Oudste mannelijk DNA, A00, 270.000 jaar

A00 A1b1 BT stamboomDeze blog behandelt één van de belangrijkste ontdekkingen in het DNA-onderzoek. De mensheid heeft tot vandaag mannelijk DNA, Y-chromosomen die van een ouder mensentype zijn dan Homo sapiens. Afkomstig in West-Afrika.

 

A00 A0 A1 stamboom
Eén van de sensationeelste ontdekkingen i.v.m. de afstamming van de mens kreeg weinig aandacht. In 2013 werd voor het eerst werd vastgesteld dat Homo sapiens niet van één man afstamt (v.w.b. het Y-chromosoom, dat de afstamming in mannelijke lijn duidelijk maakt) maar ook van een mannelijke lijn die ouder is dan Homo sapiens. De vondst werd in 2013 gepubliceerd door Fernando Mendez en collega’s. Het Y-chromosoom dat ze vonden haalden ze uit een Amerikaanse database. Het was van een zwarte Amerikaan. Het moet vroeger onvermijdelijk met een Afrikaanse slaaf in Amerika zijn beland. Onderzoekers gingen dan op zoek naar gelijkaardige Y-chromosomen in Afrika. Die werd gevonden bij 11 leden (op 174 geteste, 6,3%) van de Mbo, een stam in West-Kameroen. Mendez et al. gaven het Y-chromosoom de DNA-naam A00. Het kreeg een tweede naam,
Perry’s Y’ omdat de oudst bekende voorvader van de drager Albert Perry (° tussen 1817-1829) heette.

A00 stamboom

Er werden recent nog andere A00 Y-chromosomen gevonden. Men moest ook specifiekere namen hebben. De eerste A00 werd herdoopt in A00a.

En andere onderzoek bij de Mbo gaf een andere variant een iets hoger percentage (9,3%, 8 op 86) van A00b. Onderzoek uit 2015 gaf het hoogste percentage A00a 40,3% (27 op 67) bij de Bangwa (of Bangoua of Nweh), een Yemba sprekende groep in Kameroen. Eén individu kon net ingedeeld worden bij A00a of A00b.

Na correcties wordt de ouderdom van het Y-chromosoom A00 geschat op 270.000 jaar. Het oudste Y-chromosoom van Homo sapiens wordt geschat op 140.000 jaar. Interessant om weten is dat dit laatste, A0 (vroeger A1b-P305), gevonden werd bij Bakola Pygmeeën in Zuid-Kameroen, dus niet ver van A00 in West-Kameroen, maar ook in Ghana en dat het voorkomt bij 8,3% van de Berbers in Algerije. Dat laatste wijst er op dat dit oude Y-chromosoom in Noord-Afrika voorkwam toen de eerste golf migranten uit Zuidwest-Azië van oost naar west door Noord-Afrika trok en zich vermengde met zwarte Afrikanen (misschien pygmeeën) die daar leefden.

 

Perspectief

De afgelopen jaren bracht nieuw onderzoek belangrijke nieuwe resultaten mee v.w.b. het de afstamming van de mens. De recente vondsten van Homo naledi en Australopithecus sediba zijn slechts enkele voorbeelden van de nieuwe vondsten van oude hominiden.

Het complete genoom van de mens bracht de zekerheid mee dat Homo sapiens in Eurazië DNA van de neanderthalers meedraagt. Een weinig later werd een nieuw mensentype ontdekt, het eerste op basis van DNA-onderzoek, de mens van Denisova, die zich ook vermengde met Homo sapiens. Denisovaanse genen werden bij de moderne mens teruggevonden in Centraal-Azië, Zuidoost-Azië, Oceanië en Spanje. Uit DNA-analyse bleek ook dat nog een ander oud mensentype in Azië voorkwam maar daar is verder niets van geweten.

In mannelijke lijn is de mensheid niet alleen afkomstig van Homo sapiens

Tot recent wees DNA-onderzoek van het Y-chromosoom op één gemeenschappelijk mannelijke voorouder van Homo sapiens, ongeveer 140.000 jaar geleden. De studie van Mendez et al. verandert dat, de mensheid stamt ook af van een ouder mensentype met het Y-chromosoom A00, al is dit een zeer kleine groep. Niet alle moderne mensen zijn nakomelingen van dezelfde mannelijke Homo sapiens. 

De kans is groot dat de zoektocht naar de oorsprong van hedendaagse mensen nog nieuwe belangrijke vondsten zal opleveren, zowel in de archeologie als in het DNA-onderzoek.

Dr. Marc Vermeersch   –  marc.vermeersch@gmail.com

 

 

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in A00, Uncategorized, Y oudste mannelijk DNA, Y-chromosoom en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s