ouderdom van sommige grotten waar Homo sapiens

Andere blogs over kunst
Kunst Olduvai 1,74 M BP, de bavianenkop
De oorsprong van esthetisch gevoel en kunst.
Schelpen en pluimen, nieuwe kunstobjecten van neanderthalers 
De oudste door de mens bewerkte beeldjes

Het oudste liefdesbeeldje ter wereld.
Een virtueel bezoek aan de grot van Lascaux

Chauvet, grottenkunst in Europa tot 32.410 jaar oud

Der Löwenmensch, het oudst bekende beeldje met een combinatie mens-dier
Het oudste Europees Venusbeeldje uit de Hohle Felsgrot (D)
Schelpen en pluimen, nieuwe kunstobjecten van neanderthalers
De oudste juwelen ter wereld

Nerja, oudste grottenkunst in Europa, meer dan 40.000 jaar oud
Vela Spila (Kroatië), keramiek 17.500 jaar geleden

Kunst. De denker en de zittende vrouw.
De Kalahari 70.000 jaar geleden: religie, totem, kunst en een python (a
) de neushoorngrot
De Kalahari 70.000 jaar geleden (b) de neushoorngrot de interpretatie

[1] De stenen tempels van Göbekli Tepe zijn in vergelijking veel verder gevorderde constructies, bijna 160.000 jaar na Bruniquel.

[2] ‘Moderne mens’ is een synoniem voor Homo sapiens.

[3] Marc Vermeersch, van Pan tot Homo sapiens, Boek 1, p. 225

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Bruniquel grot 176.500 BP, esthetisch gevoel, Homo heidelbergensis, kunst en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s