Klimaat. Toen de Vikings in Groenland woonden was het er tamelijk warm

Noord atlantische 10°C groen

De rode lijn geeft de 10°C grens aan vandaag. Tussen 985 en 1450 haalde de temperatuur in  het zuiden van Groenland diezelfde hoogte

De Vikingen woonden in Groenland tussen 985 en 1450. Nieuw onderzoek geeft aan dat het er toen warmer was dan gedacht tot vandaag. Het was er tijdens de zomer gemiddeld tot 50* Fahrenheit = 10° C.  Dat is vergelijkbaar met het klimaat vandaag.
Uit afzettingen in meren in het zuiden van in Groenland, nabij Narsaq, waarin overblijfselen van verschillende soorten vliegjes, hebben onderzoekers het klimaat voor de afgelopen 3000 jaar gereconstrueerd. Die vliegjes kwamen voor aan meren. Ze hadden een record van zuurstofisotopen in hun geconserveerde exoskeletten. “De zuurstofisotopen in regenval worden deels gecontroleerd door temperatuur, dus hebben we de verandering in zuurstofisotopen in de loop der tijd onderzocht om af te leiden hoe de temperatuur zou kunnen zijn veranderd.”

Groenland Klimaat Vikings

Foto van de overblijfselen van vliegjes. Zij werden gebruikt om het klimaat voor een periode van 3000 jaar samen te stellen.

Rond de aankomst van de Vikingen in 985 steeg de gemiddelde zomertemperatuur tot 10° C. Het was er tot 1450 gemiddeld warmer dan de periode ervoor of de periode erna. Dat ze het eiland de naam Groenland konden geven is geen toeval. Volgens de onderzoekers was het tijdens de Vikingperiode gemiddeld 1,5°C warmer dan de eeuwen ervoor of erna. Op een bepaald moment leefden er 3.000 tot 5.000 kolonisten op Groenland, waar ze leefden van vee en handel in walrusivoor.

Wat deze ongewoon warme periode verklaart blijft voor de onderzoekers een mysterie. Misschien speelden warmere oceaanstromingen een rol. ”In tegenstelling tot opwarming in de afgelopen eeuw, die globaal is, was de middeleeuwse warmte lokaal.’ De onderzoekers denken dat de Vikingnederzettingen ten onder gingen toen de temperaturen daalden maar stellen ook dat het niet zeker is dat dit de ondergang veroorzaakte.

Die warme periode bleef niet duren.

 « Recent werk heeft aangetoond dat de vooruitgang van de gletsjers in West-Groenland samenviel met de ontdekking dat een korte warme periode, een consistente afkoelende klimaattrend, gedreven door veranderingen in de baan van de aarde, onderbrak. Tegen het einde van de warme periode was het klimaat uitzonderlijk grillig en onstabiel met recordhoge en lage temperaturen die voorafgingen aan het verlaten van Groenland door de Vikings. »

Middeleeuws klimaatoptimum

Deze warmere periode is voor het noordelijke halfrond bekend als het middeleeuwse klimaatoptimum.

“Het middeleeuwse klimaatoptimum, ook wel bekend als de middeleeuwse zomer of de middeleeuwse warme periode (MWP), is een periode ten tijde van de hoge middeleeuwen met een significant hogere temperatuur dan de voorafgaande en navolgende perioden. De middeleeuwse warme periode duurde grofweg van 950 tot 1250. Het warmere klimaat manifesteerde zich vooral op het noordelijk halfrond; zuidelijker, bijvoorbeeld in Antarctica, hebben paleoklimatologen deze opwarming niet teruggevonden in de ijskernen.”
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Middeleeuws_klimaatoptimum

Het is tijdens deze periode dat onder andere de wijnbouw in de Nederlanden zijn grootste bloei kende. Na de dertiende eeuw koelde het klimaat af, wat vanaf de zestiende eeuw tot de kleine ijstijd zou leiden. ‘Klimaatsceptici’ voeren ‘het middeleeuws klimaatoptimum’ aan als een van de argumenten voor hun stelling dat de mens niet verantwoordelijk zou zijn voor de huidige opwarming van de aarde.”

Dr. Marc Vermeersch   – marc.vermeersch@gmail.com

Bron 

Everett Lasher, Yarrow Axford, Medieval warmth confirmed at the Norse Eastern Settlement in Greenland, Geology, February 06, 2019. Deze onderzoekers werken aan de Northwestern University, Evanston, Illinois.

Er is genetisch bewijs dat Vikingen op het Amerikaanse continent waren. In IJsland werd vrouwelijk DAN (mtDNA) gevonden afkomstig uit Amerika. Dat houdt waarschijnlijk in dat vrouwen onderling uitgewisseld werden (wereldwijd een courant gebruik) of met geweld ontvoerd.
Zie : Pocahontas in IJsland, https://marcvermeersch.wordpress.com/2010/12/01/94/

Andere blog over het klimaat :
MIS: een indicatie voor het paleoklimaat, https://marcvermeersch.wordpress.com/2013/07/28/mis-een-indicatie-voor-het-paleoklimaat/

 

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Groenland klimaat 985 tot 1450, klimaat, Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s