90.000 BP: een 13-jarig meisje dochter van een neanderthalvrouw en een Denisovavader

neanderthaler man Christopher Rynn University of Dundee

door een artiest gemaakt beeld van een neanderthaler. Christopher Rynn University of Dundee

In het Altaigebergte in Siberië werd een bot van ongeveer 90.000 jaar oud gevonden in de intussen beroemde grot. Uit DNA-analyse bleek dat het bot afkomstig was van een meisje van ongeveer 13 jaar die van de onderzoekers de naam Denny (afgeleid van Denisova) kreeg. Ze had een Denisovavader en een Neanderthalmoeder. Dit is een buitengewone vondst omdat het kind een resultaat was van een directe combinatie van genen. Men wist al langer dat deze beide takken van de mens zich vermengd hadden maar vroegere vondsten kwamen 4 à 6 generaties na de eerste vermenging.

Denisova meisje 90000 BP

Het 2 cm lange bot dat inde Denisovagrot werd gevonden. Het was 90.000 jaar geleden van een 13-jarig maisje met een neanderthalmoeder en een denisovavader. THOMAS HIGHAM, UNIVERSITY OF OXFORD

De neanderthalgenen van Denny waren nauwst verwant met die van neanderthalgenen die gevonden waren in Vindija, Kroatië. De genen van het meisje waren minder verwant met de genen van neanderthalbotten in dezelfde Denisovagrot die om minder dan één meter afstand van haar bot gevonden werden. Het is vandaag niet duidelijk of neanderthalers uit Europa naar het oosten trokken of omgekeerd Siberische neanderthalers naar Europa. Denny’s vader, een Denisovaan, had ook neanderthalgenen, mogelijk honderden generaties ouder dan die van Denny. Deze vondst is ook het zoveelste bewijs dat mensen, Homo, zich gemakkelijk vermengden met andere ondersoorten. ZO vermengde Homo sapiens zich met een ouder mensentype (Y = A00) in West-Afrika, met neanderthalers in Europa en Azië en met Denisovanen in Azië. Een deel van deze laatste verspreidden zich tot in Oceanië waar groepen in Nieuw-Guinea tot 5% Denisovagenen hebben. Denisovagenen werden ook bij indianen in Zuid-Amerika gevonden.

Stamboom Homo 2019 Denisova neanderthal

Stamboom van Homo na de recente vondsten in Denisova. Dit is geen complete stamboom. De oudste mensentypes komen er niet in voor.

De analyse van de genen werd gedaan aan het Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology in Leipzig dat opnieuw toonde dat het wereldwijd de leidende instelling vwb DNA-analyse is. De onderzoekers aan het instituut komen uit veel landen: Finland, Frankrijk, Italië en veel andere.

Dr. Marc Vermeersch  – marc.vermeersch@gmail.com

Bron: First ancient-human hybrid a direct descendant of two different groups of early humans has been found in Russia. Nature, Vol. 560, 23 August 2018, p. 418-419.
Artikel door Matthew Warren
Bespreking van de mens van Denisova, neanderthalers, DNA enz.
Marc Vermeersch, Boek 1, Van Pan tot Homo sapiens.

Andere blogs over Denisovanen en vermenging met neanderthalers.

De stamboom van Homo sapiens en meer (5) Zuid-Amerikaanse indianen en Aleoeten met speciaal DNA (1)

De stamboom van Homo sapiens en meer (3) Denisovagenen in Oceanië en Zuidoost-Azië

Nieuwe vondsten in Denisova (2015)

Gepolijste stenen armband, 40.000 jaar oud, gemaakt door Denisovanen?

Mens erfde aanleg voor ziektes van neanderthal

 

 

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Denisova, neanderthaler, Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s