Een bot van een Denisovaan in China, 160.000 jaar oud.

De Jianlavallei in Guansi, China

In 2010 werd bekend gemaakt dat op basis van DNA-onderzoek een nieuw mensentype, Homo denisova, was gevonden in de Denisovagrot in het Altaigebergte in Siberië. Er werden de volgende jaren nog een paar botjes in dezelfde grot gevonden. De mens van Denisova moet in Oost-Azië minstens geleefd hebben van ongeveer 300.000 tot ca. 50.000 jaar geleden of langer. Uit het DNA-onderzoek bleek dat de mens van Denisova verwant was met de neanderthalers. Bij de laatste grote exodus van Homo sapiens uit Afrika, 70.000 à 80.000 jaar geleden, was er een beperkte vermenging, max. 5%, van Homo sapiens en Denisovanen in Oost-Azië en  Oceanië. Opvallend was dat veel groepen Homo sapiens geen Denisovagenen hadden.

de Baishiya Karst Cave

Voor het eerst werd een bot van de mens van Denisova geïdentificeerd dat niet uit Siberië komt maar (al in  1980) gevonden werd in een grot, de Baishiya Karst Cave, in de Jiangla riviervallei, in de provincie Gansu. De grot ligt op een hoogte van 3280 m op het Tibetaanse plateau. De ouderdom van het bot, ook bekend als Xiahe fossiel, wordt geschat op 160.000 jaar of meer. Wij wisten al dat hedendaagse Tibetanen een gen hebben dat zij erfden van een ouder mensentype, waarschijnlijk Denisovanen, dat hen toelaat dat rode bloedcellen de lagere zuurstofniveaus aankunnen.

De onderkaak en twee tanden van een Denisovaan

Het bot is een halve onderkaak waar nog twee tanden op zitten. De analyse van collageeneiwit uit de tanden bevestigde dat dit om een Denisovaan ging, want Sapiensen en Densovanen hebben verschillende genen voor collageen. Het is opvallend dat deze mensen toen al in Tibet konden overleven. Het is ook vandaag geen gemakkelijke plaats. Het maakt het leven van neanderthalers aan de noordpoolcirkel geen uitzondering meer. De vorm van de kaak en de grootte van de tanden verschillen van deze van Homo sapiens. De tanden zijn groter dan tanden van neanderthaltanden. Twee tanden waren nog niet doorgekomen. Men kon daaruit afleiden dat het kaakbeen afkomstig was van een adolescent.

de onderkaak met een gespigelde halft.

Deze nieuwe vondst kan er op wijzen dat de Denisovanen gedurende een lange periode, heel, of het grootste deel van Oost-Azië bevolkten. Twee botten, één gevonden in zee ter hoogte van Taiwan en een ander uit Noord-China lijken op de vondst van Xiahe.

Dr. Marc Vermeersch   – marc.vermeersch@gmail.com

Via deze link kun je een animatie zien van de onderkaak in 3D. https://www.youtube.com/watch?v=XJluHvCKyZE

De stamboom van Homo sapiens en meer (3) Denisovagenen in Oceanië en Zuidoost-Azië

90.000 BP: een 13-jarig meisje dochter van een neanderthalvrouw en een Denisovader

Nieuwe vondsten in Denisova (2015)

Gepolijste stenen armband, 40.000 jaar oud, gemaakt door Denisovanen?

De stamboom van Homo sapiens en meer (5) Zuid-Amerikaanse indianen en Aleoeten met speciaal DNA (1) (Denisovagenen in Zuid-Amerika)

Bron
Fahu Chen, Jean-Jacques Hublin et al., A late Middle Pleistocene Denisovan mandible from the Tibetan Plateau, Nature, 01 May 2019.
Abstract

Denisovans are members of a hominin group who are currently only known directly from fragmentary fossils, the genomes of which have been studied from a single site, Denisova Cave1,2,3 in Siberia. They are also known indirectly from their genetic legacy through gene flow into several low-altitude East Asian populations4,5 and high-altitude modern Tibetans6. The lack of morphologically informative Denisovan fossils hinders our ability to connect geographically and temporally dispersed fossil hominins from Asia and to understand in a coherent manner their relation to recent Asian populations. This includes understanding the genetic adaptation of humans to the high-altitude Tibetan Plateau7,8, which was inherited from the Denisovans. Here we report a Denisovan mandible, identified by ancient protein analysis9,10, found on the Tibetan Plateau in Baishiya Karst Cave, Xiahe, Gansu, China. We determine the mandible to be at least 160 thousand years old through U-series dating of an adhering carbonate matrix. The Xiahe specimen provides direct evidence of the Denisovans outside the Altai Mountains and its analysis unique insights into Denisovan mandibular and dental morphology. Our results indicate that archaic hominins occupied the Tibetan Plateau in the Middle Pleistocene epoch and successfully adapted to high-altitude hypoxic environments long before the regional arrival of modern Homo sapiens. ocked0

De Jianlavallei in Guansi, China

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Denisova, Homo Denisova en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s