Zeevaart (3) Oost-Azië, 47.000 BP

Het bamboevlot dat werd ontworpen om te testen of een bamboevlot mensen naar Taiwan zou kunnen gebracht hebben was te zwaar en onhandelbaar voor de bemanning tijdens een proefvaart voor de kust van Taiwan.
Foto: Yousuke Kaifu/Antiquity Publications Ltd.

Een experiment om te testen of mensen met een bamboevlot van het Chinese vasteland naar Taiwan, of van Indonesische eilanden naar Nieuw-Guinea zouden kunnen gevaren zijn mislukte.
Uit de mislukking denkt men te kunnen afleiden dat men in Oost-Azië 47.000 jaar geleden betere boten moet kunnen bouwen hebben dan de testboot die nu werd gemaakt.
Tekenen van menselijke bezetting op de eilanden van Zuidoost-Azië, Nieuw-Guinea en Australië suggereren dat de Homo sapiens al 47.000 jaar geleden op lange afstand kon varen. Onderzoekers namen aan dat deze reizen werden gemaakt met eenvoudige bamboevlotten. Een team onder leiding van Yousuke Kaifu, van het National Museum of Nature and Science in Tokio, testte deze theorie door een 10,5 meter lang bamboevlot te bouwen met stenen werktuigen.
Op 11 juni 2017 probeerde een bemanning van 5 kajakkers met het vlot om uit Taiwan de sterke Kuroshio oceaanstroom over te steken. Deze moet door paleolithische zeevaarders overwonnen zijn, bv. diegene zich ongeveer 30.000 jaar geleden op de Ryukyu-eilandketen vestigden. Na 80 kilometer peddelen in 14 uur hadden de kajakkers de reis afgebroken vanwege de sterke oceaanstromingen en de schade aan het vlot.
Prehistorische mensen moeten zulke reizen hebben gemaakt in stevigere boten, zeggen de onderzoekers, die er in 2019 in slaagden de oversteek te maken in een boot die van een grote boomstam was gemaakt.
Vertaald en licht bewerkt op basis van een artikel in Archaeology, 10.12.2019.

verwante blogs
Zeevaart (1) naar Socotra 1,4 miljoen jaar geleden
Zeevaart (2) in de Middellandse Zee, 130.000 en 11.000 VOT

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s