Seks in Hawaï (2) Van jongs af aan en later

Voorbereiding van de genitaliën vanaf de vroege kindsheid

Gauguin haalde zijn inspiratie voor zijn schilderij ‘Manao tupapau’ (De geest van de doden waakt) van 1892 bij zijn 13-jarige Tahitiaanse vrouw, Teha‘amana.

De penis

Vanaf de geboorte werd op de penis geblazen door een tante of grootmoeder van het kind. Dit gebeurde tot de besnijdenis werd uitgevoerd. Men verwachtte dat de voorhuid zo gemakkelijker loskwam van de eikel zodat, als de besnijdenis werd uitgevoerd, de voorhuid snel en gemakkelijk kon besneden worden. Dit werd niet beschouwd als een seksuele activiteit. Jongens werden besneden als ze 6 à 7 jaar waren.
In Hawaï was er geen bijzondere puberteitsrite.

De vulva

Als een meisje nog een kindje was werd moedermelk in haar vagina gespoten en werden de schaamlippen samengedrukt. De venusheuvel werd ingewreven met olie en er werd met de palm van de hand gedrukt om hem vlakker te maken. Dit ging door tot de labia niet meer van elkaar gescheiden waren. Het werd vaak oraal gedaan door de moeder, een tante of een grootmoeder. Op de Markiezeneilanden werden de kleine schaamlippen uitgerokken om ze langer te maken. Dit werd vaak oraal gedaan door volwassen vrouwen die voor de meisjes zorgden. Een vergelijkbare verlenging van de clitoris gebeurde bij jonge vrouwen van de Society en de Austral Eilanden.

De billen/de kont

De billen werden geassocieerd met seksualiteit en de geslachtsdelen. De billen van kinderen, jongens meer dan meisjes, werden gemasseerd zodat ze rond werden. Het masseren zelf werd niet als erotisch of seksueel gezien. Het was in het voordeel van het kind.

Seksuele opvoeding, plezier in seks

In tegenstelling tot praktijken in andere delen van Oceanië waren er geen seksuele activiteiten tussen volwassen mannen en mannelijke adolescenten.

Jonge vrouwen leerden van oudere vrouwen bij wie ze verbleven, om naar seks uit te kijken en het plezier ervan te waarderen. Als ze de puberteit bereikten werd seksuele exploratie met partners van dezelfde leeftijd actief aangemoedigd. De grootouders waren verantwoordelijk voor de seksuele opvoeding. Voor de Hawaiianen was seks een rijke bron van humor.

Ouderdom en voorbereiding van de eerste seks

Jongeren hadden al vroeg een seksuele activiteit. Ze onderzochten bv. elkaars geslacht en konden elkaar masturberen. Soms waren ze van hetzelfde geslacht. De volwassenen keurden dit goed. Ze beschouwden het als een inleiding op de volwassenheid. Seks was voor beide geslachten niet ongewoon voor de adolescentie.

De vrouwen waren kwistig met hun seksuele gunsten in Oceanië.  Ze waren al heel vroeg ingewijd in deze manier van leven. Sommigen waren niet ouder dan tien jaar. De tijd om te beginnen met coitus werd bepaald door mogelijkheid en door rijpheid.

Een jonge man die taro kon telen of veel vis kon vangen, werd als oud genoeg beschouwd om seks te hebben. De eerste regels van een meisje gaven aan dat ze klaar was voor de coïtus, als ze dat nog niet had meegemaakt.

Vaak was de vroege seksuele ervaring van jongens er een met een getrouwde vrouw, een dertiger of een veertiger, bv. op de Markiezen Eilanden. Vrouwen die speciaal moeite deden om het de jongens aangenaam te maken en geduldig waren. Jonge meisjes hadden vroeger dan jongens hun eerste seksuele ervaring. Bij de adel, de ali‘i, zou een ervaren cheffin of een tante, de jonge mannen onderrichten en leiden.

Op dezelfde manier werden meisjes getraind door een tante of een andere ervaren vrouw. De training ging niet alleen over wat men kon verwachten en wat men moest doen, maar ook over hoe men het plezier kon vergroten of maximaliseren. Minder formele, maar vergelijkbare training werd gegeven aan gewone mensen. Er was zowel praktijk als theorie. Een jonge man leerde timing en hoe een vrouw te behagen om haar te helpen een orgasme te bereiken. Een jonge vrouw werd geleerd hoe ze een jonge man moest aanraken en strelen en hoe ze haar lichaam moet bewegen om hen beiden te behagen. Ze leerde hoe ze haar vaginale spieren ritmisch kon samentrekken.

Oudere mannen kozen voor meisjes maar oudere vrouwen gaven de voorkeur -als ze de keuze hadden- voor jonge mannen.

Regels voor geslachtsgemeenschap

Zolang individuen van de gepaste sociale klasse waren werd bijna elk type seksueel gedrag aanvaard. Als er een kind werd uit geboren was het welkom. Als het er op aankwam een partner te kiezen voor iemand van de adel om het geslacht verder te zetten werd weinig rekening gehouden met fysiek uiterlijk of leeftijd van de man.

Het woord voor orgasme, betekende ook ‘plezier’ en ‘vreugde’. Er waren geen beperkingen v.w.b. de posities tijdens de seks. Homoseksueel gedrag werd aanvaard. Veel royals waren bekend voor hun ambiseksuele activiteiten.

Uitgebreid voorspel was geen standaard onderdeel van coitus. Als een man en een vrouw elkaar tegenkwamen op een pad of op een strand en direct aan een coitus begonnen was dat soms met weinig praten en weinig voorspel. Elders in Oceanië had men gelijkaardige praktijken. Men rapporteerde dat zowel mannen als vrouwen gemakkelijk en herhaaldelijk een orgasme kregen.

Seksuele beperkingen, maagdelijkheid, promiscuïteit en monogamie

Los van beperkingen i.v.m. klasse en familie waren er weinig beperkingen v.w.b. seksuele praktijken voor gewone mensen. Masturbatie, seks tussen niet geëngageerde individuen, partners die elk nog minnaars hadden, liaisons, polyandrie, polygynie, homoseksualiteit waren alle aanvaarde praktijken. Seks werd beschouwd als goed en gezond voor allen, jongeren en ouderen inbegrepen.

Maagdelijkheid werd enkel voor vrouwelijke chefs als een goede eigenschap beschouwd omdat afstamming belangrijk was. Bij de adel, de ali‘i, hadden de vrouwelijke en de mannelijke eerstgeborene speciale rechten. Ze werden verloofd als ze nog tamelijk jong waren. Soms was er tussen de verloofden een aanzienlijk, soms zelfs een extreem, leeftijdsverschil bv. tussen een klein kind en een man oud genoeg om haar grootvader te zijn. In andere gevallen werd een jonge man gekoppeld aan een oudere matrone.

Als een cheffin aan een chef gekoppeld was mocht ze zoveel minnaars of bijkomende seksuele partners hebben als ze wilde. Een missionaris, Eerwaarde Thurston, schreef over de tweede vrouw van Kalaniopuu, heersende Chef van het eiland Hawaï, in de tijd van Cook. Ze zei zelf dat ze niet minder dan 40 seksuele partners had en meestal meerdere tegelijk. Haar man, koning Kamehameha had 21 bekende echtgenotes.  

Meisjes in de prepuberteit hadden in vele culturen in Oceanië vaak een publieke seksuele activiteit met volwassenen. Cook rapporteerde bv. een publieke copulatie in Hawaï tussen een volwassen man en een meisje van 11 of 12 zonder dat er het minste gevoel was dat dit onfatsoenlijk of ongepast zou zijn.

De bijna blinde en oude hogepriester Manimani had nog een groot libido. Hij had vaak het gezelschap van meer dan een dozijn meisjes en vrouwen, sommige niet ouder dan 12 of 13 jaar.

Waarnemers zagen vaak heteroseksuele copulatie of cunnilingus tussen volwassenen en prepuberteitindividuen in Polynesië. Soms assisteerden ouderen jongeren bij het hebben van seks met ouderen. Op de Markiezen Eilanden waren buitenechtelijke relaties frequent en dat waren vaak oudere mannen met jonge maagden of oudere vrouwen met jonge maagdelijke jongens.

Tot recent was de geboorte van een kind voor een ongehuwde vrouw in Hawaï en elders in Polynesië geen probleem voor haar of voor de maatschappij. Haar vruchtbaarheid was bewezen en voor het kind werd gezorgd door de uitgebreide familie. Onwettelijkheid was -in dit verband- niet van toepassing in Hawaï.

Individuen bleven al dan niet samen uit vrije keuze en niet door verplichting.

Eén partner van een paar kon monogaam zijn terwijl de andere polygaam was.

Seksueel verlangen, heteroseksueel of homoseksueel, van een volwassene voor een niet-volwassene werd aanvaard.  Sodomie bestond.

Dr. Marc Vermeersch – marc.vermeersch@gmail.com

Seks in Hawaï (1) van jongs af aan | Marc Vermeersch’s Blog (wordpress.com)

Deel 1
Seks in Hawaï (1) van jongs af aan
Seks in Hawaï (1) van jongs af aan | Marc Vermeersch’s Blog (wordpress.com)

Deel 2
Seks in Hawaï (2) Van jongs af aan en later | Marc Vermeersch’s Blog (wordpress.com)

Deel 3
Seks in Hawaï (3) Koninklijke incest | Marc Vermeersch’s Blog (wordpress.com)

Sociale klassen in Hawaï
Sociale klassen in Hawaï | Marc Vermeersch’s Blog (wordpress.com)

Deze blog is onderdeel van de voorbereiding voor het vierde boek in de reeks ‘geschiedenis van de mens’. Moet verschijnen in 2021.
Marc Vermeersch, Het ontstaan van landbouw in China en de verspreiding naar Oost-Azië, Zuidoost-Azië, Melanesië en Polynesië. Boek 4.

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Seks, Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s