Mensen op de Filippijnen 700.000 BP

In 2018 werd bekend gemaakt dat op de Filippijnen 75% van de botten van een neushoorn (Rhinoceros philippinensis) gevonden werden die 700.000 jaar oud waren. Op de botten waren duidelijk sporen van de werktuigen die gebruikt waren om het karkas te ontvlezen. Er werd ook een menselijk bot gevonden dat 67.000 jaar oud was. De Rhinobotten waren bewerkt met stenen werktuigen.

Rhinoceros botten Filippijnen 700.000 BP

Rhinocerosbotten, 700.000 jaar oud, gevonden op de Filippijnen, bewerkt door mensen

Wie de mensen waren die de neushoorn ontvleesden is niet geweten want er werden geen menselijke botte gevonden. Eén kandidaat is Homo erectus die in deze periode in Oost-Azië woonde. Een andere mogelijkheid is dat dit mensen waren die voor Erectus uit Afrika waren gekomen. Homo floresiensis is mogelijk een mensentype dat voor Homo erectus in Oost-Azië aankwam.
Uit Nature: 
“Hier beschrijven we de resultaten van recente opgravingen in Kalinga in de Cagayan Vallei van Noord-Luzon op de Filippijnen die 57 stenen werktuigen hebben opgeleverd die in verband worden gebracht met een bijna volledig (…) skelet van de Neushoorn philippinensis, dat duidelijke tekenen van slachten vertoont, samen met andere fossiele faunaresten die worden toegeschreven aan de stegodon (aan de olifantenfamilie verwante groot slurfdier), Filippijnse bruine herten, zoetwaterschildpadden en monitorhagedissen. Alle vondsten zijn afkomstig van een kleirijke laag die tussen 777 en ,631 duizend jaar ous is en werd gedateerd met behulp van elektronen-spin-resonantiemethoden toegepast op tandglazuur en fluviaal kwarts. Dit bewijs duwt de bewezen periode van menselijke kolonisatie van de Filippijnen met honderdduizenden jaren terug en suggereert verder dat de vroege overzeese verspreiding van premoderne homininen in Eiland Zuidoost-Azië in de Vroege en Midden-Pleistoceen-fasen meerdere malen plaatsvond. De Filippijnen kunnen daarom een centrale rol hebben gespeeld in de zuidwaartse bewegingen naar Wallacea, niet alleen van Pleistoceen megafauna, maar ook van archaïsche homininen.”

Rhinoceros botten sporen Filippijnen 700.000 BP

Links: eenvoudige stenen werktuigen. Midden en rechts: snijsporen in de rhinobotten.

Er is ook niet geweten hoe vroege mensen de Filippijnen bereikten. Boten hadden ze niet maar vlotten die spontaan gevormd werden aan de monding van rivieren is ook hier een mogelijkheid. Kreta werd 130.000 jaar geleden bereikt door bv. neanderthalers (Boek 1, p.252) en het eiland Socotra in de Indische Oceaan (Boek 1, p. 152). 

Dr. Marc Vermeersch   –   marc.vermeersch@gmail.com 
Bronnen:
Ingicco et al. Earliest known hominin activity in the Philippines by 709 thousand years ago. Nature. Published online May 2, 2018, Nature, Volume 557, p. 233–237.

Bruce Bower, Butchereo bones place hominids in the Philippines 700,000 years ago. The earliest known evidence had been a 66,700-year-old human toe bone, ScienceNews, May 2, 2018.


Marc Vermeersch. De geschiedenis van de mens. Deel I. Jagers en verzamelaars.
– Boek 1, van Pan tot Homo sapiens. (2de uitgebreide druk 2014). 35€

Filippijnen 700.000 BP stenen werktuigen kalinga

Filippijnen 700.000 BP eenvoudige stenen werktuigen. Een aantal heeft een punt.

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Filippijnen, Kalinga site 700.000 BP, neushoorns, Rhinoceros philippinensis, Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s