Seks in Hawaï (3) Koninklijke incest

Incest in Hawaï, een zaak van de koninklijke familie

Toen de eerste Europese ontdekkingsreizigers Hawaï aandeden waren ze niet weinig verbaasd dat de koning van Hawaï met zijn zuster was gehuwd en dat het ook voorkwam in de rest van de koninklijke familie. Incestverbod is een universeel menselijk gegeven dat slechts zelden overtreden werd maar vaak door koningen. Dat was het geval in faraonisch Egypte waar de gebrekkige Toetanchamon het kind was van een broer en een zuster. Incest kwam ook voor bij de Incakoningen. Het was in Egypte en Perzië niet beperkt tot heersers maar kwam ook voor bij het volk.[1] Incest in de koninklijke familie werd op Hawaï niet beschouwd als een zonde of een taboe. Onder invloed van contact met het Westen werd koninklijke incest al in 1819 afgeschaft. Incest in koninklijke families kwam op meerdere plaatsen in de wereld voor. Korea. Het waren in alle gevallen.[2]

Een mythe over incest

Taro werd als heilig beschouwd, de hemelse gift van een incestueuze unie. De god Wakea, de hemelse vader, copuleerde met de godin Papa, de hemelse moeder, Ze kregen een dochter Ho‘ohokukalani (nachtelijke hemel en sterren) Wakea copuleerde later met zijn dochter en hun eerste kind was de tarowortel (of taroknol), Haloa. En tweede incestueuze unie bracht een zoon voort, Taro. De tarostengel was het symbool van de god/voorouder Kane.

Soms was inteelt een plicht. Men dacht dat een kind van een koninklijke volle broer en zuster het hoogste mana had en daarom heilig was. Een dergelijke unie zou de dynastie versterken. De chef die daaruit geboren werd, nī ‘aupi ‘o, was zo goddelijk dat hij niet reisde overdag omdat al diegenen die hem zagen zich moesten neerleggen tot hij weer vertrok. Om te voorkomen dat een eerste coitus zou gebeuren tussen een lid van de koninklijke familie en iemand van de onderste kaste, werden hooggeboren jongeren gekoppeld aan een oudere broer of zus of een ander lid van de familie.

Onder chefs werd de waarde van een relatie meer gemeten aan de politieke en genealogische betekenis ervan dan alleen aan de bloedverwantschap. Neef/tante of nicht/oom-paren waren niet ongewoon en werden goedgekeurd. Er werd verwacht dat een oudere hoofdvrouw een of meer van haar neefjes seksueel zou opleiden, en eventuele nakomelingen van de twee werden warm ontvangen in het huishouden.

Moeder/zoon en vader/dochter incest werd echter niet goedgekeurd. Vader/stiefdochter-partnerschappen werden ook over het algemeen afgekeurd, maar uitzonderingen waren bekend en werden af en toe geaccepteerd. Dezelfde houding werd ingenomen ten aanzien van paringen tussen ‘schoonvader’ en ‘schoondochter’.

De hier beschreven incestgevallen door de adel waren verboden voor gewone mensen. Die moesten exogaam huwen en hadden een voorkeur voor een partner van een hogere sociale klasse.

De eerste Europeanen die Hawaï bezochten waren verbaasd dat incest in de koninklijke familie niet enkel toegelaten maar zelfs aangemoedigd werd. Incest bleef echter verboden voor de rest van de bevolking. De Hawaiianen geloofden dat hun koninklijke familie meer mana had dan gewone mensen, de maka’ainana. Het kind van een koning en zijn zuster zou het meeste mana hebben.

Men geloofde dat:
– de rang van een kind werd bepaald door die van zijn ouders. De hoogste rang was die tussen een broer en zuster, kinderen van de koning.
– de zuiverheid van bloedlijn speelde een grote rol. De lijn van de moeder was belangrijkst. Er was dan geen verwatering van mana.

Voordelen van incest voor de koninklijke familie

Hoe heiliger de royals waren (dit is hoe meer mana ze hadden) hoe groter de kans dat hun onderdanen hun macht zouden erkennen en hun opdrachten uitvoeren.

Dat er een taboe (een woord van Polynesische oorsprong) was op incest dat door de koninklijke familie niet moest aanvaard worden, integendeel, onderlijnde hun macht, hun mana.

Een voorbeeld
Koning Kamehameha III (1814 –1854), was de derde koning van het koninkrijk Hawaï van 1825 tot 1854. Zijn zuster was prinses Nahi’ena’ena. Sommige historici geloven dat de koning en zijn zus al in 1824 met elkaar sliepen. Er gingen jaren voorbij gegaan zonder dat de geheime liefde werd onthuld. Het geheim was door de prinses bewaard gebleven, door de liefde en toewijding die ze had voor haar broer, die door missionarissen was opgevoed. Het lijkt erop dat de jonge Kameamea III ook diep verliefd was.

Dit voorbeeld roept de vraag op of de biologische grens, het effect van Westermarck, hier niet overschreden werd. “Het meest bekende voorbeeld van het Westermarck-effect is het ontbreken van seksuele belangstelling tussen broers en zussen. Het effect hangt dan ook sterk samen met het taboe op incest.” (Wiki) Dit effect zou moeten werken als broer en zuster apart opgevoed werden. We hebben dar echter geen gegevens over. Was de cultuur, koninklijke broers en zusters moeten met elkaar huwen, hier sterker dan de biologie?[3]

Dr. Marc Vermeersch – marc.vermeersch@gmail.com


[1] Zie: Marc Vermeersch, Om zich e …

[2] Zie Marc Vermeersch, doc …
Joanne Carando, Hawaiian Royal Incest. A Study in the Sacrificial Origin of Monarchy, Transatlantica, Revue d’études américaines – American Studies Journal,

[3] Milton Diamond, Sexual Behavior in Pre Contact Hawai‘i: A Sexological Ethnography, Revista Española del Pacifico. 2004, N° 16, p. 37-58
Joanne Carando, Hawaiian Royal Incest. A Study in the Sacrificial Origin of Monarchy, 2002, mis en ligne le 23 mars 2006.

Deel 1
Seks in Hawaï (1) van jongs af aan
Seks in Hawaï (1) van jongs af aan | Marc Vermeersch’s Blog (wordpress.com)

Deel 2
Seks in Hawaï (2) Van jongs af aan en later | Marc Vermeersch’s Blog (wordpress.com)

Over marc vermeersch

Sedert 2002 werk ik aan een "geschiedenis van de mens". In 2008 verschenen twee boeken over jagers en verzamelaars. in 2012 verscheen het boek van mijn doctoraat. Boek 3 over het ontstaan van landbouw en veeteelt in Zuidwest-Azië verscheen in oktober 2014. De volgende jaren werk ik aan Boek 4 over landbouw en veeteelt in China, Amerika en Nieuw-Guinea.
Dit bericht werd geplaatst in Incest, Seks. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s