Mensenoffers (8) in Korea

De twee skeletten die gevonden werden onder de fundamenten van muren van Wolseong.

Het begraven van levende slachtoffers met dode koningen om hen te dienen in het hiernamaals was bekend in de oude Koreaanse culturen. Deze kunnen de praktijk ontleend hebben aan gebruiken van keizerlijke begrafenissen in China.

In het jaar 248 OT stierf koning Dongcheon. Veel van zijn onderdanen wilden hem volgen in de dood maar de nieuwe koning verbood het. Op de dag van de begrafenis van de oude koning pleegden toch veel mensen zelfmoord aan zijn graf.

In de Samguksagi[1] werd genoteerd dat koning King Jijeung (heerste van 500–514 OT) in Silla in 502 OT, het brengen van mensenoffers verbood. Men had tot dan toe bij het overlijden van de koning 5 mannen en 5 vrouwen geofferd. De geofferden moesten de overleden koning vergezellen in het hiernamaals om hem te dienen zoals hij gediend was geweest tijdens zijn leven. Ze waren tussen 21 en 35 jaar oud. Uit mtDNA-analyse bleek dat minstens 4 van de 10 geofferden matrilineair verwant waren met de elite. Zij hadden buitengewoon fijne juwelen meegekregen. Een koninklijke begrafenis ging gepaard met een grote feestmaaltijd. En deel van het voedsel werd van tientallen kilometers ver aangevoerd.

Het boeddhisme werd de officiële staatsreligie in Korea. De opvolger van koning Jijeung’s, koning Beopheung (514–540 OT), in 527 OT, 25 jaar na het verbod op mensenoffers. Waarschijnlijk oefende het in de periode ervoor al een belangrijke invloed uit op het denken van de Koreaanse koningen.

Volgens senior researcher Park Yoon-Jung: “Folklore geeft aan dat mensen werden geofferd om de goden te kalmeren en te pleiten voor een lange levensduur van de bouwwerken.”

Het zuiden van Korea was in de 5de eeuw OT opgedeeld in drie koninkrijken.

Twee skeletten uit de 5de eeuw OT werden recent gevonden onder de muren van een fort in Wolseong in Zuid-Korea. Wolseong was tijden het koninkrijk van Silla[2] de hoofdstad. Deze slachtoffers leken niet levend begraven. Het is de eerste keer dat bewijs gevonden werd van een mensenoffer voor de aanleg van een nieuwe constructie, maar overlevering vermeldde de praktijk van ‘Inju’ een ritueel waarbij slachtoffers onder de fundamenten van gebouwen, muren of dammen begraven werden. Zo wilde men de gebouwen stevig maken.
In Zuidwest-Azië en andere plaatsen in de wereld kwam het gebruik om mensenoffers te brengen bij de bouw van een nieuwe gebouw of constructie ook voor.

Dr. Marc Vermeersch   –   marc.vermeersch@gmail.com

Bronnen

Ancient human sacrifice discovered in Korea, May 16, 2017, Phys Org,
Matthew Conte, An economy of human sacrifice: The practice of sunjang in an ancient state of Korea, Journal of Anthropological Archaeology,  N° 44, 2016, p. 14–30.


[1] Samguk Sagi (Kronieken van de drie koninkrijken) is een historisch verslag van de periode die de Koreaanse geschiedenis ingegaan is als de periode van de Drie koninkrijken. De drie koninkrijken waren GoguryeoBaekje en Silla.
Samguk Sagi – Wikipedia

[2] Silla was een van de drie koninkrijken van het oude Korea. Het heeft bestaan van 57 v.Chr. tot 935. In 660 voegde het het koninkrijk Baekje en in 668 het andere koninkrijk Goguryeo aan het koninkrijk van Silla toe, zodat Korea was verenigd en het heerste over het grootste gedeelte van het huidige Noord-Korea en Zuid-KoreaSilla (Korea) – Wikipedia

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in mensenoffers en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s